Da kan det være kjekt å ha en BIB-vin stående slik at man slipper å måtte åpne en hel flaske. Eller kanskje du skal på hytta en tur i romjula? Uansett, vi tar nå for oss noen aktuelle "boksviner" i dagens vinspalte.

Det spørsmålet jeg oftest får vedrørende pappviner er holdbarhet. Dette har jeg omtalt tidligere, men nevner det kjapt igjen. Nær sagt all pappvin er ferskvare. Derfor burde all slik vin være datostemplet, enten med tappedato eller kanskje slik andre matvarer er merket, med en "best før dato", eller aller helst med begge datoen. Praksisen er fortsatt ulik fra land til land i Europa.

Hvor lenge en pappvin holder seg? Tja jeg mener at alt over ett år er et under! Med det mener jeg at du egentlig bør drikke en pappvin den sesongen du handler den inn. Så pappviner du får i hus nå i forbindelse med jula, er knapt like gode til påske og dette er vel å merke uten at du har åpnet kartongen. Årsaken er enkel. Det kommer oksygen gjennom plasten vinen er tappet på. Nå er det litt forskjell på typen plast som benyttes, men enda viktigere er at enkelte druetyper oksiderer enklere enn andre. Den druen som trolig har lengst holdbarhet er Cabernet Sauvignon, som greit kan tåle ett år på en kartong. Noen hvitvinsdruer tåler nok ikke mer enn fire til seks måneder.

Har du allerede åpnet kartongen, så forkortes levetida proporsjonalt med mengden du har tatt ut. Her snakker vi om få uker, ja kanskje bare dager, før vinen taper seg på en åpnet kartong.

Det er ikke altfor mye nytt og spennende når det gjelder boksvin, men forleden stakk jeg innom et pol og sikret meg en kartong med Formulæ en vin fra Barone Ricasoli i Toscana. Vinen har jeg smakt flere ganger, men da fra flaske. Et godt alternativ for en Sangiovese til om lag 100-lappen. Og kartongen holdt mål. Fint kirsebærpreg, frisk, saftig og deilig bløt. Egentlig en vin for en kartong i julehelga.

Men jeg kan ikke unngå å nevne at Barone Ricasoli, det vil Francesco Ricasoli, den 32. baronen i rekka, har noen andre utmerkede viner. Min favoritt er Castello di Brolio, en Chianti Classico. De to siste årganger jeg har smakt er 2000 og 2001. Sistnevnte kan du skaffe deg ved å legge inn en bestilling på polet. Egentlig den beste Chianti-vinen for min gane. Pris? Vel tre ganger en Formulæ, eller nesten det samme som en Formulæ BIB, men med et helt annet lagringspotensial, opp til 15 år fra produksjonsåret.

Noen boksviner kommer i nye årganger, så sjekk årstallet. Testene som nå følger er delvis foretatt på nye utgaver, delvis har jeg plukket litt fra min database. Og det kan være noe forskjell på ulike årganger, selv om man bestreber å holde samme kvalitet fra år til annet. Jeg synes også det er vanskelig å skille så mye mellom de ulike boksvinene. Søk heller etter druer du vet du trives med.

Siste utgave av Sonador har fått gode skussmål. En blandingsvin bestående av Malbec, merlot og cabernet sauvignon. Dette gir en noe diffus, men behagelig bærduft og en relativt kompleks vin. Kosevin.

Jeg har de seinere åra blitt mer og mer glad i vin fra den sørlige delen av Italia og deres druer, ikke minst Primitivo. I "Da Luca" finner du Primitivo og Merlot.

Og jeg innrømmer det glatt: Dette er blant mine favoritter. Flott kompakt duft av mørke kirsebær blandet med litt stall.

Undurraga har også en blandingsvin på boks. Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah gir en behagelig duft hvor det er mer solbær enn kirsebær fordi det er mest Cabernet Sauvignon. Litt lakris også forresten. Kan gå til det meste av kjøttmat.

Jeg har tidligere omtalt vin hvor Christer Berens står bak utvelgelsen og har satt sitt navn på produktet. Mye bra til fornuftig pris. Igjen, se etter druen. I dag anbefaler jeg Cuvée Christer Berens San Marzano Primitivo fra Farnese. Flott balanse, behagelig duft av kirsebær med noen mørke skogsbær blandet inn. En vin for alle.

Et par hvite får vi vel også ta med oss. Og da blir det druen Chardonnay. La Chablisienne Petit Chablis er en nydelig, snill Chardonnay, men som likevel har karakter. Ok, den koster om lag 440, men skulle du ha kjøpt fire flasker måtte du ha betalt 600.

Jeg har nylig omtalt Chablis Chausseron. Denne er også å få på boks. En strålende vin, saftig og frisk med en lang flott ettersmak.

Skulle du ha andre ønsker og behov kan du finne flere omtaler av boksvin her på nettsidene www.oa.no.