Noen nye dråper

Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Vinmonopolet har kommet med sitt høstslipp og vi har foretatt noen små smaksprøver. Noen av disse omtales i dag, men det er begrenset hva vi rekker å «spytte» på ei drøy uke.

DEL

Nå ja, det er jo ikke alt vi «spytter», til det er det altfor mye godt å se, lukte og smake på. For det er nettopp det vi gjør. Først titter vi på vinen vi har i glasset. Ser etter farge, hvor klar den er og hvor konsentrert den er. Røde viner kan jo være alt fra helt gjennomsiktige, via middels dybde i farge, til de mørke «tette» og kompakte.

Så svinger vi på glasset og får vinen i bevegelse for å tilføre den luft. dermed åpner den seg og du kan lettere gjenkjenne ulike dufter. Fra den umiskjennelige solbærduften i en Cabernet Sauvignon, samt andre mørke bær som bjørnebær og blåbær til mer røde bær som jordbær og bringebær, eller kirsebær i en Sangiovese. Dessuten leter vi etter urter, krydder og aromaer fra fatlagring. Så smaker vi og lar vinen rulle rundt i munnen samtidig som vi tilfører luft. Vi smaker på vinens fylde, grad av snerp i rødvinene og hvordan dette balanserer opp mot det lille som er av restsukker, og hvor frisk en vin er. Og så er det bare å finne ut om det er en vin som tiltaler oss og som er verdt prisen!

En nykommer på polet som virkelig er verdt prisen er Domaine Damiens Tradition 2006 til vel 120. Dette er et blandingsprodukt fra området Madiran, sørvest i Frankrike. Områdets mest kjente drue er Tannat, som skal være ekstra sunn! For Tannat inneholder store mengder av helsefremmende polyfenoler, ifølge kjennere. Vår vin er laget av 70 prosent Tannat og 15 prosent av henholdsvis Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Det gir en tett rød vin som dufter en salig blanding av mørke bær, som bjørnebær og solbær. Dessuten dukker det opp liflige fattoner mot slutten. Den fyller godt i munnen, er over middels fyldig og har god balanse. Den har godt med tanniner og vil helt sikkert fint takle et kraftig måltid med rødt kjøtt. Terningkast seks.

Vi har titt og ofte snakket varmt om viner fra Côtes du Rhône-området. Her er det ofte druene Grenache og Syrah som dominerer. Dagens valg herfra et laget av 80 prosent Syrah og 20 prosent Grenache. Bernard Côtes du Rhône 2007 er navnet og den får du for en hundrelapp. Som så mange andre viner herfra heller fargen mot det blå. Masse duft av så vel skogs- som hagebær. Litt vanskelig å plukke dem ut, men det er en veldig behagelig bærduft. Saftig og med god kropp og søndag ble den servert til lammelår. Satt som et skudd. Terningkast seks.

Siste nye ut var Casa Mayor Carmenère Single Vineyard Reserve 2006. distriktet i Chile heter Colchagua og herfra kommer mye godt. Laget av chilenernes egen drue Carmenère. Vi ble litt usikre, for vi synes faktisk den manglet litt struktur, fasthet. Jo da. bløt og behagelig, snill i munnen og god smattende ettersmak, Men likevel ble det litt tamt. Dessuten ikke av de rimeligste med sine nesten 140.

Ukas anbefaling blir en franskmann, Ch. Lamothe Réserve Joubert. Tenk, kun 102 kr for en god Bordeaux. En halvdel Merlot og en halvdel Cabernet Sauvignon gir en nydelig «rein» balansert rødvin med karakter i avslutningen. Denne vender vi stadig vekk tilbake til, for den er anvendelig til alt rødt kjøtt. Terningkast seks.

Hyggelig weekend

Artikkeltags