Varmende viner

Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Om vi vil det eller ikke; høsten er her. Is på bilrutene om morgenen taler sitt klare språk.

DEL

Da er det godt å legge en kubbe i peisen og finne ei god flaske med noe rødt som varmer så vel kropp som sjel!

I dag «flesker» vi til og avslutningsvis plukker vi med oss noen viner fra øverste hylle, eller rettere sagt nederste hylle, slik mange polutsalg plasserer godbitene helt uforståelig spør du meg! For dagens drue er Nebbiolo. Og skal jeg være helt ærlig, og det skal man jo, så er en vellagret Nebbiolo, i form av Barolo, noe av det aller aller beste jeg kan tenke meg å helle i et glass. Men den er strålende som Barbaresco også ja, og ikke å forglemme; også som «ordinær» Langhe Rosso DOC. Langhe er navnet på distriktet, Barolo og Barbaresco er navn på to områder og to mindre «byer» i distriktet Langhe, som altså er en del av regionen Piemonte som ligger nord vest i Italia. Bare for å forvirre deg så er Langhe en del av et område ved navn Cuneo, tror jeg.

Barolo er kongen, på toppen av viner du får kjøpt fra Italia, og Barbaresco er etter hvert blitt betegnet som dronningen (selv om også produsenter av Brunello i Toscana og Amarone i Veneto mener de tilhører de øverste trinnene på pallen). Begge, Barolo og Barbaresco, er altså laget av Nebbiolo. Mange vil nok mene at dette er en vanskelig drue å dyrke. Den dyrkes knapt utenom Piemonte. Dessuten har den aggressive tanniner som må dempes på et eller annet vis. Enklest gjøres det ved lagring på fat. Uansett blir det en robust vin, fyldig, kraftig og med en kompleksitet svært få andre viner kan vise til. Dessuten er den svært lagringsdyktig.

De siste 25 åra har Nebbiolo-viner utviklet seg fra «gamle» tørre rustikke viner til mer fruktige, fyldigere og viner med kraftigere farge. Det var spesielt etter skandalen midt på 80-tallet, hvor man fant tresprit i viner, at man fant ut at nå trengte man en stille «revolusjon». Derfor er også «moderne» Nebbiolo-viner blitt mer tilgjengelige. Nebbiolos navn stammer ifølge kjennere fra det italienske ordet nebbia, og det betyr tåke. Druen høstes seint, i slutten av oktober og da er det visstnok ofte mye tåke i dette området.

Tåkete er den langt fra, vår første Nebbiolo i dag. Navnet er Ioppa Ghemme DOCG, altså vi er på øverste hylle. I tillegg til Nebbiolo er det et innslag av den lokale druen Vespolina, en nær slektning av Nebbiolo. Mest kirsebær i duften slik det er for de fleste italienske druer. Men det er søte modne kirsebær vi snakker om, i tillegg kan vi også ane andre røde bær. Dessuten, ruller vi vinen i glasset ser vi godt det som karakteriserer en Nebbiolo; den oransje kanten. De seks åra siden druene ble plukket har vært gode år, for tanninene er allerede helt greie å håndtere. Denne Ioppa Ghemme er levert av Rufi, og den andre med samme navn du finner i polets bestillingsutvalg er levert av Red & White. Vi testet begge og fant at Rufi hadde noe mer fylde og var litt rimeligere, men begge hadde flott eleganse. Pris? Pluss-minus 250.

Terningkast seks til Rufi og sterk femmer til Red & White

Vi har testet to utrolige Barolo-viner fra Paolo Scavino, en av dem som var med og «moderniserte» Nebbiolo-viner. I dag «nøyer» vi oss med den rimeligste til 344 (!), mens den til det dobbelte sparer vi. Men for en vin! Mørke og røde bær i skjønn forening. Nydelige krydder, og så det jeg ventet på og fant; nemlig lakris. Ettersmaken har jeg ennå! Ja, Barolo er helt konge.

Klink sekser

Lesere av denne spalten har sikkert merket seg at jeg har en forkjærlighet for Ripasso-viner. Denne gangen en Antiche Terre Valpolicella Ripasso 2008 til den svært så gunstige prisen 130 kroner. Og hva får vi? Jo, en nydelig Ripasso med masse frukt, middels fylde og med en noe «snerpende» avslutning. Garantert en suksess til høsten lam, eller til rødt kjøtt fra storfe. En vin etter min stil, derfor:

Terningkast seks

Artikkeltags