Jeg gjør det ikke altfor ofte, men noen ganger synes jeg god vin og en spesiell anledning hører sammen.

I min lille vinkjeller er det faktisk slik at det nå er blitt liggende noen viner vel mange år, så jeg får skjerpe meg gjennom de høytideligheter som venter. Jula, gode venner og god mat bør være riktig anledning. Så derfor har dagens vinspalte kun kastet seg over spesielle viner denne gangen, og alle fra støvellandet.

Noen rynker kanskje på nesa når jeg sier jeg har en «stor» Chianti å by på. Dessverre forbinder mange nordmenn Chianti med rimelig, litt sur og tynn italiensk vin. Men det var den gang og ikke nå. Ta for eksempel nykommeren Rocca delle Macìe Chianti Classico Riserva 2005. I tillegg til Sangiovese er det blandet inn små mengder Cabernet Sauvignon og Merlot, fem prosent av hver. Jeg tror det har gitt vinen en litt dypere rød farge og et lite islett av mørke skogsbær blant kirsebær. Dessuten fine krydder og litt eik i avslutningen. Du må til bestillingsutvalget for å finne denne, og du må betale noe over 200, så det er ingen «vanlig» pizza- eller pastavin. Nei, plukk den heller fram til et stykke lam, slik vi gjorde forrige helg. og det er et ypperlig følge.

Terningkast seks

Druen Nebbiolo har jeg et litt sært forhold til. Den har gitt meg noen av de aller beste vinopplevelsene ved ypperlige Barolo og Barbaresco-viner, men også gitt meg vin med «støv» og illsinte tanniner. Av de Barolo'er du får her i kongeriket bør du blant annet legge deg navnene Fenocchio og Gianfranco Allesandria på minnet, om du skal få en god Barolo for under 350! Når det gjelder Barbaresco har vi gode navn som Cigliuti og Prunotto, blant flere. Men dagens Nebbiolo er Grasso Fratelli Langhe Nebbiolo 2005. Og denne er drikke­klar, i motsetning til mange Nebbiolo-viner som trenger 1015 år! En salig blanding av kirsebær og bringebær med snev av vanilje. Rund og behagelig, strålende fylde og fin balanse hele veien. 180 kroner lar seg høre for denne.

Terningkast seks

Men uansett hva du sier, toppen for meg er en god Amarone. Her et lite knippe. Costasera Amarone Classico Riserva fra Masi koster flesk (370), men er en fantastisk vin. Dufter utrolig godt med plommer, kirsebær og tørkede frukter. Ja, litt nøtter og lakris finner jeg også. Fantastisk god og lang ettersmak. En vin for høytider.

Terningkast seks

God Amarone til 200? Umulig sier du. Nei da, Capitel de Roari Amarone della Valpolicella Classico 2005/2006 er nettopp ankommet. Spennende ny årgang. Siste jeg smakte var 03 en meget god vin, men denne er da enda bedre, er den ikke? Tett flott rød farge, nydelig elegant duft og smak av moreller, plommer og litt vanilje. Røverkjøp?

Terningkast seks

Blant store italienske viner må jeg ha med meg Edizione 8. Dette er altså siste tilgjengelige årgang av vinhuset Farneses prestisjevin. Her blander dem de beste druene de har av Montepulciano, Primitivo, Sangiovese, Negroamaro og litt Malvasia Nera. Det gir en fantastisk fylde, nydelig kompleks duft av kirsebær, solbær, litt bjørnebær, svisker og tobakk. Må være et av de aller beste kjøpene i prisklassen 200250.

Terningkast seks

Ukas anbefaling blir en toskaner, Banfi Brunello di Montalcino 2004. Druen «Brunello» er egentlig Sangiovese. Fantastisk fylde og frukt. Nydelig kompleks duft av mørke og røde bær. Nydelig krydder og lang flott ettersmak. Må være noe av det beste Castello Banfi har levert! Deres rimelige Col di Sasso er jo blitt en slager, men deres Brunello 04 er noe helt annet. Pris: 329 kroner.

Terningkast seks