Gå til sidens hovedinnhold

Nye og gamle BiB-viner

Artikkelen er over 7 år gammel

Noen har noen vinterferiedager på slutten av februar. Noen av disse igjen tilbringer dem til fjells, i ei hytte eller ei leid leilighet.

Noen av disse igjen tar med seg en BiB eller to. Noen av disse igjen funderer kanskje på hvilken BiB de skal plukke med seg. Her noen anbefalinger, eller retter sagt vurderinger. Til dere andre som av og til titter på denne spalten, det kan jo være slik at det kan være greit å ha et par bokser i kjøleskapet, bare sånn for sikkerhets skyld?

Først en hvitvin. Etter flere besøk i Veneto-distriktet har jeg en viss forkjærlighet for en frisk Soave. Aldri komplisert, alltid frisk og innbydende. Dagens «tilbud» er Prà Soave 2012. Riktignok en BiB i det øvre prissjiktet med noen små kroner over 400. Men en svært anvendelig hvitvin laget av Garganega. Som soaver flest, lys gul med litt grønnskjær. Dufter innbydende av mest gule og litt grønne frukter (epler – sitrus). Behagelig fruktig anslag, ligger godt i munnen og «snill» lang ettersmak. Bruk den gjerne som rein kosevin, men den er ypperlig til alt av sjømat, uten for dominerende sauser. Sammen med kamskjell med litt italienskpreget pesto, helt super.

Terningkast seks

Så til noen røde bokser vi nettopp har testet. Etter en tur til Napa Vally i California har jeg fått noe mer sansen for amerikansk Zinfandel. Derfor tok vi med hjem en BiB, Cocoon Zinfandel Grand Reserve. Koster også fire lapper og du finner den i en rekke utsalgssteder, kategori seks. Fargen var som Zinfandeler flest, mørk rød, om enn ikke like «tett» som Zinfandeler (Primitivo) flest fra Puglia. Dufter forholdsvis «søtt», det vil si «kokt syltetøy» og noe ubestemmelig av mørke bær. Middels fylde, middels frisk, men dessverre alt for søt for meg, selv om det ikke er mer enn 5 gram restsukker per liter. Andre trives sikkert med denne sødmen, men altså ikke undertegnede. Synes heller ikke smaken var «ren» nok.

Svak firer

Gjennom minst et tiår har jeg alltid hatt noen flasker Casillero del Diablo (Djevelens kjeller) Cabernet Sauvignon liggende. Ha egentlig alltid trivdes med denne, og har alltid syntes jeg har fått mye vin for pengene. De var hardnakkede i mange år og holdt prisen akkurat under hundre kroner flaska, men nå har de måttet sprenge grensa og tippet noen små kroner over. Forleden plukket vi med oss deres BiB som er priset til hyggelige 360. Ofte blir man litt skuffet når en god flaskevin havner på kartong. Noe av friskheten forsvinner. Men her synes jeg man har gjort en god jobb. Fortsatt er så vel friskhet, tanninene og fylden gjennomsnittlig. Det dufter og smaker selvsagt mest solbær, men det jeg alltid har likt med denne vinen er innslaget av lakris. Det fant jeg også i kartongen. Dessuten rund behagelig smak av solbær med et lite innslag av eik og sødme, kanskje sviske?

Sterk femmer

For noen år tilbake gjestet jeg Fontanafredda i Piemonte. De har et spekter av gode viner, også en BiB. Briccotondo Barbera koster to mynter mer enn Casillero del Diablo, er laget 100 prosent av Barbera og er derfor en helt annen vin enn «djevelen». En «kjøligere» vin, jeg nok vil anbefale å holde nede under 16 grader. Nydelige plommer og litt kirsebær i duft og smak, dessuten bløt og fruktig slik nordmenn flest vil ha det.

Sterk femmer

For oss var Alta Côrte fra Portugal et nytt bekjentskap. Laget av Caladoc (krysning av Grenache og Malbec) samt Tinta Roriz (Tempranillo). «Moderne» fruktig, kompleks duft av både mørke og røde bær, og jammen fant jeg ikke også her litt lakris. Dermed smattet jeg fornøyd. Et kort opphold på eikefat har bare positiv betydning.

Terningkast fem

Siste BiB vi testet denne gangen var en fra sørvest i Frankrike, Jean-Paul Syrah 2012. Svært rimelig vin med kun noen små over 300. Til prisen, et godt kjøp. Duft og smak av mørke bær med litt middelhavsurter. Kanskje litt vel «saftig», men som et glass alene i peiskroken, helt ok.

Terningkast fem.

Kommentarer til denne saken