Hva vet du egentlig om hva 17 byråkrater og 7 politikere fra Oppland fylkeskommune har gjort på bokmessa i Frankfurt?

Frankfurter Buchmesse er verdens største, med omtrent 300.000 besøkende hvert år fra rundt 100 land. Over 10.000 journalister jakter på spennende kulturtilbud og unike opplevelser å skrive hjem om. Midt i alt dette har man i år kunnet møte folk fra Oppland, slik som Trygve Ramnefjell, Liv Bjerke og Tore Skeie.

Trygve er skuespiller og jobber på bokbussen i Oppland. Folka på bokbussen har på reisa til Frankfurt besøkt tyske byer og formidlet norske eventyr på tysk. Litteratur er viktig også for barn og unge, derfor har bokbussen vært en viktig satsing for Oppland fylkeskommune gjennom mange år. Nå under bokmessa har alle kunne besøke bokbussen og oppleve denne helt særegne formidlinga.

Liv jobber med reiseliv i Oppland. Hun har jobbet på stand hver eneste dag under bokmessa, snakket om stavkirkene i Oppland og Lars Mytting sin bok Søsterklokkene. Både Mytting selv og mange andre har gått inn i Ringebu stavkirke med Liv sine VR-briller. Kronprinsen hadde dessverre ikke tid da han besøkte oss, men kulturminister Trine Skei Grande tok seg en tur inn i VR-verdenen Liv presenterte for henne.

Tore er forfatter som vokste opp på Gjøvik i Oppland. Lørdag, den store publikumsdagen, arrangerte Norsk litteraturfestival minifestival. Programmet startet med Tore, som fortalte om sin bok Hvitekrist – om Olav Harraldson og hans tid. Dette er den allerede populære første delen av et fembindsverk om de gamle kongene som Tore skriver på. Han er en av mange dyktige forfattere med røtter i Oppland som har bidratt på årets bokmesse.

I tillegg må jeg nevne Gudrun Niemeyer. Gudrun og mannen Rolf har stått i Oppland fylkeskommune sin informasjonsdisk hver dag under bokmessa. De bor i Tyskland, eier hytte i Valdres og elsker Oppland. Makan til ambassadører!

Overskrifta på Oppland sin deltakelse på bokmessa er «Wassen Wissen Sie Wirklich?» Det er inspirert av Voluspå, det første diktet i Den eldre Edda. For hva vet folk egentlig om Norge og Oppland? Etter litteraturåret 2019 er vår historie, vår litteratur og våre forfattere mer kjent. Allerede nå vet vi også konkrete følger, blant annet skal Den internasjonale forleggerforeningen (IPA) arrangere sin verdenskongress på Lillehammer neste år. Da har Oppland blitt til Innlandet, og det vi i alle fall vet er at verden vil se, høre og få lese enda mer fra oss.