Gå til sidens hovedinnhold

Vi tester nykommer

Artikkelen er over 12 år gammel

Den flaska som oftest ble båret ut av et pol i Norge sist år var en rødvin fra Rioja, Marqués de Cáceres Vendimia Seleccionada. Drøyt 410.000 (308.000 liter) slike flasker ble omsatt sist år. Deretter kom portugiseren Vidigal Reserva, før «beste» italiener, Doppio Passo. Alle tre røde, og alle tre i prisklassa rundt hundre. Blant de hvite finner vi Moselland Ars Vitis Riesling fra Tyskland på topp. Drøyt 338.000 slike flasker (254.000 liter) har det norske folk konsumert sist år.

Men vi er et pappvinelskende folk. Der troner franske J. P. Chenet Cabernet Syrah og australske Lindemans Shiraz Cabernet på topp, med henholdsvis 1.641.471 og 1.040.733 liter. Blant de hvite finner vi franske Tariquet øverst med nær 600.000 liter.

Mer hvitt og rosè. Salget av vin økte mer enn de andre produktene fra Vinmonopolet. Salget av rødvin øker mindre enn gjennomsnittet, mens både hvitvin, rosévin og musserende viner har økt mer enn gjennomsnittet opplyser Vinmonopolet. Selv om ikke italienerne har en enkeltvin helt på toppen av salgsstatistikken, kan de skilte med den desidert største volumøkningen totalt. For rødvin er veksten på hele 17 prosent. Også chilenerne har fått en vekst, for første gang på mange år, mens Frankrike, Spania og Australia må tåle en nedgang.

Tyskland og Frankrike dominerer hvitvinsmarkedet, som tidligere år. Faktum er at seks av ti hvitvinsliter som omsettes i Norge kommer herfra.

I løpet av januar har vi fått testet et femtitall viner, mange nykommere, eller viner med ny årgang. The Slammer fra Big House Co i California var for oss et helt nytt bekjentskap. Jeg skal være så ærlig å si at vin fra USA aldri har vært blant mine favoritter. Zinfandel har jeg smakt bedre som Primitivo fra Puglia, Pinot Noir synes jeg har vært strået hvassere i Frankrike. Derfor er det to Syrah-viner jeg nå har testet. Og jeg ble imponert. The Slammer er en meget tiltalende vin, som passer ypperlig til årstida. Tett flott rødfarge, masse duft av mørke bær og saftig flott avslutning med en balansert god ettersmak. Pris 112. Snakker vi peisvarme eller en søndagsmiddag med rødt kjøtt etter en lang skitur?

Terningkast seks

Med en så god følelse var vi spent på neste. Monterey Syrah, årgang 07 og faktisk 20 kroner rimeligere enn The Slammer. Igjen rullet vinen fornøyd rundt i munnen mens vi nikket. Myk og rund, men likevel med nok kropp. Igjen mørke skogsbær og god balanse tvers igjennom. Nydelig innslag av pepper. Ikke like fyldig som Slammer, men likevel mer enn nok til å takle så vel vilt som lam. Har potensial til å bli en storselger.

Terningkast seks.

Men vi har også smakt nye europeere. Jeg har ofte hatt glede av viner fra Côtes du Rhône. Derfor ble det et spennende møte med Plan de Dieu Côtes du Rhône Villages, årgang 2007 fra Ferraton Père & Fils. Som så mange andre, et blandingsprodukt med hovedvekt på Grenache, men med godt innslag av Syhra og litt Carignan og Mourvedre. Her har vi gått noe opp i pris, til nær 150. Men vi ble overbevist, selv om vi nok foretrekker å svelge noe av innholdet og ikke bare spytte det ut! Vanligvis ville vi vel ha valgt å legge 07 i kjelleren et par år, men denne er faktisk drikkeklar, selv om du selvsagt kan lagre den noen år. Typisk Côtes du Rhône-farge, det vil si rubinrød. Dufter bjørnebær og solbær og smaken følger duften. Rund og behagelig, garantert et godt følge til så vel lam som svin.

Terningkast seks.

Ukas anbefaling? Tja, da tror jeg faktisk jeg skal by på en rimelig argentiner. En saftig middels fyldig malbec-vin. Conquista koster knapt 90. Tett rødfarge, dufter og smaker mørke plommer og mørke bær. En vin «alle» kan like.

Terningkast fem.