Terrasseviner

Foto:

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Begrepet «terrasseviner» har slått rot i folks vokabular, og denne lørdagen skal vi helt og holdent meske oss med denne type vin, så vel hvit som rød.

DEL

Vi dropper rose, da nær sagt alle roséviner egner seg som terrasseviner.

Vi plukker noen hvite først. En hvit terrassevin bør ikke være alt for tørr. Den bør ha god balanse mellom syre og sødme, dessuten «fyrig» og fruktig. Om du logger deg inn på Vinmonopolets hjemmeside kan du titte i vareutvalget og sjekke alle deres viner. Du kan se om den er konsumferdig, du får ofte noen stikkord om vinens dufter og karakter, samt restinnhold av sukker og mengde syre per volum. Dessuten ser du hvor fyldig vinen er og hvor mye garvesyre den inneholder. Noen er jo følsomme overfor viner med mye garvesyre.

I hyllene på polet er det også symboler du bør lære å kjenne. Om vinen er konsumklar, så står flaska. Ligger den flatt nede ja så bør den lagres for å vise seg fra sin beste side. Står flaska på kanten, da kan den nytes nå, men den kan også lagres. Dessuten finner du symboler for fylde, garvesyre og sødme.

Tar vi for oss en meget god hvitvin som Trimbach Riesling, så vil du se at den inneholder 4 gram sukker per liter, og 4,5 gram syre per liter. Det gir god balanse mellom syre og sødme. Dessuten er sirkelen for friskhet trekvart dekket. Det betyr at den er svært frisk og tiltalende. Ikke søtladen og dvask! Det er en vin laget av Riesling og kommer fra kanskje verdens beste «rieslingområde», Alsace nord-øst i Frankrike. Riesling dufter nær sagt alltid eple, og her mest gule epler. Dessuten finner du alltid sitrus og et snev av «bensin». For meg er dette en svært anvendelig hvitvin. Den fungerer utmerket som «terrassevin», men fikser også sjømat og hvitt kjøtt. Pris 140, for øvrig et prissegment hvor du finner mange gode hvite viner. Terningkast seks.

Det er ikke mulig å vite om vinen har mye eller lite sødme/syre ut fra hvilken drue den er laget av. Fra en og samme drue kan vinen inneholde alt fra nesten ingen ting, til langt over 100 gram sukker per liter. Da snakker vi selvsagt om svært søte dessertviner. I stedet er det som oftest duftene som er gjenkjennelige fra en og samme drue, som solbær i Cabernet Sauvignion, kirsebær i Sangiovese, bjørnebær og plommer i en Pinotage, grønne epler i Riesling, sitrus og epler i Chardonnay og så videre. Men heller ikke dette stemmer fullt og helt alltid. Forvirret?

Noen tror at en Chablis, eller Petite Chablis, blir for tørr som terrassevin. Det er slett ikke riktig. Vi har plukket fram to nydelige terrasseviner som også er nydelig til sjømat. Begge fra produsent J. Moreau & Fils. Først Moreau Chablis som nå er å få i 06-årgang til om lag 165 kroner. En nydelig vin, bløt og leskende hele veien. Egentlig en typeriktig Chablis og helt etter min smak. Terningkast seks.

J. Moreau Petit Chablis som Bib-vin har kommet som 07-årgang. Ok, koster 480 kroner, men det blir ikke mer enn 120 per flaske. Kanskje enda mer en terrassevin. Du finner litt mer restsødme i denne og selv om den er tørr snerper den ikke så veldig. Den holder balansen hele veien ut og det smaker sommer hele veien. Terningkast fem.

Så hopper vi elegant over til røde terrasseviner og tar først turen ned til Sør-Afrika og en Pinotage. Bain’s Way Pinotage dufter en blanding av solbær og mørke plommer, kanskje også litt bjørnebær. Dessuten litt liflig lakris, noe jeg personlig synes kler enkelte viner svært godt. Denne vinen finnes i nær sagt alle utsalg i Norge og er en ukomplisert og anvendelig vin til under hundre. Terningkast fem.

Christer Berens kommer i ny drakt denne våren. Men det er ikke bare innpakningen som er ny. Han har også endret litt på drueblandingen i flere av sine populære viner. Vi har tatt oss bryet med å teste de fleste. Først Cuvée Christer Berens Montepulciano d’Abruzzo. Den får du så vel som Bib som på flaske, sistnevnte til 95 kroner. Det er en svært begrenset endring av drueblandingen og det var for oss vanskelig å finne at de fem prosentene Merlot nå var borte til fordel for noe mer Sangiovese. De 85 prosentene med Montepulciano er fortsatt det bærende. Samarbeidet med Farnese borger for kvalitet og det finner du så absolutt. Dufter en blanding av mørke røde bær. «Ser» tyngre ut enn hva den egentlig er. Den var rett og slett nydelig alene og vi senket temperaturen til 16 grader, noe som kledde den flott som terrassevin i sola. Terningkast fem.

Ja da, jeg vet jeg har skrevet det tidligere, at jeg trives godt med viner fra Puglia og Primitivo. Christers San Marzano Primitivo har nå fått innslag av Malvasia Negra og Negro Amaro. Førstnevnte tilfører kanskje litt plomme i en fra før nydelig «varm» og tiltalende vin hvor tanninene mykner mot slutten. Terningkast seks.

Ukas anbefaling blir en terrassevin fra Australia. Her er det igjen noe mer restsukker enn i mange andre røde viner, og det er nok med på å lage det «folkelige» preget. Terra Barossa Cuvée Cabernet Sauvignon koster om lag 110, og har mye duft, av solbær, bjørnebær og litt vanilje. Strålende på terrassen. Terningkast fem.

Artikkeltags