Før septemberslippet skal jeg nok en gang plukke med meg litt fra sommerens gode vinopplevelser. Med så mange dager med strålende sol ble det naturligvis mye sjømat og grønt. Til en strålende sjømatbuffé valgte vi oss ei flaske Louise Moreau Chablis. En Chablis vi har hygget oss med en rekke ganger. Og når man sitter og ser ut over havet på et svært godt spisested på Bohuslän-kysten, ja da smaker det meste fortreffelig. Så også Louise Moreau. Som skrevet en rekke ganger. Jeg liker det tørst. Her har vi en Chablis nærmest uten restsukker. Men selv om vinen altså er «knasende» tørr, er den svært frisk og innbydende med sine mineraler. Sitrus og epler i skjønn forening. En «ren» Chardonnay uten fatlagring. Du finner den i Gjøvik til 160.

Sterk femmer

Til nydelig lam på bestilte vi ei flaske Torre del Falasco Valpolicella Ripasso Superiore. Når det gjelder Ripasso er jeg kanskje inhabil! Årsaken er rett og slett at Ripassoviner er noen av det sikreste og beste jeg plukker fram fra kjelleren, eller kjøper når jeg er ut – og kjøtt ligger på tallerkenen. Til drøye 150 får du, ved bestilling, en vin med god og balansert fylde, mørke, litt søte, kirsebær, samt litt rosiner og svisker slik det skal være. «Biter» litt i avslutningen, også slik det skal være.

Terningkast fem

Nylig var vi invitert til et stort og flott selskap. Til et helstekt kyllingbryst med masse godt og smaksrikt tilbehør, ble vi servert Monte Zovo Valpolicella Ripasso Superiore. Rett og slett imponerende. Faktisk et lite grann fyldigere enn Torre del Falasco, tror jeg. Dessuten svært god balanse hele veien. Nydelige bær og akkurat passe innslag av tørkede frukter. Dessuten et lite, en svært innbydende innslag av «varm eik». Råvarene er selvsagt Corvina 70, Rondinella og Molinara. Til 150, strålende. Må bestilles.

Terningkast seks

Et par andre gode viner vi har hygget oss med i sommer plukker vi også med oss. Ogier Gentilhomme Côtes du Rhône koster kun 130 og er en middels fyldig, frisk og «snill» vin fra Rhônedalen. En blend av Grenache, Shiraz og Mourvèdre gir en kompleks aroma og smak av skogsbær i skjønn forening. Vi trillet terningen og den ble stående på kant slik at vi så både et femtall og en sekser!

Sterk femmer

Så drar vi så langt vest vi kan komme, på fastlandet og havner i Portugal. Casa Ferreirinha Vinha Grande har også stått på menyen i sommer. Til en svinefilet med baconsurring. En helt ideell match. Vinen er laget av Tempranillo, Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta Barroca. Det gir en kompleks og balansert smak, men det mest imponerende syntes vi var ettersmaken som var lang og behagelig. Dessuten et lite og behagelig innslag av tobakk! Noen utsalg har denne bestillingsvaren, til 150.

Terningkast seks

Ukas anbefaling blir faktisk to viner av samme drue, Sangiovese, fra samme distrikt, Toscana. Først Brunelli Brunello di Montalcino. En svært god Brunello prisen tatt i betraktning. «Kun» 250 lar seg høre. Mørke kirsebær, litt plomme og eik. En tanke for mye eik for meg, men sikkert helt passe for de fleste andre. Godt kjøp uansett.

Sterk femmer

Enda større fylde finner du i Banfi Brunello di Montalcino. Selvsagt en kompleks og nydelig vin, men koster nesten en lapp ekstra. Fine kryddertoner hele veien og vil være et meget godt alternativ til et godt viltmåltid i høst. Litt bringebær dukker opp i duften. Selvsagt en lang og balansert ettersmak.

Terningkast seks