Men ei flaske med litt ekstra god innhold kan være et alternativ, om du i forkant vet at den du gir gaven til har interesse for slikt. Uansett, vi skal i dagens spalte, og i hvert fall en gang til før jul, plukke ut noen julegaver, og i dag har de samme farge som drakta til nissen. Jeg gjør uttrykkelig oppmerksom på at det langt fra er dusinvarer som presenteres. Dette er godsaker du i all hovedsak må bestille. I dag er vi kun nord i Italia for å finne julegaver. Seinere fram mot jul skal vi nok ta oss noen turer til andre land også.

Som faste lesere av denne spalten sikkert har oppdaget har jeg stor sans for så vel Ripasso som Amarone. Det ekstra tørkede druer betyr for konsentrasjon i vinen tiltaler meg. Dessuten den lille ekstra tutchen med rosiner/sviske/lakris i avslutningen gir meg som oftest en god grunn til å smatte litt ekstra på vinen.

En du slipper å bestille er Tommasi Valpolicella Classico Superiore Ripasso, nå i 2008-årgang. En typeriktig Ripasso med kjente bærtoner av kirsebær og moreller, og selvsagt innslag av tørkede frukter og lakris. Nydelig vin til alt av kjøtt. Grei pris (vel 180) på en god Ripasso, selv om du finner dem som er billigere.

Sterk femmer

Enda bedre er selvsagt Tommasi Amarone della Valpolicella Classico, nå som 2007-årgang. 06 var en strålende årgang i Veneto-distriktet, ikke minst for Amarone-viner. Men 07 er da helt på høyden? Eller er det bare jeg som ikke kjenner forskjellen? Tett mørk rød, utrolig fylde uten å bli dvask. Igjen kirsebær, plommer og moreller, samt de tørkede fruktene og lakrisen. Mange av mine vinvenner er også blitt «hekta» på Ripasso og Amarone, noe jeg har full forståelse for. Det er nå engang slik at folk har ulik smak og behag, heldigvis. Men når man blir litt «eldre» trenger nok smaksløkene å bli pirret litt ekstra, og det gjør de ved disse vinene. Denne finner du også i basis og jeg fant den både på Gjøvik og i Gran. Pris: 325.

Terningkast seks

Jeg nevnte at 06 er en strålende årgang i Veneto. For første gang siden 1997 klassifiserte Masi sin Costasera Amarone med fem stjerner, som for dem er det ypperste. Det ryktes at også 07 vil bli en femstjerners. Men Masi Costasera Amarone Classico 2006 er vel noe av det aller beste som er å få kjøpt for under 300. Jeg har heldigvis noen i vinkjelleren, og der blir de forhåpentligvis liggende noen år til. For en god Amarone kan du faktisk lagre i opp mot 20 år. Likevel er den svært god i dag også som ung 4-åring.

Terningkast seks

Men enda mer interessant er Masi Osar 2001, hvis den fortsatt er å få bestilt. Laget av den lille druen Oseleta, noe som gjør den helt spesiell. Utrolig konsentrert vin, mest kirsebær, men også andre mørke hagebær i duft og smak. Nydelig, lang og balansert ettersmak. Ikke riktig så «mettet» som en Amarone, men en fantastisk konsentrert duft og smak. Er egentlig en slik vin man bare må ha smakt minst en gangi livet! En julegave til noen man setter virkelig pris på og som kan å sette pris på ypperlig vin. Koster fire lapper.

Klink sekser

Men vi må ha med et par Nebbiolo'er også. Pio Cesare Barbaresco Il Bricco 2004 er en konge fra Piemonte. Her får du noe å tygge på. Utrolig fylde, men også kraftige tanniner så du velger nok å servere den til smaksrikt kjøtt. I tillegg til mørke bær kan du dufte så vel lær som tørkede frukter og krydder. Seks lapper.

Terningkast seks

Vi avslutter med nok en konge. En av disse vinene som du bare må smake. Paolo Scavino er arkitekten til Barolo Carobric. Gigantisk Barolo med tette mørke kirsebær, plommer og annet godt. Mindre tanniner enn hos Pio Cesare, og en formidabel lang elegant ettersmak. Seks lapper og noen snillinger.

Terningkast seks