Gå til sidens hovedinnhold

Noen nye dråper i kjelleren

Artikkelen er over 7 år gammel

Så har jeg endelig fått tid til å teste en del polet lanserte 10. januar. Et slipp hvor røde viner til torsk sto i fokus.

Et helt greit fokus, men for egen del mener jeg at saftige lette røde viner passer vel så godt til annen fisk, om de er behandlet i ei steikepanne eller i en steikeovn. Det være seg steinbit eller ørret i panne. Det er nettopp steikeskorpa jeg mener er årsaken til at disse røde vinene egner seg godt til fisk. Dessuten, jeg steiker gjerne litt crispy baconbiter til stekt fisk og da blir det en «dobbelt» grunn til å finne litt rødt å helle i glasset.

Men før vi tar for oss nykommere, en god «gammel» kjenning. Carrasal er nå å få i ny årgang. 2008. Jeg har hygget meg med 04 og 06 tidligere, og hevdet at dette må være noe a det beste du kan kjøpe fra Argentina for en slik pris (ca. 140). Denne blenden av Cabernet Sauvignon, Malbec og Merlot har en flott kompleks aroma av moreller, plomme og litt andre svarte bær. Dessuten finer jeg lakris som jeg er utrolig svak for, samt passe doserte innslag fra fatlagring, som vanilje og lær. I 2008 årgangen synes jeg faktisk det siste, altså innslag fra fatlagringa var litt i overkant i forhold til tidligere. Det er godt mulig det er mine egne smaksløker som er forandret, men i hvert fall den første flaska jeg testet hadde et slikt preg. Den vant seg på god lufting. Denne gangen ble det;

Sterk femmer

Ved et par anledninger i det siste har jeg omtalt viner fra Rhône-dalen, og appellasjonen Côtes du Rhône. Denne finner du vest for elva. og etter hva jeg har lest dekker den om lag 170 kommuner opp langs dalen, fra sør for Avignon opp til Vienne. En reise i Rhône-dalen er en reise blant kjente navn som Chateauneuf-de-Pape, Gigondas, Hermitage og Crozes Hermitage. Sør i dalen er det drua Grenache som dominerer, mens lenger nord blir det mer og mer Syrah. Men du skal vite at det finnes mer enn 20 ulike druesorter i dalen, og en rødvins-blend inneholder også ofte deler av Cinsaut og/eller Mourvèdre. Rhônedalen er for øvrig Frankrikes nest største vinregion etter Bordeaux.

Dagens Côtes du Rhône Villages (sør i dalen) er Saint Andéol Carianne. En blend av tre deler Grenache og to deler Syrah. Det gir en karakteristisk farge, blårød. dessuten fin friskhet, frukt fra Grenache og litt tanniner, og farge selvsagt, fra Syrah. Den har, slik jeg foretrekker, begrenset med restsødme, knapt to gram per liter, masse saftige modne mørke bær fra skog og hage, samt litt sørfranske urter. Som jeg har nevnt tidligere, viner av denne karakter er svært anvendelig. De går fint til hvitt kjøtt, svin og rødt kjøtt uten alt for dominerende og feit saus. Kan være helt ypperlig til lam. Dette er en nykommer i kategori 2, så jeg kan ikke forstå annet enn at denne har alle muligheter til å bli en volumselger med en pris til knappe 130.

Sterk femmer

Vi måtte også teste en Ripasso. Bertani Valpolicella Ripasso 2011 finner du i butikkategori 6, altså i Gjøvik. Kostet meg kun 140 så den var verdt en test. Men jeg ble litt skuffet. Synes det manglet ett eller annet, uten at jeg helt klarer å sette fingeren på det. Litt sånn ok, men ikke mer. Laget av fire deler Corvina og en del Rondinella. Dufter og smaker mørke bær fra hagen, og også et greit innslag av tørket frukt. Litt bitterhet i avslutningen.

Sterk firer

Den nykommeren som derimot overrasket meg positivt var en spanjol, Baltasar Garnacha Viñas Viejas 2011 er navnet. Er i kategori 2, så du finner den over alt. Koster 135, og du får en ypperlig vin til den prisen. Imponerende fylde i denne som er 100 prosent Garnacha (Grenache), og i denne fylden finner du en flott rik kompleksitet. Flott miks av mørke bær fra hage (plomme) og skog (bjørnebær – blåbær). Kun en liten andel av vinen har møtt eik, og det synes jeg er helt topp! Dessuten dukker det fram lakris, og da er jeg solgt! Jeg kjøpte kun ei flaske til test, men det blir ny tur og da fyller vi et lite batteri. Jeg vet definitivt hvilken vin jeg skal ha til neste fredags entrecôte!

Klink sekser

Kommentarer til denne saken