Som nevnt tidligere er høsten en stor fest for oss rødvinselskere så godbitene står i kø.

Vi har altså mange gode nyheter og mange nye årganger å teste. Da blir det å rote tilbake til gamle notater og sammenlikne. Min påstand, helt uten vitenskapelig grunnlag, er at det blir flere og flere gode viner å få kjøpt i polets utvalg. Derfor er jeg en svoren tilhenger av monopolet, og ser med gru på en eventuell framtid med vin i dagligvareforretningen. Da er jeg livende redd for at vi i mange distrikter får et svært magert tilbud hvor det er om å gjøre å få omsatt varer med størst mulig prosentvis avanse. Det betyr billigst mulig produkter i innkjøp slik at forbrukeren likevel er fornøyd når hun/han kan nappe med seg to flasker og slippe unna med en 200-lapp. Kun i større byer vil du finne noen som ønsker å ha et bredt tilbud til sine kunder er jeg redd for. Mitt eneste ankepunkt mot polet er at de endrer noe på kravene om å havne i fullsortimentet. For mange av godsakene finnes nå kun i bestilling.

Vel, vi starter med noe svært prisgunstig. Conquista Malbec fra Argentina. For kun 90 små får du i fullsortiment en myk, saftig og balansert drikkevin. Men den fikser helt greit så vel lam som svin og okse. Litt ubestemmelig sammensatt duft av både mørke og røde bær, selv om vi nok aner mest mørke plommer. Fin fylde, litt over midt på treet, og jammen tror jeg ikke jeg fant litt mørk sjokolade i avslutningen.

Sterk femmer

De som leser denne spalten titt og ofte har nok observert at jeg trives med viner fra Côtes-du-Rhône. Og en av de aller beste, som har fulgt meg i mange år er Domaine André Brunel Cuvée Sommelongue, nå i 2008-utgaven som jeg nettopp har fått i hus. Det må da være minst fem år siden jeg testet denne for første gang. Og den er fortsatt like god. Laget av Grenache med mindre innslag av Syrah og Mouvedre. Her dufter jeg både kirsebær og plommer, dessuten liflige krydder, lakris og vanilje. Egentlig ganske så komplett duft. middels fylde, saftig godt anslag. Vi har brukt den til lam, med suksess, men den fikser det meste. Finnes over alt til 150 og tåler fint fire-fem år i kjelleren.

Terningkast seks

Vi tar steget et hakk opp og presenterer Ch. de la Cour Grand Cru. I min første periode som vinsamler hadde jeg en forkjærlighet for slottsviner fra Saint-Émilion. Fortsatt trives jeg med viner herfra, men jeg er ikke lengre manisk etter å samle slottsviner. Denne Chateau-en er laget 90 prosent av Merlot med 10 prosent innslag av Cabernet Franc. Jeg tror vel denne vinen trenger minst fem år fra året den tappes til den er på sitt beste, og den tåler ti. For her finner du tanniner! Men de mykner jo ved lagring, så fortvil ikke. Egentlig en relativt typisk Saint-Émilion med masse mørke bær i skjønn forening. Men her finner du også godt med lær og jord. For meg en typisk matvin, gjerne en sørfransk kjøttgryte.

Terningkast fem

Ukas anbefaling? Jo, Radici Taurasi Riserva 1999/2201. Egentlig en ganske så spesiell vin laget på druen Aglianico. Produsenten, det meget anerkjente vinhuset Mastroberardino, holder til rett øst for Napoli nær Avellino i området Campania. Taurasi er for øvrig navnet på et vinområde nordøst for Avellino. Vinen har en voksen kompleks duft med mest mørke bær. Men du dufter også at den har hygget seg på fat i vel tre år før den tappes. Egentlig et praktfullt stykke arbeid for vinkjelleren, som kun skal tas fram ved helt spesielle anledninger. Den koster tross alt 300, men du finner den likevel i hovedsortimentet. En typisk vin til store viltmåltider.

Klink sekser