Gå til sidens hovedinnhold

Slanke og billige dråper!

Artikkelen er over 7 år gammel

Tja, jeg vet nå ikke helt. Men jeg vet også at det er noen blant oss som har bestemt seg for en hvit uke sånn rett på nyåret, og det kan jo være ok.

For meg blir det litt kjedelig ikke å kunne velge et glass rødt i kveld, og/eller i morgen for da vet jeg det står kjøtt på menyen. Jeg har sågar valgt menyen selv, og vil nok også stå for kokkeleringen. Og da følger jeg rådet fra «masterchef» Trond Moi, et glass rødt i sausen og ett i kokken! Men også vi skal starte med litt hvitt!

Det kan jo hende at man velger fisk på menyen sånn rett på nyåret, og da kanskje også uten alt for fete saus til, eller kanskje bare man hygger seg med litt sushi? Da kan en Riesling med lite restsukker passe bra, for eksempel Topf Riesling Strassertal til om lag 150 i bestilling. En frisk innbydende og «knasende» Riesling fra Østerrike og Johann Topf. Litt «blek» lys gul i fargen, dufter mest sitrus og det smaker den også, sammen med litt syrlige epler. Har fått utviklet seg helt uten kontakt med eik, og er for meg en meget tiltalende Riesling.

Sterk femmer

Tar du deg ikke bryet med å bestille slik rett på nyåret har du ved noen utsalg et godt alternativ i en Riesling fra New Zealand, nemlig Ribbonwood Marlborough Riesling. Den hører også hjemme i bestilling, så du må spørre om «ditt» utsalg har tatt den inn. Nær den samme «bleke» fargen som Topf, og så vel duft og smak er selvsagt ikke så langt unna. Men her er det lang mer restsukker i det du finner nærmere ni gram per liter, mens Topf klarte seg med drøye tre. Derfor er også innslaget av sødme noe mer framtredende, ikke minst i anslaget. Men er du blant dem som liker litt sødme i en Riesling er dette et godt alternativ. Igjen epler og sitrus i så vel duft som smak.

Terningkast fem

Men som nevnt, det er langt fra sikkert at det blir en hel hvit uke. Derfor avslutter vi med litt rødt i glasset. Smått utrolig, en god Cabernet til en hudrings! Det hører med til sjeldenhetene. Men jeg mener Big River Cabernet Sauvignon nærmest er å regne for et røverkjøp om du er spesielt glad i Cabernet Sauvignon, noe jo svært mange nordmenn er. Big River Cabernet Sauvignon er en australier fra Victoria-området. Det er en «ungdommelig» Cabernet. Produsenten Trentham sier meg egentlig ingen ting, og så vidt meg bekjent er dette deres eneste produkt i polets sortiment.

Vinen dufter av mørke bær, selvsagt mest solbær, men også blå plomme. Den har et friskt innbydende anslag. Er «moderne», det vil si fruktig og «ren». Den har heller aldri vært i kontakt med eik. Vinen kjennes bløt og behagelig hele veien og du lokker fram så fine toner av lakris mens den er på vei ned. Så mitt lille råd er at om du nå etter å ha brukt rikelig med kontanter på litt dyrere drikke gjennom jul og nyttårshelga – ja så er dette et meget godt alternativ.

Sterk femmer

En vin som derimot har preg av eik er Muga Reserva 2007. Nå har vi beveget oss noe opp i pris, vi nærmer oss to lapper. Men Muga Reserva er en ypperlig vin, spesielt om du liker innslag av eik. Det gjør for så vidt undertegnede også, men helst i begrenset mengde, og aller helst der hvor nettopp fatlagring er et poeng for å videreutvikle en allerede god vin. Der hvor man forsøker å skjule en middelmådighet finner jeg det helt uinteressant.

Muga har i overkant eikepreg for min smak, men jeg forstår glatt dem som synes dette er et «must» for en god Rioja. Vinen er laget av mest Tempranillo (selvsagt), men den har også interessante innslag av andre druer, som Grenache. Vinen er fyldig pluss, har behagelige tanniner, masse flotte så vel røde som mørke bær i både duft og smak. Den er kompleks, dessuten en meget flott og lang ettersmak. Suveren til lam. Vi er i det snille hjørnet og avslutter med;

Terningkast seks

Kommentarer til denne saken