Gå til sidens hovedinnhold

Sommerdråper

Artikkelen er over 7 år gammel

Jeg kan ikke huske sist vi hadde så mange vår- og sommerdager i rad med sol på terrassen.

Helt siden påske har vi trukket ut, og det eneste lille problemet er at man utvikler mer og mer lakenskrekk. For det kan vel ikke vare, eller?

Vi satser på det og spanderer en rekke trivelige sommerviner også denne fredagen. Og med det været vi har hatt må jeg innrømme at mitt yndlingsdrikke på terrassen ofte blir et glass rosévin. Faktum er at en god rosé er rett så anvendelig. Selvsagt finner vi fram litt rødt når rødt kjøtt legges på grillen, men til det mest annet er en god rosé et godt følge.

Selv om jeg har en forkjærlighet for roséviner fra Sør-Frankrike, må jeg innrømme at det etter hvert også finnes mye godt fra andre land, ikke minst Italia. En slik er Villa Matilde Terre Cerase 2013. Ok, den er ikke av de rimeligste med sine 145, men det er en utmerket vin laget helt og holdent av Aglianico og kommer fra Campania. Balansert duft av røde bær i skjønn forening. Her fant jeg både kirsebær og bjørnebær. Det som kanskje imponerte mest var en lang og balansert ettersmak. Noen ganger blir det vel mye syre i roséviner med beskjeden mengde restsukker. Andre ganger blir det altfor mye sødme mot slutten, reine dropssukkertøyet. Men var det akkurat passe, med tre gram restsukker per liter.

Sterk femmer

Mens vi er i Italia plukker vi med oss en til, Zaccagnini Cerasuolo Montepulciano d'Abruzzo 2013 – denne «pinnevinprodusenten» vi alle kjenner til. Denne er egentlig i bestillingsutvalget, men en rekke utsalg har tatt den inn, og det er bra. Mindre bra er det at de ikke har tatt inn Terre Cerase for personlig fant jeg den en smule bedre enn denne pinnevinen. Men for all del, dette er også en tiltalende vin. Bløtt og behagelig anslag, litt mer drops enn Terre Cerase, men også her god syre og balansert duft og smak av røde hagebær.

Terningkast fem

Av alle steder fant jeg Ch. Saint-Maur Rosé her på Gjøvik, og den finner du nesten ikke i et eneste annet utsalgssted i Norge! Dette er en nydelig blend av Grenache, Cinsault, Carignan og Merlot fra Rhônedalen. Helt etter min smak. Lys lys lakserosa, tørr, men allikevel fruktig som bare det. Meget behagelig duft hvor du finner godt med urter blant de røde bærene. Jeg forsøkte den til litt lyst kjøtt og det fungerte utmerket. Koster om lag 140 og det er den verdt. Dagens beste?

Terningkast seks

Forleden la jeg litt lam på grillen og skulle ha en helt enkelt rødvin til. Tilfeldighetene falt på en spanjol. De har jo en rekke røde viner som er godt egnet til lam. Denne het Via Romana 2009 og er helt og holdent laget av drua Mencia. Ikke av de mest anerkjente druene fra den iberiske halvøy, men verdt et forsøk. Vinen koster tross alt ikke mer enn 130 kroner. Vanligvis forbinder jeg drua Mencia med bringebær, men her var det mer mørke bær enn røde. Dessuten dukket det opp det jeg personlig er svak for, et lekkert lite innslag av lakris. Fylden var sånn litt over middels, og altså helt utmerket til lam. Dessuten hadde den god balanse. Vi ble egentlig litt positivt overrasket!

Terningkast fem

Kommentarer til denne saken