Gå til sidens hovedinnhold

Noen sterke dråper

Artikkelen er over 7 år gammel

I løpet av dagene før jul, og også i romjula, hender det nok at vi bevilger oss noen edle dråper med større styrkegrad enn det denne spalten vanligvis beskjeftiger seg med.

Derfor skal vi i dag omtale noen av disse dråpene. Aller først må jeg innrømme at jeg langt fra er noen kjenner av de utallige dråpene man kan få kjøpt. Er egentlig ganske så ensporet da jeg som oftest finner dråper produsert i Sørvest-Frankrike, det vil si Armagnac eller Cognac.

På reiser i Italia blir det en Grappa, men som oftest, ingen hvilken som helst. Jeg kan tråkke rundt i en italiensk by på jakt etter Grappa som er minst 50 år gammel. Dessuten er det ekstra stas om brennevinet har vært lagret på fat hvor man har lagret flott vin, som Amarone. Da har man fått et helt annet drikke enn den stramme «hjemmebrenten» Grappa i utgangspunktet var (er).

En av de bedre grappaene jeg har smakt er en fra Bonollo lagret på Amarone-fat (se bilde). Dessverre er den ikke få her til lands. Men jeg kan også anbefale Banfis Grappa, laget av Brunello. Koster om lag 550 og har en rik smak og aroma, men samtidig «biter» den litt avslutningsvis, som jo «alle» grappaer gjør.

Er jeg i Spania blir det en god brandy, som i mange tilfeller er vel så god som en gjennomsnittlig konjakk. Her hjemme er utvalget av spansk brandy begrenset synes jeg, men du finner i hvert fall én meget god en, nemlig Fernando de Castilla Gran Reserva. Spesielt om du trives med mørkt elegant brunt drikke, masse aroma av «tre», karamell, nøtter og sødme (sjokolade?) Denne lekkerheten er laget ene og alene av den hvite drua Airén. Koster «kun» noen små over fem hundre, og er verdt alle pengene. (Alternativt; Torres 20 Imperial Brandy Hors D’Age.)

Terningkast seks

Jeg er dårlig på whisky, men forleden fikk jeg en venn til å teste en nykommer, Auchnagie Blended Malt. Her har man forsøkt å gjenskape «legendariske» whisky-smaker. Min venn syntes de har gjort en god jobb, selv om han foretrekker «single malt». God frukt i duft og smak, men kunne hatt enda mer røyk, ifølge min venn. Koster tett på 700.

Terningkast fem

Ingen førjul eller jul uten akevitt. Som «innlending» er jeg superpatriot. Ingen akevitt kan for meg måle seg med Gammel Opland. Nydelig krydderpreg med karve, anis, appelsin, røyk og vanilje og suveren avslutning. For meg det naturlige følge for så vel pinnekjøtt som ribbe.

Terningkast seks

Men jeg har også en annen favoritt. Nansen Aquavit er slank, har elegant preg og flott aroma med nesten det samme som Gammel Opland, nemlig karve, anis, sitrus og vanilje. Den er frisk og har en behagelig og lang ettersmak. For meg passer den ypperlig til rakfisk og gravlaks, ja også til lutefisken er den nydelig.

Terningkast seks

Skal du ha sild til forrett i jula vil jeg av norske varianter velge meg en Simmers Taffel, selv om jeg like gjerne plukker fram Aalborg Jubileum siden jeg har frekventert Danmark i over 40 år. Men Simmers er en frisk innbydende blank akevitt hvor sitrus er mest framtredende ved siden av karve.

Terningkast fem

Jeg kjøper min Armagnac i Sør-Frankrike, men har også stor sans for en som føres på polet, nemlig Armagnac Plus de 20 Ans. Nydelig aroma og smak av appelsin og lakris (anis), godt karamellisert. «Kjempebillig» med sin 520.

Terningkast seks

Avslutter vi med en «konge». En singel vinyard fra vår «egen» Braastad. Discover Château de Triac kan også være en påkostet julegave til den som har alt. En «florlett» konjakk med stor eleganse tvers igjennom. Vær så snill, ikke drikk den med kaffe. Kun alene som ren nytelse.

Terningkast seks

Kommentarer til denne saken