Vel overstått påske!

Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Noen fridager, forhåpentligvis med sol i fjeset, er alltid kjærkomment. Forhåpentligvis har de fleste også hygget seg med noe ekstra godt å spise, og evntuelt noe godt å drikke til.

DEL

Selv har jeg ved enkelte anledninger tatt for meg av seksjonen lengst til venstre i vinkjelleren, der viner til spesielle anledninger ligger. Et par av dem skal jeg omtale i dag.

Den første helga i påsken fikk jeg også et par tilbakemelding på om jeg kom til å omtale flere BiB-viner, og det kan jeg love. Allerede i dagens spalte skal vi plukke med oss en jeg ikke rakk å teste før påske, men som kom med i en liten testrunde i påskeuka. For meg var BiB-en Famille Barsalou et nytt bekjentskap. Den kommer fra søvest i Frankrike, Languedoc-Roussillion og er hundre prosent Syrah. Duft og smak av Syrah kan være så mangt, avhengig av hvor i verden den er produsert, og hvilket «terroir» druene har vokst opp i. Jeg fant mest mørke bær, som plommer og blåbær, men et eller annet av røde bær lå også der. Dessuten, jeg fant, jeg fant, nemlig lakris! Saftig og fruktig, samt godt balansert gjorde at vi falt for denne BiB-en.

Sterk femmer

Apropos Shiraz; en av de aller beste Shiraz-viner synes jeg La Motte Shiraz fra Sør-Afrika er. Heldigvis hadde jeg noen slike i kjelleren da påskehelga startet. Vinen har en fantastisk fylde, uten å bli tung og kjedelig. Kanskje aller best til et digert stykke rødt kjøtt en sommerdag da gradestokken ligger et sted på 20-tallet. Men den er ypperlig til et stykke entrecote i disse dager også. Tett mørk rød og det oser formelig «power». Masse fine mørke bær, flest fra skogen (bjørnebær) kanskje, men vi finner noen blå plommer her også. Dessuten litt sødme, mot sjokolade faktisk.

Terningkast seks

For noen år tilbake gjestet jeg Frescobaldi i Toscana. Det var første gangen jeg smakte «supervinen» fra deres hånd Mormoreto. Heldigvis har den vært latterlig billig på Gardermoen tidligere, slik at jeg har et fint lite knippe med denne supre vinen i kjelleren. Jeg mener å huske at den har kostet om lag 260 kroner. På polet er du tett på en halvt tusen. Jeg har både 2005- og 2009-årgangen liggende. Som president Leonardo Frescobaldi fortalte oss er det ikke hvert år at druene holder god nok kvalitet til å bli omdannet til Mormoreto. Druene vokser i et område med samme navn, og selv om Sangiovese er den mest brukte drua i Toscana, har Frescobaldi tatt «Bordeaux»-druene Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot og laget en utsøkt blend. Vi hentet fram Mormoreto til påskelammet. Fantastisk.

Terningkast seks

Men vi har ikke holdt på på denne måten i hele påsken. De fleste glass med vin er helt greie viner til 120 til 150 kroner. I dette segmentet finner vi mye bra. En av påskekveldene serverte vi et stykke marinert svinefilet med tortellini og en saus med såvel litt tomat som hvitløk i. Da plukket jeg fram ei flaske Papa Figos fra Casa Ferreirinha. Dette vinhuset, som vel nå er eid av giganten Sogrape, har en rekke utmerkede viner på markedet. Papa Figos finnes i enkelte utsalg, men dessverre i alt for få. Til knapt 130 får du en skikkelig portugisisk blend laget av «det meste» landet har å by på av gode rødvinsdruer. Fra Tinta Roriz (Tempranillo), via Touriga Franca og Tinta Barrocatil «nasjonaldrua Touriga Nacional. Det gir en innbydende og kompleks duft og smak av masse mørke bær med et lite og elegang innslag av eik. Bløtt behagelig anslag og relativt «rolige» tanniner, samt balansert god ettersmak. Tåler nok fem - åtte år i kjelleren.

Sterk femmer

Ukas anvbefaling blir nok en «gammel kjenning fra Ribera del Duero, Torre Albéniz Reserva 2008. Denne finner du i kategori 6. Her er det hale Tempranillo, mens det resterende er delt mellom Cabernet Sauvignon og Merlot. Meget interessant blend, som gir en kompleks duft og smak av mørke og røde bær. God fylde og en meget godt komponert vin til vel 200 kroner.

Teringkast fem

Artikkeltags