Annonsørinnhold fra Den norske kirke

Hva er dette?

MUSIKK GIR HÅP: Ellen Andrea Wang liker å spille i kirka.
MUSIKK GIR HÅP: Ellen Andrea Wang liker å spille i kirka.

– Jeg har alltid følt på en trygghet ved å komme hit

Musiker Ellen Andrea Wang tror folk trenger et trygt rom å komme til når livet byr på utfordringer. Sjøl bruker hun kirkerommet.

Annonsørinnhold fra

Ellen Andrea Wang spaserer inn i kirken med en ro over seg. Her er hun på hjemmebane.

– Jeg er så og si vokst opp i kirka ettersom faren min er prest og moren min er organist. Vi har alltid hatt kor og mye forskjellige aktiviteter her. Så kirka har alltid vært et naturlig møtested for meg, forteller musikeren som i disse dager er aktuell med flere låter sammen med selveste Kringkastingsorkesteret (KORK).

Kirka kan være et spesielt fint rom å komme til når livet er vanskelig.

– Det er et sted som også er naturlig å oppsøke i forbindelse med sorg og når livet er tungt og vondt. Da er det et fint sted å bare få lov til å "være" i. Kirka har alltid vært et rom jeg syns er trygt og fint. Jeg føler på en slags ekstra trygghet ved å komme hit, forteller Wang.

Se video av Ellen Andrea Wang:

Se hva som skjer i en kirke nær deg på www.skjerikirken.no!

Et rom for trøst og håp

Allehelgensdag markeres første helg i november og er en viktig dag for å 

VELKOMMEN TIL KIRKA: – Denne helga er det åpne kirker i hele landet, sier leder av Hamar bisepedømmeråd, Gunhild Tomter Alstad.

minnes de døde. Mange kommer til kirkegården for å sette lys på gravene. Flere steder er kirkene åpne denne helgen.

– Jeg skal tenne et lys for kjære familiemedlemmer og venner som har gått bort. Jeg har også lyst til å tenne lys for alle de som sørger. Spesielt med tanke på alle triste hendelser som har skjedd den siste tiden. I kirka har man mulighet til å gjøre det. Man kan møtes, man kan tenne lys og tenke på de som ikke er her lenger, forteller Wang.

– Vi ser at folk søker til kirkene for trøst, håp og ro og ikke minst for å minnes dem de var glade i, sier leder av Hamar bisepedømmeråd, Gunhild Tomter Alstad.

TRYGT ROM: Artist Ellen Andrea Wang føler seg hjemme i kirka.

Handler om å finne sitt sted

En av Jazzmusikerens nyere låter, There is a place, ble skrevet under koronapandemien. Den handler nettopp om å finne et trygt og godt sted.

– Jeg skrev den med ønske om at man skulle finne fram til et slags håp. Hvor teksten handler om å finne et sted hvor man kan få ro. Dette rommet kan være et kirkerom, eller som da å finne et sted inne i seg selv, fordi det gikk ikke an å møtes. Det var jo det som var tøft, det å ikke skulle møte andre mennesker. Kanskje også spesielt om man er i sorg, forteller Wang med en alvorlig mine i ansiktet før hun fortsetter.

– Å oppsøke disse stedene for å få håp og trøst det tror jeg er veldig viktig.

Se videoen med Ellen Andrea Wang i toppen av artikkelen.

TONER I KIRKEROMMET: Musikken får en ekstra fin klang i kirka.

Opplever at musikken gir håp

Dette skjer i kirken:

Hamar Bispedømme har over 200 kirker rundt om i hele Innlandet. Kirken er åpen for absolutt alle, og har et eget nettsted hvor du kan holde deg orientert.

www.skjerikirken.no finner du alle arrangementer som skjer i din aktuelle kirke. Som for eksempel:

  •  Åpen kirke
  • Gudstjenester
  • Konserter
  • Babysang
  • Sorggrupper
  • Teater
  • Salmekvelder 
  • Aktiviteter for barn og unge
  • Kafe og middag for alle
  • … og mye mer 

Musikeren løfter opp kontrabassen på en måte som gir deg følelsen av at dette er noe ekstra dyrebart. Den er så elegant og fin som bare eldgamle ting kan være. Wang røper at dette er favoritten, og at den faktisk er så gammel at den aldri får bli med ut på konsert hvis hun må fly.

–  Musikken er en viktig del av min identitet. Det har et eget språk vil jeg si. Der hvor man ikke kan finne de riktige ordene så har man musikk som kan si noe til deg som kanskje kan nå inn på en annen måte. Jeg tenker at det er en veldig vakker ting med musikk; at det er en slags felles plattform med en felles forståelse som man kan samle seg rundt.

35-åringen har ved flere anledninger spilt for mennesker som er i dyp sorg, både privat og i offentlige sammenhenger.

–  Noe av det jeg har fått tilbakemelding på fra andre er at det har vært godt å ha musikken der, som et ekstra element som ga håp. For jeg tror at i sorg må man også ha et fokus på håp. Og der har vi musikken.

Tenn lys for noen under Allehelgen. Se hva som skjer i kirken nær deg her!

ROM FOR HÅP: I helga kan man oppsøke kirker i hele landet for å tenne lys for de døde under Allehelgen.

Kirken har både prester og diakoner som kan snakke med folk som trenger en samtale.

– Kirkene er et sted for å sørge, savne, håpe, le, fortvile, være sint og alt som hører med når våre kjære er gått bort, sier Alstad.

I mange kirker holdes det også minnegudstjeneste der navnene på menighetens døde det siste året leses opp. Her takkes Gud for livet og fellesskapet med bønn om hjelp i sorgen og savnet etter våre kjære.

Del artikkelen på Facebook