Vi lesker oss i Toscana

Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Etter å ha gjestet Veneto, Piemonte og Trento-distriktene de to siste årene, vil forsommerens tur i Italia gå til Toscana.

DEL

Hva vi rekker å meske oss med av dette distriktets mange fantastiske viner, vet vi jo ikke, men noe skal vi nok få med oss. Utfordringen er alltid å velge ut noe i forkant, ellers kan man gå seg helt vill.

Det de fleste forbinder med Toscana er vel Chianti, dernest Brunello di Montalcino og Vino di Montepulciano. Alle tre er laget av Sangiovese, som må karakteriseres som distriktets hoveddrue. Vino di Montepulciano har altså ingen ting med drua Montepulciano å gjøre. Legg også merke til at Sangiovese opererer under mange «lokale» navn, akkurat slik Tempranillo gjør i Spania/Portugal. Brunello og Morellino er altså en Sangiovese. Byene Montalcino og Montepulciano ligger om lag 100 kilometer sør for Firenze og godt inne i landet. Brunello di Montalcino er en utmerket lagringsvin, og den slippes aldri på markedet før fem år etter den ble produsert. Jeg kommer tilbake til noen utmerkede Brunello'er seinere i artikkelen.

For først plukker vi med oss noen rimeligere viner fra Toscana. En vin jeg har hygget meg med i mange år er Col di Sasso Sangiovese & Cabernet Sauvignon. Den er også blant de bedre BiB-vinene på markedet. Produsent er en av Italias største, Castello Banfi. Col di Sasso er en blend av Cabernet Sauvignon og Sangiovese, finnes i de fleste hyller til 125. Den dufter mer solbær og skogsbær enn kirsebær. Flott frukt, lett å like og selvsagt dukker lakrisen opp. Dermed blir det:

Terningkast fem

Enda rimeligere er Trerose Rosso di Montepulciano med sine 105. Aller mest Sangiovese, men med mindre innslag av andre druer som Cannaiolo, Gamay og Syrah. Tett mørk rød farge og dufter mest kirsebær, men også litt plomme samt litt middelhavskrydder. Saftig og lettdrikkelig. Nydelig fredagsvin til pizza, pasta eller en kyllingrett uten for kraftig saus.

Terningkast fem

Vår andre rimelige toskaner blir Casamatta Rosso. En lapp og du har den i hus. Laget av Sangiovese og derfor mest kirsebær i duft og smak, men med fine innslag av andre mørke bær. Dessuten lurer på om jeg også kunne ane litt bringebær? Nok en bløt, frisk, innbydende og lettdrikkelig vin.

Terningkast fem

Så legger vi på en drøy femtilapp og tar med oss en av husets yndlinger, Nipozzano Chianti Rúfina Riserva, nå i 07-årgang. Produsent er Marchesi de Frescobaldi, som har et vell av nydelige viner i alle prisklasser å tilby. Nipozzano er i all hovedsak laget av Sangiovese, men den har mindre innslag av Merlot, Cabernet Sauvignon, Malvasia Nera, og Colorino. Slik jeg tolker det får disse innslagene vinen til å bli mer kompleks. Det dufter i hvert fall helt nydelig, selvsagt mest av kirsebær, men også andre mørke bær. Lakris? Ja, selvsagt. Nipozzano har større fylde enn de to ovennevnte. Den fikser alt av rødt kjøtt, også vilt. Egentlig en strålende vin spør du meg, og det gjør du vel så lenge du har lest denne spalten! 07-årgangen kan du trygt hygge deg med i ytterligere tre-fire år.

Terningkast seks

Jeg lovet deg noen supre Toscana-viner. en jeg nettopp har vært så heldig å få smake på er fra Banfi og deres Brunello di Montalcino 2005. Fantastisk fylde. Virkelig en munnfull av de sjeldne. Ok, om lag 350, men det er faktisk det man må betale for italienske «kongeviner» som Amarone og Brunello. I denne Brunello'en har du alt. I tillegg til masse røde og mørke bær også litt blomstereng og krydder.

Klink sekser

En annen Brunello jeg har hygget meg med i mange år er Casanova di Neri Brunello di Montalcino. Nå er 2005 å få kjøpt, men jeg har fortsatt 1996 (!) liggende, og vil nyte den i løpet av vinteren. Kanskje når vi feirer Northugs VM-gull på femmila!

Klink sekser

Artikkeltags