Nye edle dråper

Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Høsten er en fantastisk tid for oss som er spesielt glad i rødvin. Importørene vet vi er et rødvinselskende land, og vet at høsten er rette tiden for å introdusere nyheter samt nye årganger.

DEL

Derfor føler man seg om dagen nesten som å være i barnebursdag hvor det er ubegrenset med tilgang på godsaker å velge blant.

For meg tar det litt tid å komme gjennom alle nyhetene, og ikke alle føler jeg det er nødvendig å skrive så mye om. Med begrenset spalteplass begrenser jeg meg til de jeg finner å anbefale. Det betyr minst fire på terningen.

For en måneds tid tilbake dukket det opp noen interessante portugisere, Flor de Crasto 2007, Crasto Douro Red 2007 og Quinta do Crasto Touriga Nacional 2006. Alle fra produsenten Quinta do Crasto fra Douro-dalen. Flor de Crasto finner du i basis og er en ung frisk vin hvor man har blandet sammen Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barroca, Touriga Franca og Touriga Nacional. Det gir en interessant kompleks duft hvor vi finner mørke bær fra skogen blandet med blå plommer, og interessante urter. Middel fylde, pris en hundrelapp. Ikke en vin for de store måltider, mer en hyggevin en fredag. Passer nok best til svin og kylling.

Terningkast fem

Crasto Douro Red 2007 koster 25 kroner mer, og de slantene er det verdt å legge på. Dessverre i bestilling, men jeg håper flere utslagssteder tar den inn likevel. Også dette er en ung vin og laget av de samme druene som Flor de Crasto. Egentlig forholdsvis like de to, forståelig nok. Men for meg virker det som om Douro Red er mer forseggjort. Anslaget virker noe fyldigere, men det er mest i en lengre ettersmak at forskjellene er størst. Nok en kosevin men selvsagt fikser den alt hvitt kjøtt og jeg tror du kan prøve den til lettere vilt også.

Terningkast seks

Quinta do Crasto Touriga Nacional 2006 hører hjemme i en helt annen prisklasse, 400 raske. Egentlig en fantastisk vin. Men jeg tror nok den hadde trengt ytterligere et par tre år før den nærmer seg toppen. Så legg den i kjelleren til de store høytider. Hva med den store viltmiddagen i 2012? En fantastisk fylde og fruktighet er det som særpreger vinen. Masse duft og smak med andre ord.

Terningkast seks

Fra Portugal reiser vi østover gjennom Spania denne gangen og havner sør i Rhone-dalen. Ja da, et av mine favorittområder. Denne gangen for å smake en økologisk vin produsert av vinhuset Montirius. De holder til i Sarrians, som vi finner midt imellom og øst for de mer kjente byene Orange og Avignon. Vinen heter Le Cadet de Montirius og er en nydelig miks av Grenache, Syrah, Carignan og Merlot. Det er jo rett så vanlig at man i dette området lager «blend» basert på flere druesorter, men det er ikke så ofte man bruker fire ulike druer som her. Dette er altså en økologisk dyrket vin, uten at jeg skal påstå at jeg merker det. Det jeg derimot merker er vinens flotte fylde og fruktighet. Ja rett og slett imponerende, til en pris av 135. Dessverre i bestilling, men denne synes jeg faktisk du skulle koste på deg å bestille. Det er mest Grenache, og det kan man dufte med streif av jordbær og bringebær. Men de andre druene gir også innslag av andre, mørke bær som solbær. Dessuten morsomme innslag av pepper, lakris og litt lær. Jeg skal innrømme det; Jeg falt pladask for denne.

Terningkast seks

Ukas anbefaling blir en klassisk Valpolicella. Forleden omtalte jeg en nydelig Ripasso fra Righetti. I dag blir det deres «enkle» Valpolicella Classico 2008. Ja den er ung og fyrig og dufter og smaker kirsebær slik det skal. Laget av Covina, Rondinella og Molinara. Biter litt avslutningsvis. En typisk fredagsvin til pizza spør du meg. Koster så vidt over hundre og finnes i alle utsalg.

Terningkast fem

Artikkeltags