Gå til sidens hovedinnhold

Vårens nye edle dråper

Artikkelen er over 12 år gammel

Selv om det nok en gang er fredag den 13, så tar vi sjansen på å presentere noen vårlige nyheter.

Selv om det nok en gang er fredag den 13, så tar vi sjansen på å presentere noen vårlige nyheter. Mars-slippet hadde Chablis i fokus og noen av dem skal vi ta med oss ved en seinere anledning. Men for oss amatører tar det noe lengre tid å komme gjennom diverse kolleksjoner, så i dagens spalte blir det litt av hvert, rødt som hvitt, og jammen har vi tatt med oss en rosa variant også. For en god avkjølt rosé er nydelig i hytteveggen eller på en solvendt terrasse som en aperitiff selv nå tidlig på våren.

Men aller først litt hvitt. Madonna Alta Grechetto 2007 er en spennende nykommer til om lag 120. Druen Grechetto skal jeg ikke påstå å være noen kjenner av. Det er en italiensk drue og den eneste vinen jeg har i mitt smakskartotek laget av denne er Vignabaldo Grechetto dell Umbria, for øvrig en strålende vin til en 100-lapp. Men i dag var det altså Madonna Alta også denne fra Umbria, som ligger nord for Roma og sør for Toscana. Og hva fant vi? Jo, en skikkelig kosevin, ikke på grunn av sødme, men på grunn av friskhet. Faktisk så dufter vinen søtere enn hva den smaker. Behagelig blandingsduft med innslag av sitrus, grønne epler og litt ubestemmelig søtt. Dessuten mente vi å finne et lite, men delikat, snev av nøtter.

Sterk femmer.

Den andre nykommeren vi har testet er Ehrhard Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese Trocken 2007. Har du sett noe så innmari vanskelig navn. Hvem kan huske det om du er på vei til polet? Men vinen var strålende, noe jeg egentlig hadde visse forhåpninger til. Prisen er kanskje vel drøy, 166. Men du får en meget innbydende Riesling som dufter sitrus, mest gule og litt grønne epler samt det karakteristiske innslaget av mineraler. Flott balanse og eleganse tvers igjennom.

Sterk femmer (på grunn av prisen).

Blant røde har vi denne gangen valgt å reise til Portugal og to velkjente vindistrikter, Estremadura og Dão. Portugisiske viner vinner stadig nye venner. Kvaliteten er langt jevnere og bedre enn for et par tiår siden. Dessuten får du mye vin for pengene og de lager ofte gode viner med innslag av særegne portugisiske druer. Vårt første valg er Vinha Conchas 2005. For en hundrelapp får du en vin laget av 60 prosent Tinta Roriz (Tempranillo), 25 prosent av «nasjonaldrua» Touria Nacional og 15 prosent Trincadeira. Det gir en dyp rød vin med liflig duft av mørke bær. Vinen er bløt og behagelig hele veien og avrunder flott med fine krydderinnslag. En vin i basis som har store muligheter til å bli en storselger.

Sterk femmer.

Fra Dão har det kommet mye spennende. Nå har vi testet siste tilgjengelige årgang av Foral D. Henrique 2007. Vinen er, etter norske forhold, rimelig, om lag 90 små. Og til en slik pris imponerer vinen. Dette er et blandingsprodukt med mest Aragones (Tempranillo), men med interessante innslag av så vel Jaen som Alfrocheiro og noe Touriga Nacional. Alfrocheiro gir innslag av bjørnebær, men her dufter det også plomme i tillegg det fine innslaget av lakris som jeg er svak for. Som kjent er mange portugisiske viner godt egnet til svinekjøtt og denne tror jeg kan være nydelig til en grillet svinefilet når den tid kommer.

Sterk femmer.

Vi kan nok forvente oss mange nye årganger av rosévin utover våren. Men med gode minner fra fjellheimen sist vår, med innbydende sol på terrassen og et godt avkjølt glass med rosé etter skituren, ja så har vi plukket fram en «nykommer». Det vil si en ny årgang av Pink Panther Rosé, nå som 08. For en hundrelapp synes jeg du får en ukomplisert leskende lakserosa vin, med balansert frukt og et lite bitt i enden. Akkurat slik jeg vil ha den.

Terningkast fem.

Dagens anbefaling blir en god og rimelig rød portugiser (94 kr) fra Periquita, Primum, laget av druene Alicante Bouchet, Touriga Nacional, Castelão, Trincadeira, og Aragonez. «Lett blanding» gir en lett kosevin.

Terningkast fem.