Gå til sidens hovedinnhold

Vin til hvit ost

Artikkelen er over 13 år gammel

I dag presenterer vi de første oppskriftene fra kjøkkenet til Lasse Liten i Gjøvik. Blant annet en salat med Chèvre. Derfor har vi i dag tatt for oss noen viner som egner seg godt til ost.

Chèvre er fransk og betyr geit. Så enkelt. Men en Chèvre er ikke bare en Chèvre. Jo, forresten, om du tenker på å kjøpe en norsk Chèvre så tror jeg vår monopolbedrift Tine kun leverer en sort. Tar du derimot turen til middelhavsområdet finnes den i en utall varianter. En feta i Hellas er også en geitost. Men Chèvre i Frankrike har mange navn og de ulike variantene smaker slett ikke likt. Noen er fersk, noen er lagret og får «hvitt dun» av muggsopp. Noen er pasteurisere, andre ikke. Men felles for dem alle er at de smaker mer eller mindre av geit. Mange steder tilsetter man ulike lokale urter, enten i selve osten, eller kun på overflaten.

Nå er det mange varianter å få kjøpt her til lands også, navn som Pouligny Saint-Pierre, Valencay og Bucheron, som du absolutt må smake om du er i Loire-dalen, nikker vi gjenkjennende til. De fleste steder i Frankrike drikker man sin lokale rødvin til ost. Men en Chèvre alene, eller i en salat, tror jeg at jeg ville nyte sammen med noe hvitt, for eksempel en Chablis. Jeg vet andre gjerne finner en Soave til geitosten også. Til blåmuggost velger jeg alltid hvitt, mens Brie og Camenbert får rødt følge. Brukes salaten med ost til et stykke rødt kjøtt, så velger jeg alltid rødt drikke til. Vel, nok om det, vi skulle jo plukke viner.

Lasse Litens salat alene - tja da tror jeg nesten jeg finner fram Montresor Soave Classico til 110 små kroner. Lages av Garganega og Trebbiano. Denne har et fint mineralpreg som går godt til grønt. Dessuten den lille sødmen som tar imot osten. Terningkast seks.

Serverer vi Lasses salat med et stykke godt krydret kyllingbryst en lørdag kveld, ja da kan det hende jeg finner fram ei flaske fra Laroche, enten deres Petite Chablis, eller aller helst en «ekte» Chablis. Sistnevnte koster 160 men det er en strålende vin. Fruktig og med fin syre og fedme til å møte så vel osten som krydderet på kyllingbrystet. Sitrus og epler i skjønn forening. Terningkast seks.

Men mange nordmenn foretrekker rødt til ost, og mens vi er i Frankrike plukker vi med oss siste tilgjengelige årgang av Chateau Andrum. Nå har jo Lasse pekt på at hans salat er ypperlig følge til både kylling og rødt kjøtt og i så måte er Ch. Andrum et rimelig og godt alternativ. Under 100 og en «snill» rødvin med ung fin frukt av mørke bær fra så vel skog som hage. Dessuten fint innslag av pepper og lakris. Et stykke oksekjøtt og Lasses salat takler denne vinen helt utmerket. Terningkast seks.

Vi fortsetter i den sørlige delen av Frankrike og området Côtes du Rhône. Vinen vi velger heter Jean Berteau Côtes du Rhône 2005. Et typisk blandingsprodukt fra området, hvor druer som Grenache, Syrah, Carnigan og Mourvedre ofte blandes ulikt fra årgang til årgang. Jean Berteau Côtes du Rhône 2005 (110 kr) er satt sammen av 80 prosent Syrah og mindre innslag av Grenache og Mourvedre. Dette gir en litt ubestemmelig duft av røde og mørke bær, men med hagen full av plommer mener jeg å dra kjensel på dem. Igjen kan jeg også finne lakris og litt «svett hest». En meget anvendelig matvin. Terningkast seks.

De samme flotte karakteristikker kan jeg gi til Meffre Prestige Côtes du Rhône 2005 til drøyt 100 kroner. Grenache, Syrah, Cinsault og Mouvedre i skjønn forening. Nydelige kryddere er det som særpreger denne vinen, som du kan benytte til det meste, også hvite oster. Terningkast seks.

Dagens anbefaling blir en super Ripasso. Selv om jeg sikkert er «inhabil» når det gjelder en av mine absolutte favoritter, ripassoer, så synes jeg Regolo 2004 fra vinhuset Sartori er utmerket drikke. Denne kan du absolutt anvende til gode modne oster, og til vilt og lam. Dufter og smaker plomme, kirsebær, rosiner og sjokolade. Har fin fylde og struktur, samt er over middels fruktig. Balansert lang ettersmak. Klink sekser på terningen.

Smakelig helg.