Vårlige toner i glasset

Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Det er først med mai-slippet at vi før en ny «bølge» av rosa drikke i hyllene. Litt trist, egentlig, med den våren vi har hatt i år. Vi har hygget oss med mye rosa gjennom de siste helgene. Et par av disse skal vi plukke med oss i dag, selv om vi er litt tradisjonelle og Ch. Saint Pierre, Cavalchina eller La Suffrene nok er dem vi oftest finner fram.

Men blant dem vi har hygget oss med den siste uka er nok Langmann Schilcher Klassik av de aller beste. Dette er en østerriker og laget helt og holdent på deres egen blå drue, Blauer Wildbacher. Betydelig kraftigere rosa farge enn på våre andre favoritter fra Frankrike og Italia. Men en svært innbydende duft av røde hagebær, som bringebær og rips. God syre og beskjedent med restsukker, heldigvis! Utmerket til alt godt du kan plukke opp fra havet. Rimelig med sine 120. Terningen vaklet mellom fem og seks, men i påvente av at det kanskje kommer noen ekstra godbiter i løpet av de nærmeste dagen ble det: Sterk femmer

Beklageligvis må du bestille en ordentlig godbit, Nervi Rosa. Fra Piemonte og laget hundre prosent av Nebbiolo – da må det jo bli kvalitet! Koster prikk 150 og forsvarer så absolutt prisen. Et gram mer restsukker enn hos Langmann, men det tror jeg egentlig er helt greit så lenge det er Nebbiolo-drua som er benyttet. Den har jo rikelig mengde med syre. Balansert duft og smak med rips, bringebær og litt urter. Sterk femmer

En annen italiener vi gjerne anbefaler er Rosauro. denne har vært med oss i flere år og er vel av polets volumselgere. «Alle» har den. Det er det velrenommerte Feudi di San Gregorio som står bak denne vinen fra Campania. Hundre prosent Aglianico gir en dyp rosa farge. Dufter markjordbær og bringebær, men du finner også lette behagelige innslag av urter og krydder. Selv om den så å si er uten restsukker har den egentlig nok sødme i seg likevel. Selv om rosévin ofte anbefales til sjømat og salater mener jeg de absolutt kan gå fint til skinke og smaksrik italiensk salami. Altså en rosé med stort anvendelsesområde. Koster i underkant av 150. Terningkast fem

Men vi må ha litt rødt også, det er jo mulig grillen tennes en av dagene og et stykke rødt kjøtt finner veien til rillene. Da kan portugiseren Domini være et godt alternativ, spesielt om det er et stykke svinefilet du har plassert der eller et kyllingbryst. Personlig synes jeg den mangler litt fylde til de tyngste biffene. En blend av nasjonaldrua Touriga Nacional, Tempranillo (Tinta Roriz) og den aromarike Touriga Franca. Det gir en balansert og relativt kompleks duft av mest røde bær. Myk og behagelig hele veien. Koster kun 130 så dette er et godt kjøp. Terningkast fem

Ukas anbefaling blir en nydelig vin fra Toscana. Dei Vino Nobile di Montepulciano 2009. Absolutt prisgunstig med sine 166, og du finner den i svært mange utsalg i det den er i kategori 5. Laget av åtte deler Sangiovese, og så har man spandert litt Canaiolo og Mammolo.

Først og fremst imponerende fylde, men slett ikke plump. Dufter som en sval sommer i Toscana med mørke kirsebær, litt plomme, pent lite innslag av fat, litt lær og stedegne urter. Vi anvendte den til marinert lammekarré og det fungerte utmerket. Vi har anvendt tidligere årganger, mener det var 205, til grillet entrecôte og det ble i følge mine notater også et utmerket følge. Selv om denne allerede har fem år på baken kan den garantert ligge og hygge seg i kjelleren fem år til og være minst like god. Terningkast seks

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken