Gå til sidens hovedinnhold

Vold over alt i verden

Artikkelen er over 5 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Om et lands velstand kan måles i graden av vold, hva ville måling av verdens vold vist?

Vold i nære relasjoner anslås å ramme 150 000 årlig her hjemme. Vi har et problem med vold. Denslags er mer utbredt enn vi liker å tenke. Handlingsplanen: «Et liv uten vold», hjelper ikke særlig, ei heller virker fengsling som kur mot vold. Dessuten ser vi på voldshandlinger hjemme og ute med vidt forskjellige øyne.

Lille Norge er aktivt med å hamre anstendighet og demokrati inn i andre ved hjelp av sanksjoner og våpenmakt. Førerløse droner blir stadig mer populære i amerikansk krig for krig, som protestløst støttes. Utenomrettslige henrettelser er ulovlig, men omdefineres til målrettet likvidering, og da er det greit. Droneangrep tar livet av flere sivile enn terrormistenkte, til tross for at sivile skal skånes i krig, men igjen dreier det seg om definering.

I løpet av 3 1/2 måned i år ble 19 av 155 dronedrepte i Afghanistan klassifisert som «Jack pot», d.v.s. mente mål, mens resten ble kalt «fiender drept i strid». Et studie utført av L. Lewis, viser at det er 10 ganger større sjanse for å drepe uskyldige med droner enn bemannede fly. Norges Fredslags oversikt fra i fjor kan fortelle at 7 norske bedrifter tjener godt på produksjon av drivstoff, teknologi og deler til dødsdroner. Hærverk og mishandling av mennesker, er både forbudt og legalt, alt etter som.

Nyutgivelsen «De skyldige» av Odd Karsten Tveit avslører at løgnerne er mange og sannheter forkludres. Det finnes et utvalg skyldige både blant «venner» og «fiender». Interesser og andre hensyn går foran moral, forteller Tvedt, samt at politikk setter rettslige prosedyrer til siden. De som fengsler og piner uskyldige blir ikke nødvendigvis straffet. Politiske standpunkt kan bunne i feighet eller feilslått lojalitet.

Vi bør ikke stole på enhver nyhet. Virkeligheten består av rene røverhistorier. Baktepper kan være skitne eller direkte kriminelle. Tveit har alltid vært en saklig og nøktern journalist og oppsøkt situasjoner, også de farlige, for å se med egne øyne. Han har utført håndverket sitt hederlig og holder sympatier og følelser for seg. Hans kollega Robert Fisk lot seg stadig overraske av at Tveit gang på gang vendte levende tilbake fra risikofylte oppdrag.

I 1982 dro han og Fisk inn i Sabra og Shatila. Det første som møtte dem var fluesvermene, deretter kjente de likstanken, og så fikk de syn for oppkuttede lik, en barnefot, et kvinnebryst, en gammel mann med utstukne øyne. Han forteller i boka at 24 timer før ble kristne militsgrupper, trent og uniformert av Israel, fløyet inn. Veien til flyktningleirene var nylig blitt merket. Israelske soldater omringet leirene og blandet seg ikke det minste.

Ingen ble siden straffeforfulgt. Mer enn 2000 døde, muligens 3500. Det er forskrekkelig med 129 også, men krigen i Syria har kostet hundre tusener av liv. Landet er et lekeplass for utenlandske aktører iberegnet etterretning. 19 land satt benket for å løse Syriakrisen uten Syria til stede, da gatene i Paris lå folketomme og stille etter siste dagers terror. Soldatenes innmarsj kastet ekko mellom byggene. Hæren har inntatt byen. Paris er i unntakstilstand.

Tenk om guttungen kom hikstende hjem fra skolen og fortalte at plutselig hørte jeg en lyd og så kom to raketter fykende, en rett mot søstera mi. Den dagen vendte heller ikke naboens barn hjem. Historien er sann, bare at søstera var ei bestemor og gutten pakistansk. Også vi da, som ikke tåler andres terror på egen grunn.

Da Obama talte til Vestens folk, fordømte drapene i Paris og sa at nå må vi stå sammen og verne om verdiene våre, da må jeg spørre: Hvilke? Å føre korstog mot mindreverdige folkeslag i Ondskapens akse og bombe verden verre? Korstog tilhører den religiøse sfære, og nå tillater andre fundamentale størrelser og gå i korstog mot «Syndens Pøl»; Europa. Frankrike erklærte tvert IS krig og satte i gang det de kalte et forkjøpsangrep; d.v.s. massiv bombing, for man behøver ikke lenger være angrepet av et land for å angripe. Krigsmoralen er utflytende og bombene har sittet alt for løst altfor lenge.

Volden har vært del av vår historie så lenge at den bare muligens lar seg utrydde. Dagens ekstreme oppblomstring kan anses som en tidstendens. Noe avler vold og annet odler fred. Hva sår og høster vi? Det er klart noe feil med en klode som fostrer 15-årige terrorister. Hvor mye hat har vi i Vesten pådratt oss ved å intervenere og blande oss på feil vis? Og hvor mange terroraksjoner skjuler diverse etterretningstjenester, som CIA, seg bak? Få dager etter Parismassakren ble minst 32 drept og mange såret i en bombeaksjon i Nigeria. I januar ble omtrent 2000 nigerianere drept, de med for korte og for gamle bein, som ikke sprang fort nok da Boko Haram-krigerne kom. Dagens situasjon er utbredt, kompleks og betent, og fortsatt flommer flyktninger inn i Europa, og jeg vet ikke hva vi videre har i vente.

Ekkoet av marsjerende soldater blir hengende i hodet mitt. Kommer politistaten til å styrkes? Vil vi finne oss i økt overvåkning og mer statlig terror? Hvordan skal vi klare å komme oss ut av denne voldsomme terrorvasen? Kan hende har vi godtatt ei utvikling som er ved å ta fra oss velstanden !

Kommentarer til denne saken