Så er det relativt langt ned til neste land, som er Spania. I dag skal vinspalta plukke viner nettopp fra disse tre landene.

Aller først en tur til Sør-Frankrike, nærmere bestemt Languedoc-Roussillon. Vi tok like godt for oss fire varianter, alle i prissegmentet 90 til 100 kroner, men med ulike druer som basis.

Det er en stund siden vi testet Chantovent Cabernet Sauvignon 2005, faktisk sist sommer. I våre notater finner vi følgende karakteristikk: Tett flott rød farge med en lys kant etter opphold på fat. Dufter og smaker mest solbær. Saftig behagelig vin som absolutt fikser en biff. Terningkast fem. Samme pris, 90 små, er det for den neste også, Domaine Robert Vic Cuvée Sélection, nå som 2005-årgang. En vin vi har smakt tidligere årganger av, med stor glede. En «blend» hvor du finner så vel Cinsault, Grenache, Syrah og Merlot. Det gir en kompleks duft av mest mørke, men også røde bær. Fruktig og med forbausende lang ettersmak. Vi havnet faktisk på terningkast seks, etter litt tvil, men prisen avgjorde.

Vår neste vin er laget av Grenache og Syrah. Ch. Andrum 2006 koster som de to forrige 90 kroner. For oss var dette et nytt bekjentskap, men det er garantert ikke siste gangen vi smaker denne. Tett flott rød farge og vi finner det karakteristiske innslaget av pepper fra Grenache. Innslaget av Syrah gir harmonisk bouquet, hvor du finner mørke skogsbær og kirsebær. Vi kommer sikkert til å bruke den på terrassen bare våren dukker opp! Etter litt diskusjon og avveining ble det faktisk terningkast seks.

Sist ut var Terre A Verre «Le Haut» 2005. Også denne ny for oss. Slett ikke ulik forrige, da denne også er basert på Grenache og Syrah. Kanskje litt mer røde bær enn Ch. Andrum. Bløt og behagelig og egentlig en «drikkevin». Sterk femmer.

Vårt andre fokusområde denne uka er Veneto, etter Piemonte og Toscana det området i Italia som forsynet Vinmonopolet med flest røde viner. Den første vi har valg er Valpolicella Ripasso, Torre del Falasco 2004/2005. Første gang vi smakte denne vinen, som vi noterte oss i hvert fall, var rundt nyttårsskiftet 2003/04. Den gang var det 2001-årgangen vi nøt med stor glede. Derfor hadde vi forventninger til ny årgang. Og vi ble slett ikke skuffet. Tvert imot. Svært innsmigrende. Mørk dyp rødfarge, med blåskjær. Mest mørke kirsebær men litt mørke plomme fant vi også. Dessuten fin sødme av rosiner/sviske. Jeg vet jeg tidligere har nevnt at jeg er svak for ripassoviner, og denne er av de beste. Terningkast seks.

Serego Alighieri Possessioni Rosso har nettopp dukket opp i ny årgang, 2006, til 120 kroner. Vi har omtalt tidligere årganger og kan egentlig bare gjenta oss selv. En meget vellaget vin fra Masi. Nydelig purpur farge. Frisk og fruktighet hvor kirsebærduften er liflig og behagelig. Klink sekser.

Siste fokusområde er Spania. Der har vi testet to nye viner fra området La Mancha, Finca Antigua Chrianza og Finca Antigua Reserva. Førstnevnte en blend av Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Merlot. Flott struktur i vinen hvor vi finner mest kirsebær, men også et nydelig anstrøk av vanilje samt krydder Pris 135, derfor havnet vi til slutt på en sterk femmer.

Så åpnet vi deres Reserva 03 med spenning. En «kompakt» vin i positiv betydning. Stor fylde og du kan ikke la være å bli imponert. Masse mørke bær og så vel krydder som mørk sjokolade og vanilje dukker opp. En «stor» vin. Sterk femmer.

Ukas anbefaling var vi ikke i tvil om, nemlig en ripasso fra Veneto, Campo San Vito Valpolicella Classico 04 fra Villa Montelone. Tvers igjennom eleganse. Dufter mørke plommer og selvsagt rosiner og sviske. Vi avslutter med terningkast seks.