Gå til sidens hovedinnhold

Nydelig vin til lammet

Artikkelen er over 13 år gammel

Etter noen runder med Bib-viner skal vi denne gang konsentrere oss om vin som er godt egnet til påskelammet.

Mitt lammelår, spekket med hvitløk og baconstrimler, langstekes rosa. Så vinene er valgt til denne varianten. I årtier har man sagt «spansk vin lagret på eikefat» når man skal velge vin til lam. Og det er fortsatt en utmerket kombinasjon, men det er så mye annet godt å velge blant, så jeg kommer i dag til å hente viner i andre middelhavsland, samt Sør-Amerika og Australia. Selv foretrekker jeg relativt bløte viner til lam, men med god kropp og et innslag av friske krydder.

Er det mulig å finne en god vin til lam som koster under 100? Ja, det mener nå jeg. Hvorfor ikke forsøke «biffvinen» Alamos Malbec. Malbec-druen dufter komplekst av mørke bær og vinen er svært innbydende. Den har over middels fylde og har en behagelig avslutning med et snev av sødme som passer godt til så vel okse som lam. I forhold til prisen, klink sekser på terningen.

Mitt andre valg er en meget gammel traver, som holder seg godt, Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon «Djevelens kjeller». Den har noe av det samme å by på, det vil si kompleksitet og middels fylde. Her dufter det mest solbær og vinen har også god sødme i avslutningen. Et sted mellom fem og seks øyne på terningen, men den falt ned på fem denne gangen.

Aller først tar vi en tur ned til Sør-Afrika hvor vi finner Allesverloren Shiraz, nå i 2006-utgave. En meget anvendelig vin til 130, som du finner i basisutvalget. Prissegmentet mellom 100 og 200 inneholder for øvrig et vell av gode viner. Allesverloren Shiraz har en klar flott dyp røde farge, dufter mest svarte skogsbær, med innslag av mørke plommer, og har et innbydende saftig anslag. Underveis dukker det opp sødme (vanilje) og jord. Selv om denne kanskje er vel så egnet til en indrefilet av storfe som lam, så mener jeg den fikser alt rødt på en utmerket måte. Terningkast seks.

Etter en lang reise har vi havnet i Australia, hvor vi plukker med oss to «kjenninger» vi stadig vekk kommer tilbake til. Først Peter Lehmann Shiraz 2004 til 120 kroner. Mest plomme og andre mørke bær og et fint behagelig innslag av sødme. Tanninene er snille og derfor er vinen godt egnet til lam, men selvsagt også annet rødt kjøtt. Terningkast fem.

Vår andre australier blir Brown Brothers Cabernet Savignon, selv om jeg like gjerne kunne valgt deres Shiraz. Begge utmerkede viner. Deres Cabernet lagres i et drøyt år på eikefat og det merkes, selv om eikepreget ikke blir for dominerende. I stedet er det litt sjokolade som dukker opp etter solbær og lakris. Vi er igjen litt usikre med hensyn til terningkast ,men havner faktisk på seks.

Vi vender tilbake til Europa og havner i Frankrike, nærmere bestemt Rhone-dalen. Mye godt å velge blant, men vi trår til med en vi nettopp har smakt, Yann Chave Crozes-Hermitage 2005. Noen vil kanskje hevde at denne burde fått et par år til på baken før man åpnet den, men vi klarte ikke å vente. Og hva får man så for de 170 som polet forlanger? Jo, en fantastisk vin, som du gjerne kan lagre i trefire år. Selvsagt laget av Shiraz, som jeg mener er ei drue som egner seg godt til lam, noe du kanskje har forstått når du ser hva jeg så langt har valgt ut. Den har dyp rubinrød farge og duften som siver rundt i glasset er skog og atter skog. Skogsbær som bjørnebær, litt våt lyng før sødmen dukker opp i form av lakris og vanilje. Tvers igjennom en kvalitetsvin, som fikser alt rødt kjøtt samme hvor smaksrik saus du har til. Klink sekser.

Så til noe helt annet. En Chianti Classico 05 fra Berandenga. Her er det ung eleganse, fruktig og frisk duft av kirsebær og moreller og smak av søte røde bær du legger merke til. Men den går glatt til lam også. Terningkast fem.

Jeg må få lov til å ta med Cesari Ripasso Bosan Valpolicella Superiore 2004. Jo da, nesten 200, men som du sikkert har fortstått, jeg er svak for ripassoviner. Herligheten er basert på Cocvina og det betyr friske kirsebær som får et nydelig innslag av sjokolade, rosiner og lakris. Så god at den egentlig er uimotståelig! Klink sekser på terningen.

Dette kunne vært ukas anbefaling, men den lar jeg gå til Edizione 6. Den er tidligere presentert, men den er et flaggskip fra Farnese. Til ikke å koste mer enn 230 er den et funn, om du trives med en elegant «kraftbombe» i så vel duft som smak. Sorte kirsebær, plomme og andre mørke bær fra så vel hage som skog, snev av eik og en fantastisk lang ettersmak. Kan man forvente mer av noen vin? Terningkast seks.