Rimelig og godt

Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Finnes det ikke god vin til lam og vilt til under 100? ble jeg spurt om forleden.

DEL

Og svaret er jo, så absolutt. Men da ville jeg ha tatt turen til Sør-Amerika først og fremst. Men for all del, du finner noen i så vel Spania som Portugal og Italia også. Ja, noen vil si at australiere også byr på rimelige og gode viner som egner seg til så vel lam som vilt. Dessuten, de vinene som går til vilt går også som oftest til lam. Enkelte hevder at lam inneholder mer fett enn vilt og derfor trenger mer garvestoffer. Det kan nok være riktig om du kun spiser kjøttet, men hvem gjør det? Tilbehøret er ofte like bestemmende for valg av vin, og om man velger å servere litt baconbiter, samt en fyldig og smaksrik saus til så vel lammet som viltet, ja da går vinene om hverandre.

Aller først vil jeg slå et slag for en vin jeg har hygget meg med i over et tiår, nemlig «djevelens kjeller», Casillero del Diablo, Cabernet Sauvignon. Den ble svært populær på slutten av 90-tallet, men så virket det som om et par årganger var litt svakere, og dermed forsvant den fra manges lepper, og mange restauranters vinlister. Men nå kan det se ut som om den får en renessanse, helt fortjent. Sist tilgjengelig årgang, 2007, er en strålende vin til under 100. Terningkast seks.

Nå er det 125 år siden Don Melchor Conca y Toro hentet franske vinstokker for å lage Cabernet Sauvignon-vin i Maipo Valley, og han hentet dessuten fransk ekspertise. Nå har Don Melchor 2004 dukket opp på polet. Så for dere som ønsker å kjøpe noe spennende til vinkjelleren er dette et alternativ (330 kroner). Men «djevelens kjeller» er rett og slett mye vin for pengene. Strålende klar mørk rødfarge. Dufter mest solbær, men du finner behagelige dufter av sjokolade også. Fyldig anslag og flotte bløte tanniner. Dessuten det lille innslaget av lakris som jeg er så svak for. Er nok best til en biff, men du kan absolutt benytte den til lam, samt vilt som elg og hjort. Terningkast seks.

Min andre anbefaling fra Sør-Amerika til under 100 blir anvendelige Alamos Cabernet Sauvignon. Igjen tett mørk rød med litt blått i. Også her er det solbærduften som vi først drar kjensel på, men det dukker opp litt blåbær og lakris. Også denne er anbefalt til alt rødt kjøtt, og jeg kan garantere dere at den også takler lam og vilt. Terningkast seks.

Nordmenn er vel det folkeslaget som nyter mest konjakk i forhold til folketallet, men i dag vil vi slå et slag for Armagnac. Dessverre er det få gode armagnacer å få på polet, i hvert fall i basis. I bestillingsutvalget er det derimot noen strålende drikker. Armagnac Plus de 20 Ans er en av dem, og bedre drikke er det knapt å oppdrive, spør du meg. Halvparten av innholdet er 41 år gammelt og den andre halvdelen er 37 år. Ja, nesten da, for 0,5 prosent av innholdet er faktisk fra 1901! En drøm. Og vær så snill, ikke slurp kaffe til en så flott opplevelse. Denne nytes alene. Dessverre finner jeg ikke min favoritt hos det norske polet, Marquis de Puysegur XO, men en Ch. du Tariquet X.O. er heller ikke å forakte. Terningkast seks.

Armagnac Plus de 20 Ans har forresten den strålende restauranten Brasseriet på Beitostølen i sine hyller og ukas anbefaling har jeg også «med meg» fra Beitostølen. Dette fordi vi i forrige uke testet et nytt spisested der som heter, «Vilt og Vakkert». Anya og Jenny serverte «spareribs» av lam, og til en så smaksrik rett valgte vi Masi Passo Doble. Med et konsept hvor alle råvarer er lokale, svært hyggelig service og nydelig mat, har Kjeld på Brasseriet fått en alvorlig konkurrent når man søker god mat og godt drikke etter en tur i fjellheimen. Og vinen? Midt i blinken, og det er vanskelig å finne bedre vin til en slik pris. Derfor blir Masi Passo Doble, ukas anbefaling. Terningkast seks.

Artikkeltags