– Ja, da. Vi har den her nå. Vi har mye, det er bare å komme, sier Inger Fremstad på telefonen før hun legger på.

Det handler om potet, mye handler om potet på Toten. Men nå går det mot jul og Sogstad gård og deres gårdsbutikk må ha poteter til alle bakstekjerringer som skal skape lefse i god tid til jul. Og da handler det både om erfarne bakere og nye gjerne unge damer som vil prøve seg på tradisjonskosten.

LEFSEPOTET: Ingen fare altså. Inger Fremstad forsikrer om at poteter egnet for lefsebaking er i hus.
LEFSEPOTET: Ingen fare altså. Inger Fremstad forsikrer om at poteter egnet for lefsebaking er i hus.

– Det har blitt veldig populært. På høsten ringer de, eller kommer innom før å høre om lefsepoteten har kommet. Den som egner seg best til lefse altså, sier Fremstad.

Og det er lite som kan glede Fremstad mer. At unge tar inn i seg tradisjonene og at de ypperlige råvarene som produseres på Toten får nye tilhengere.

Lokalt og nært

Det har blitt drevet gardsutsalg på Sogstad siden 1990 og i 2001 bygde Inger og mannen Magne nye butikklokaler.

De driver også gården der det per nå dyrkes åtte ulike potetsorter og rundt 20 forskjellige andre grønnsaker. I tillegg til egne produkter selger familien også grønnsaker fra andre gårder rundt på Toten. Det være seg litt agurk fra Fagervik gartneri, tomater fra Trogstad eller beter fra Rogneby. Egg både fra høner og vaktler er også lokale, det samme er honningen fra Tåle Willerud og selvsagt glutenfritt mel og ertebrød fra Holmen crisp.

FAST KUNDE: Kari Suleng betjener Arne Dahl som bor i nærområdet og bruker butikken til familien Fremstad jevnlig.
FAST KUNDE: Kari Suleng betjener Arne Dahl som bor i nærområdet og bruker butikken til familien Fremstad jevnlig.

Sogstad Gårdsbutikk har også tatt inn noen andre produkter fra småskalaprodusenter. Litt oster fra Valdres, ulike bærekstrakter og de har en stor del av produktserien til Askim frukt- og bærpresseri.

– Vi er også mottak for epler til Askim. Vi er deres nordligste mottak, sier Fremstad.

Hun forteller at pressing av epler er også noe noen lokale driftige folk prøver seg på. Hun liker at folk vet å bruke råvarene de er omgitt av.

Ambassadører

Men altså, i tillegg til at Inger og Magne Fremstad driver en kommersiell butikk er de også ambassadører for all mat som produseres på Toten. De selger egne og andres produkter, som i de fleste tilfeller er dyrket lokalt, men de ser at de også har en oppgave i å informere og tilnærmet undervise den oppvoksende generasjonen.

– Vi har til tider hatt faste avtaler med både skoler og barnehager, sier Inger Fremstad.

BUGNER: Toten er grønnsaker og grønnsaker er Toten. Inger Fremstad på Sogstad gårdsutsalg er en av Totens fremste matambassadører. Foto: Asbjørn Risbakken
BUGNER: Toten er grønnsaker og grønnsaker er Toten. Inger Fremstad på Sogstad gårdsutsalg er en av Totens fremste matambassadører. Foto: Asbjørn Risbakken

Barna og elevene kommer til Sogstad for å se grønnsaksåkeren, kanskje plukke sine egne grønnsaker og deretter reise tilbake til skolen eller barnehagen for å lage mat av dem. Fremstad ser fram til slike besøk. Besøkene kan også komme mer spontant. En barnehage kan komme innom butikken og kjøpe inn grønnsaker og også få se med egen øyne hvor maten kommer fra.

– Vi er stolte av det vi driver med og synes det er flott at barnehager og skoler bruker tid på å lære bort hvor maten kommer fra og hvordan den kan tilberedes.

Sunt og mer sunt

Det er selvsagt forskjell på produktene og det er ulik grad av prosess som fører fram til ferdig produkt.

– Smak denne, sier Inger Fremstad.

NYGAMMAL: Knutekålen har fått en renessanse på Toten.
NYGAMMAL: Knutekålen har fått en renessanse på Toten.

Hun har delt en knutekål, skrellet en bit og holder den fram. Rå, rett fra jordet, smaker det aldeles himmelsk. En litt søt, ordentlig sprø og veldig lettspist godbit.

I den andre enden av produktspekteret kan en nevne at Magne Fremstad kommer litt energisk tilbake fra en handletur til Lena.

– Smak denne, sier han.

Han holder fram et lite glass med noen få dråper av den helt nye akevitten Totentroll. Den er smakssatt med røkte poteter fra Sogstad gård, og blir neppe en del av omvisningen når neste barnehage er på tur.

VAKKER BUKETT: Grønnkål er både flott og særdeles sunn, samt smaker godt.
VAKKER BUKETT: Grønnkål er både flott og særdeles sunn, samt smaker godt.