Nye edle dråper

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Septemberslippet hos Vinmonopolet er blant favorittene. Årsaken er at da dukker det ofte opp noen gode «mektige» røde viner, godt egnet til så vel høstens lam som vilt.

DEL

Dessuten plukker jeg ofte med meg viner jeg skal hygge meg med i peiskroken gjennom en lang vinter. Årets septemberslipp var ikke noe unntak. Fokus er litt mer «gjemte» vindistrikter, og det skal polet ha all ære av. Jeg har selvsagt ikke kommet gjennom så svært mange foreløpig, men har plukket med meg noen jeg presenterer i dag. Dessverre falt terningen ut på ukas anbefaling forrige fredag, Lagrein, men det skulle vært en klink sekser.

Aller først i dag et par ripassoviner til. Først nykommeren Santepietre Valpolicella Classico Ripasso 2007 fra Lamberti. Er egentlig i bestillingsutvalget, men finnes i mange utsalg. Svært prisgunstig ripasso, kun 120. Laget av Corvina med 120 prosent innslag av Molinara. Dufter mørke kirsebær og moreller, og selvsagt litt tørkede frukter. Forholdsvis mye restsukker og sødmen er ganske framtredende. Middels fylde, som de fleste ripassoer, men jeg liker nok best de med noe mer fylde. En «folkelig» innsmigrende ripasso til peiskroken en litt tung høstdag! Sterk femmer.

Så en ripasso som langt fra er ny, men som er nydelig, Musella Valpolicella Superiore Ripasso. Har du ikke smakt denne så er det bare å finne veien til et utsalg, som fortsatt har den i sine hyller. Noe dyrere enn Santepietre med sine 180, men du får god valuta for pengene. Tett dyp rød farge med dufter av moreller/kirsebær med innslag av tørkede frukter, slik en god ripasso skal være. Denne har fylde og kraft nær en «riktig» Amarone. Årgangen som nå er i handelen 04/05 har sine beste år i år og neste år, så det er nå du har sjansen. Står som en påle til høstens lam og vilt.
PS: Musella har også en nydelig Amarone.
Terningkast seks.

Vi trasker videre blant septembernyhetene og plukker fram Ch. de Sérame 2007 fra Languedoc/Roussilon-området. En vin vi har smakt 2004 årgangen av, og som vi fant svært interessant. Derfor hadde vi forventninger. Og de ble innfridd. Vinen er laget av Syrah, Grenache og Carignan, noe som er ganske så vanlig i dette området av Frankrike. Prisen er som forventet, vel 130. Du finner dufter av mørk skogsbær og mørke plommer. Vinen har «kraft» i seg og fin balansert struktur. Absolutt noe du bør anskaffe deg dessverre i bestillingsutvalget. Sterk femmer

Jeg er svært skeptisk til viner for under 90 kroner. Der synes jeg liksom grensa går. Årsaken er at jeg vet hva produsenten får per liter for la oss si viner til 80-90 kroner. Det er kun noen få kroner, og hva kan vi forvente da? Derfor var vi nok litt skeptiske da vi testet spanjolen El Paso Garnacha til 79.90. God under middel fyldig, men ok duft av moreller og blåbær. Vårt følge var tilfreds, og mente den var helt grei til for eksempel kylling med ikke alt for feit saus. På grunn av prisen havnet vi på: Terningkast fem.

Vi tok en snartur vestover og fra Estremadura fant vi Alta Côrte 2006. Fra dette området i Portugal har vi smakt mye godt til en fornuftig penge. Denne koster hundrelappen og traff oss midt i planeten. Nydelig duft av mørke bær fra skogen, pluss litt kirsebær. God fylde. Laget av Caladoc, som vel er en krysning av Grenache og Malbec samt Tinta Roriz (Tempranillo). Vi testet den uten mat, men jeg er sikker på at den fint fikser så vel lam som grillet kjøtt. En stor overraskelse i septemberslippet. Terningkast seks.

Det samme kan vi si om Passolo 2007 til en hundrelapp. Nå vet nok ivrige lesere av denne spalten at jeg trives med viner fra Puglia så helt objektiv er jeg vel ikke. Men denne vinen, laget av en halvdel hver av Negroamaro og Primitivo fant jeg svært innbydende. Masse smak, liflig duft og god fylde. Garantert god til stekt rødt kjøtt som kalv, men til en svinefilet surret i bacon tror jeg den er midt i blinken. Terningkast seks.

Artikkeltags