Og det var neimen ikke lett å svare på, for det er ikke bare hva du har i glasset som avgjør om det har vært en god vinopplevelse. Egentlig langt der ifra. Det er hele situasjonen. Hvor man befinner seg, hvem man er sammen med, været, maten, , luktene osv.

Så kanskje det var champagnen og rosévinen fra Provence som ble servert oss til et utsøkt måltid ved en erkefransk restaurant i Provence. Eller den utmerkede hvitvinen vi ble servert på en ypperlig fiskerestaurant på Bohuslänkysten litt lenger ut på sommeren. Men vi hadde også en spesiell aften i heimen, hvor vi serverte lam i ulike varianter, som carre, som grillet lår og i pølsevariant fra Anni i Ringebu. Sammen med grillede fylte sopp, grillede asparges innrullet i bacon, samt en godt innkokt rødvinssaus med urter fra Sør-Frankrike.

Denne kvelden skulle vi sammenligne noen av de vinene jeg mener man absolutt skal ha smakt før man forlater denne jorda. Så skulle hver og en få anledning til å kommentere hva man syntes om vinene, og om de sto til maten som ble servert. Vinene vi serverte var Osar 2006 fra Masi ved Verona, en Chateau Musar 2004 fra Libanon, og Mormoreto 2006 fra Frescobaldi i Toscana.

For meg er Osar en meget interessant vin. Den er laget av den lille drua Oseleta som nærmest var gått i alles glemmebok og nær var utryddet. Men eier av Masi, Sandro Boscaini satte i gang produksjon og resultatet har altså blitt denne fantastiske vinen. Den lukter som om du skulle ha samlet et knippe mørke skogsbær av alle slag, for så å mose dem inne i hånda og deretter åpne neven og trekke inn duften. I tillegg finner du sødme fra fatlagring og litt middelhavsurter. Av farge er den nesten sort og vinen har meget god fylde samt en lang flott balansert ettersmak. Den er ypperlig til vilt, men strålende også til storfe og lam. Derfor fant vi den meget godt egnet til vår meny av ulike lammeretter. Osar 2006 er produsert i 5600 eksemplarer og koster 420 i bestilling. Absolutt verdt pengene.

Selvsagt terningkast seks

I mange år har Chateau Musar vært en kultvin. Serge Hochar har sine vinstokker 1000 meter over havet i Bekaadalen i Libanon. Men det mest særegne med denne vinen er de utallige nyansene blant urter, mørke bær og tørkede frukter. Den dufter altså noe helt annet enn Osar, men den var helt ypperlig til vårt lam. Kanskje en tanke mindre fylde enn Osar og mer rustikt preg. Koster 295 på polet i Gjøvik.

Terningkast seks

Vår siste vin, Moromoreto Castello di Nipozzano har enda større fylde enn de to førstnevnte. For meg er dette like mye en «meditasjonsvin», som en vin til utsøkt mat med sine utsøkte bærdufter, men også liflig lakris! Men bevares, den er helt fantastisk til alt rødt kjøtt. Dette er en blend av de beste druene Frescobaldi produserer, som Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot. Koster vel 500! Men du verden for en vin!

Terningkast seks