Gå til sidens hovedinnhold

Viner med kropp og sjel

Artikkelen er over 8 år gammel

Vi hører om det ene elgfallet etter det andre. Hjort er skutt og varsel om reinsdyrkjøtt har tikket inn. Ingen tvil; høsten er her.

Det betyr mye god norsk mat som lam og vilt. Noen har spurt meg om vin til fårikål – og mitt svar er nei! Jeg drikker aldri vin til fårikål, selv om jeg nok tror at en frisk, tørr Riesling nok kunne gjort nytta si. Nei, for meg er det kun øl og akevitt til fårikålen, alternativt godt vann fra springen.

Men til alle andre retter av lam rusler jeg ned i vinkjelleren og plukker noe godt. Et godt alternativ er å finne en Ripasso fra Veneto. I dag velger vi en av de rimeligste Ripasso'ene du finner på polet. Lamberti Valpolicella Ripasso er navnet og du får sjeldent mye for penga, 125 kroner. Finnes i kategori 6. I motsetning til mange ripasso-viner har man her kun benyttet Corvina (90 prosent) og Molinara (10 prosent) og utelatt den tredje velkjente drua fra dette området, Rondinella. Men fordi det er en Ripasso har den langt bedre fylde og kompleksitet i så vel aromabildet og smaken enn en enkel Valpolicella laget av de samme druene. Selvsagt mest kirsebær, men lekre små innslag av tørket frukt. Mykt og behagelig anslag, balanse hele veien fram. Snill.

Sterk femmer

Sammen med gode venner hygget vi oss forleden med Campolieti Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2010 fra Luigi Righetti. Så vel svin som and sto på menyen, men det fikset den greit. Anbefales så absolutt til lam. Også en prisgunstig Ripasso med sine 135. Bløtt behagelig anslag og egentlig litt imponerende duft hvor svarte plommer er mer framtredende enn kirsebær. Selvsagt også tørkede frukter og litt lakris.

Sterk femmer

Så trasker vi rett vest og havner i Spania. Her stuper jeg rett inn og plukker en av mine lammevin-favoritter som du finner i ethvert utsalg, og som vi hygget oss med til lammelåret sist søndag. Montecillo Gran Reserva 2005 koster litt mer enn to lapper, men så er det også en vin godt over gjennomsnittet. Kategori fem, det betyr at du finner den nesten over alt. Jeg har tidligere sagt jeg misliker dem som jukser og tilsetter chips for å få fram eikearomaer og smak. Men her fortjener den gode vinen fra Rioja, laget av Tempranillo, innslaget fra fatene. Dermed får man et snev av «ripasso», det vil si tørket frukt. Dette er en vin du selvsagt også kan anvende til vilt.

Terningkast seks

Marqués de Cáceres Vendimia Seleccionada tror jeg var den mest solgte vinen i Norge i 2009 eller deromkring, fullt forståelig. Den er fortsatt et utmerket kjøp – også til lam. I dag har vi testet Marqués de Cáceres Vino Ecológico Bio 2012. En slank nesten morsom vin med bringebær og andre røde bær til 120 kroner, og altså økologisk laget. Litt lite kropp og struktur til rødt kjøtt, men til kylling og svin.

Terningkast fem

Den ultimate lammevin er for meg Ch. Musar, nå som 2005 årgang (lagringspotensial 10–15 år). Finnes i kategori fem, det betyr at en rekke utsalg har den i sin portefølje, blant annet Gjøvik. Chateau Musar er nærmest blitt en kultvin i det den kommer fra Libanon. Den er i hovedsak laget av Cabernet Sauvignon, men har et godt innslag av Cinsault. Koster om lag 285 så spar den til lammelåret.

Chateau Musar ble grunnlagt for 80 år siden av Gaston Hochar. Fra 1959 er det sønnen Serge som har hånd om virksomheten. Det mest interessante med vinen er alle nyansene. Du har «amarone-innslag» som svisker og rosiner. du har Bordeaux-innslag som lær, tobakk og mokka. I tillegg eksotiske innslag som dadler, fiken og krydder. Vinen er ikke filtrert så den må dekanteres før du kan nyte den. Men ved dekantering får du også tilført luft og det trenger vinene for at du skal kunne kjenne alle dens herligheter. Vinen er på min ti på topp liste, og vil aldri ramle ut.

Klink sekser

PS: Ved en inkurie ble det feil navn til to av flaskene sist fredag. Vi beklager.

Kommentarer til denne saken