Land lot, Natural landscape, Sky, Plant, Building, Tree, Wood, House, Grass, Cottage
Black, Font, Line
Material property, Font, Line
Automotive design, Wheel, Vehicle, Wood, Tire

Utstilling

Norge rundt

med Nasjonalmuseet

Verk: Slede dekorert av Peder Aadnes

For mange er Peder Aadnes mest kjent som dekor- og rosemaler, men han ble etterhvert også en dyktig portrettmaler. I norsk kunsthistorie står han mellom bondekunsten og den senere nasjonalromantikken.

Det norske landbruket fikk en økonomisk oppsving i siste halvdel av 1700-tallet. Dette skapte igjen et marked for luksusprodukter. Et slikt luksusprodukt er spissleden dekorert av Aadnes, som stilles ut på Lands museum.

Knut Astrup Bull er seniorkurator ved Nasjonalmuseet og kjenner godt til både sleden og tiden den kommer fra.

- Sleden er utført i samtidens rokokkostil med dynamisk, svungen linjeføring og vakre utskårne ornamenter. Aadnes forvandler sleden til å bli en unik doning i moteriktige farger som sambygdingene snudde seg etter, sier Bull.

En liten nasjonalskatt

Natasha Reksten, avdelingsleder ved Lands Museum, sier at Peder Aadnes er en kunstner som folk er stolte av i Søndre Land. Museet har fra før to stuer dekorert av Aadnes i Tomlebygningen.

En odelsgutt fra Søndre Land var en av Norges største kunstnere på 1700-tallet. Første juli kommer et av verkene hans tilbake til Dokka.

 - Den var for å kjøre til kirka på søndagen, men samtidig bygd for fart. Så det kan tenkes at den har blitt brukt til kappkjøring også. 

- Vi er glade for at Nasjonalmuseet kommer hit med denne nasjonalskatten, slik at vi kan vise hvor viktig Peder Aadnes-malekunst var i hans samtid.

Reksten forteller at den dekorerte spissleden var et kjøretøy for å vise seg fram i.


- Den var for å kjøre til kirka på søndagen, men samtidig bygd for fart, så det kan tenkes at den har blitt brukt til kappkjøring også.

På arrangementet første juli kan man både oppleve 1700-tallets statussymbol, samtidig som man trekker linjer til dagens motivlakkering av biler.
Vel møtt!


Program

Torsdag 1. juli kl. 11.00 - 18.00

Kl. 11: Musikalsk innslag der tradisjonsmusiker Ole Aastad Bråten spiller langeleik.

Kl 11.00 – 15:00 Glenn Andersen (The Paint Man) demonstrerer motivlakkering.

Kl.11.00 – 15.00 Malekurs og tegnekonkurranse for barn 

Kl 11.30 Guided tur. Slede dekorert av Peder Aadnes ved Knut Astrup Bull 

Kl 12.30 Musikalsk innslag der tradisjonsmusiker Ole Aastad Bråten spiller langeleik.

Kl 13.00 Guided tur. Slede dekorert av Peder Aadnes ved Knut Astrup Bull 

Kl.14.00 Omvisning. Stuene i Tomle ved museumvert

Kl 15.00  Guided tur. Slede dekorert av Peder Aadnes ved Knut Astrup Bull 


Det vil også være mulighet for kjøring med hest og vogn gjennom dagen.

** Vinneren av tegnekonkuransen annonseres på nett i etterkant. 

Her kan du besøke utstillingen

Adresse:

Lands Museum
Villavegen 45
2870 Dokka




Kunstaudiens

Nasjonalmuseet i Kunststallen
7. mai - 29. august

Kunstaudiens er resultatet av et tett samarbeid mellom Hennes Majestet Dronning Sonja, De kongelige samlinger og Nasjonalmuseet. Utstillingen inkluderer tre formidlingsarrangementer – ett om maleri, ett om design og kunsthåndverk, og ett om skulptur.


Rites of Passage

Nasjonalmuseet på
Kunstnernes Hus
21. mai. - 1. august

I samarbeid med Nasjonalmuseet presenterer Kunstnernes Hus utstillingen Rites of Passage, en konsentrert sammenstilling av hovedsakelig samtidskunst fra Nasjonalmuseets samling. Utstillingen undersøker begrepet passasje både som konkret motiv og som symbol med potensiell sprengkraft som bilde på forvandling, overskridelse og bevegelse. Nasjonalmuseet står midt i sin egen overgangsrite, på terskelen til en ny epoke i nytt bygg. Nå skal museet igjen definere sin rolle og skape nye innganger og passasjer til kunsten.

Sommereventyr

Nasjonalmuseet på Blaafarveværket
8. mai - 26. aseptember

Utstillingen ved Blaafarveværket i Åmot har fått navnet Sommereventyr og skal vise norsk kunst fra Nasjonalmuseets samling fra perioden 1820-1905. Over 60 verk er med og skal reflektere det 45 år lange samarbeidet mellom Blaafarveværket og Nasjonalmuseet.

Kunsten kommer hjem

Vestland:
Møte med brudepar 

Agder:
Restaurant Under - 18. mai


Vestfold og Telemark:
Kragerø jernbanestasjon - 19. mai

Rogaland:
Hå mottakssenter - 25. mai

Møre og Romsdal:
Ullstein Verft - 27. mai


Møre og Romsdal:
Trollveggen besøkssenter - 28. mai

Trøndelag:
Bangsund skole - 4. Juni

Nordland:
Furumoen sykehjem og dagsenter i Narvik - 7. juni

Troms:
Mack Ølhallen i Tromsø - 11. juni

Finnmark:
Biblioteket i Sametinget - 16. juni

Innlandet:
Rena Leir - 22. juniViken:
Rena Leir - 23. juni

Oslo/Hjemkomsten:
Museumsplassen under Oslo Pride - 24. juni

I 2022 åpner Nordens største kunstmuseum i Oslo, men først skal noen av våre mest kjente kunstverk ut på reise rundt omkring i Norge. 
- Denne sommeren og høsten sender vi kunsten ut til folk i hele landet. Vi har kalt årets program Kunsten kommer hjem. Nå kan du oppleve kunst fra Nasjonalmuseet i nord og i sør, til fjells, til havs, i kirken og på fabrikken, sier Karin Hindsbo, Nasjonalmuseets direktør.

Program og verk: 

Norge rundt med Nasjonalmuseet

En rekke av høydepunktene fra Nasjonalmuseets samling kommer på besøk til steder der de hører hjemme - enten ved at verket ble skapt der, gjennom motiv eller kunstnerens tilknytning til plassen. Du kan se Harald Sohlbergs maleri Gate i Røros i selve Røros. Du kan oppleve den verdensberømte franske kunstneren Claude Monets maleri Kolsåstoppen i Sandvika. Du kan lære om Holmestrand-kvinnen Harriet Backer når hennes kjente verk Blått interiør stilles ut i nettopp Holmestrand.

Black, Font, Line