Noen nye og noen kjente

Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

I løpet av uka har vi hentet inn og testet flee av nykommerne fra januarslippet.

DEL

Noen tar vi med oss i dag, andre får vente til seinere.

Sist vi testet Topf Grüner Veltliner Strassel var høsten 2012, den gang årgang 2010. Nå dukket 2012 opp på polet, og vi lot oss friste. Nok en gang smattet vi svært fornøyd. Først trakk vi inn nydelig dufter av grønne epler, fersken og pepper, akkurat som sist. Imponerende ettersmak av en vin til 125. Som sist;

Terningkast seks

Av og til serverer jeg et stykke nesten rått rødt kjøtt. Det vil si, det skal ha skikkelig steikeskorpe med enten godt med krydder, eller at stykket har hygget seg i en marinade et døgn eller to. Etter å ha stiftet bekjentskap med ei ordentlig varm panne med litt olje og litt godt smør et par – tre minutter får kjøttet hvile ett minutt eller to på svak varme og så åtte minutter uten varme, før servering. Til et slikt stykke mørt rødt kjøtt ønsker jeg en vin med skikkelig kropp. Noen ganger finner jeg ei flaske i kjelleren (en Amarone, kanskje Mormoreto fra Frescobaldi eller en godbit fra Banfi, for så å legge den tilbake for å lete etter noe som er rimeligere! Da kan Don David Malbec være god å ty til. Tror det må ha vært syv–åtte år siden første gang jeg tok den i hus. Nå var det 2012 som var lagt ut av denne argentineren. Og vi vet jo alle at argentinerne ofte hygger seg med solide biffer, og lager rødviner som passer til det.

Don David Malbec dufter litt søtere enn den smaker. Flott kompleks skogsbærsmak, god fylde og fin balanse hele veien fram. Dukker opp avdempet mokka. Koster om lag 140 i kategori 5, det vil at du finner den i en rekke utsalg.

Sterk femmer

Jeg har ved flere anledninger på nyåret omtalt Côtes du Rhône-viner. Forleden nappet jeg med meg Domaine d’Andézon 2012 som du også finner i basisutvalget. Koster 150 og er helt og holdent laget av Syrah. Også denne dufter en blanding av skogsbær, om enn kanskje litt mer røde bær enn Don David. Meget god fylde til prisen og god balansert ettersmak. Rett og slett elegant. Vi nøt den til lammekarré med rødvinssaus, og det fungerte utmerket. Kan sikkert lagres fire–fem år og være minst like god.

Terningkast seks

Ukas anbefaling blir Cuvée Louis Belle Crozes Hermitage 2010. Altså nok en vin fra Sør-Frankrike. Selv har jeg fortsatt et par flakser av 2004 årgangen liggende. De skal nok til pers i løpet av våren. Til en reinsdyrmedaljong eller hjortefilet kanskje? Men vi har altså nylig testet 2010. En strålende vin til 215 kroner som jeg fant på polet i Gjøvik.

Også denne er helt og holdent laget av Syrah, det er jo en Crozes Hermitage. Også denne har jeg testet ved et par anledninger tidligere. Syrahdrua gir en mørk blårød farge. Noen ganger kan den tette fargen narre deg litt til å tro at vinen du heller i glasset har mer fylde enn den egentlig har. Men slik er det ikke her. Her har du fylde i godt monn. Lekker duft av mørke skogsbær. Men det er alle de andre duftene og smakene som imponerer. Litt pepper, fat og lær fra eika og du kan smatte lenge på en flott behagelig ettersmak. Det er bare å nyte, men du kan også legge den på vent til den når skolemoden alder, altså om tre–fire år.

Klink sekser

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken