Gå til sidens hovedinnhold

Vi sikrer oss påskevin

Artikkelen er over 13 år gammel

Påsken nærmer seg med stormskritt, og mange av oss kan nyte noen fridager med litt ekstra godt å spise og drikke. Forrige lørdag presenterte vi gode alternativer til lammet. Så også i dag.

Men nå tar vi fatt i Spania først og fremst. I mange år har det vært skrevet og opplest at eikepreget spansk vin var det riktige følget til nettopp påskelammet. Jeg mener at det er svært mange viner som går til lam, i det det har en avdempet og mild smak. Det er nok i større grad tilbehøret og krydderne som avgjør om nettopp den vinen vi har valgt passer.

Det er ikke enkelt å plukke noen få spanske viner, men her er mitt lille utvalg i dag. Først en god kjenning, Marqués de Cáceres Reserva 2000 fra Rioja, en vin som fint tåler ti år fra produksjonsåret. Til 165 får du en vin hvor man har tilsatt litt garnacha i tempranilloen. Men det er fortsatt en «typisk» spansk lammevin. Dyp tett rød farge med den lille lyse kanten på toppen, som vitner om oppholdet på eikefat. Flott kompleks bærduft med nyanser av mest mørke, men også røde bær. Fin «kropp» og elegansen vokser fram mot en ende med en flott lang ettersmak. Selv etter to år på eikefat synes jeg ikke den blir overeiket. Terningkast fem.

Vår neste spanjol ble etter mange overveielser Vega Sauco El Beybi, for meg et nytt bekjentskap forrige året. Gunstig priset til 110 og denne tempranillovinen er svært innbydende. Flott klar dyp rød, mot purpurrød, farge og relativt kompleks bærduft. Ikke lett å plukke et bestemt bær, men stort sett mørke bær. Et godt valg om du ikke har spesiell sans for eiket tempranillo. Egentlig en «moderne» «lettålike» vin. I forhold til prisen, en sterk femmer.

Siste spanjol blir LAN Crianza fra Rioja. Også en tempranillo med eleganse. Relativt gunstig priset til knapt 120 og denne har fått ett år på eikefat, noe som kler den godt. Saftig, bløt, innsmigrende og med snille tanniner. Men det betyr ikke at vinen ikke har struktur og lengde, tvert imot. Men nok en «moderne» spansk vin hvor man har nok har hatt «de mange ganer» i fokus under utviklingen. Er nok best egnet til lam og kylling. Terningkast fem.

Vår neste anbefaling kommer fra Sicilia og også den er nå i relativt ny tapning, 2006 årgang. Navnet er Pradai og druen er Nero d’Avola. Denne sicilianske druen synes jeg er spennende, og her får du en flott vin til under hundre. Mørk flott rødfarge og spennende liflig duft, hvor du først kjenner mørke bær, som for eksempel plommer. Men det er mange fine nyanser i duften. Dessuten «moteriktig» bløtt anslag og behagelige tanniner. Ikke til de kraftigste kjøttrettene kanskje, men egner seg godt til svin og lam. Sterk femmer.

Vi fortsetter med en annen fyrig italiener, Caputo Lacryma Christi del Vesuvio 2006 er det omstendelige navnet. Hoveddrua er Piedirosso som vel nærmest kun er å finne i Campania. Den gir myke lettdrikkelige viner med en noe ubestemmelig men nydelig bærduft. Dette er for meg et «funn» i forhold til prisen på hundre blank. Derfor, dagens første terningkast seks.

Jeg må ta med meg en ripassovin denne gangen også. Det blir en som Frithjof Nicolaysen har i sin «Collection», nemlig Collection Frithjof Nicolaysen Valpolicella Classico Ripasso i helt ny tapning (2006). En nydelig vin spør du meg, og til knapt 120 har du en skikkelig «kosevin», men som også fint takler så vel vilt som påskelam. Laget av typiske «amaroneviner» som corvina, rondinella og litt molinara. Dufter mest kirsebær men har også det lille innslaget av sviske og rosin som jo er karakteristisk for ripasso-viner. Terningkast seks.

Det er sikkert noen som også tar med seg et skikkelig biffstykke til fjells, så derfor har jeg plukket fram en solid biffvin. Sangiovese-vinen Brunelli Rosso di Montalcino 2006 til 160 takler alt av rødt kjøtt. Masse mørke bær plomme og svarte kirsebær i både duft og smak. Dessuten fint innslag av så vel lakris som eik. Sterk femmer på terningen. Denne kunne gjerne vært ukas anbefaling, men her har jeg valgt en nydelig argentiner,

Carrascal 2004. En storslagen blandingsvin laget av Cabernet Sauvignon, Malbec og Merlot, som derfor dufter det meste av mørke bær. Saftig og innsmigrende hele veien og til 110 kroner kan du rett og slett ikke forlange mer, her til lands! Skulle jeg valg å kjøpe med meg noen flasker som kunne gå til det meste av kjøttmaten på hytta, ja så tror jeg dette var blant dem jeg vurderte aller først. Terningkast seks.