Noe nytt, noe billig og noe ekstra godt!

Foto:

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Vel, vel, da er så vel jula som nyttårsfeiringa lagt bak oss. For noen kan det vel hende at man neste gang man besøker Vinmonopolet titter like mye på prisen som på andre faktorer så derfor har vi innledningsvis forsøkt å plukke fram noen rimelige, men gode, viner denne gangen.

DEL

Men vi skal også se på noen nykommere og avslutningsvis vil vi plukke på øverste hylle av kvalitetsviner fra Nord-Italia vi har hygget oss med i jule- og nyttårshelga.

Vi begynner som sagt med noen billige og gode røde og har plukket ut et par sicilianske viner. Begge basert på«deres egen drue» nero d’avola. Til kun 80 kroner får du Santagostino Nero d’Avola Syrah. Her er det blandet inn 30 prosent Syrah og vi får en meget behagelig rødvin. Den dype tette rødfargen har den fra nero d’avola, men den er nok noe lettere enn hva synsinntrykket skulle tilsi. Likevel er det en behagelig vin med duft og smak av mest røde bær. En god fredagsvin. Terningkast fem.

Legger du på noen få kroner, får du Pradai Nero d’Avola 2006. Saftig, snill, men med relativt mye smak. Litt vanskelig å finne noen bestemte bær, men en blanding av kirsebær og plomme kanskje. Denne fikser alt av rødt kjøtt, om sausen ikke er for fet og kraftig. Ny femmer.

Et par nye årganger tar vi også med oss. Cono Sur Pinot Noir Reserva 2006 til en hundrelapp kom i høst. Pinot noir fra Chile er ikke så veldig vanlig, da det meste av landet har for høy gjennomsnittstemperatur til denne druen. Men i området Casablanca, hvor denne vinen produseres, trives pinot noir. Kompleks duft hvor du finner snev av jordbær i skogsbærene. Strålende til ei kyllinggryte. Terningkast fem.

Campo Viejo Crianza 2005 er nå i handelen og det er nok den beste utgaven av denne vinen vi har smakt. Fornuftig priset til en hundrelapp. Basert i all hovedsak på tempranillo som gir fin søt duft av røde bær. Men vi kan også dufte, og se, at den har fått et år på eikefat før den er tappet på flaske. Anbefale til alt av svin. Sterk femmer.

Det er ikke så veldig ofte at gode viner blir satt ned i pris, men vi fant at Tedeschi Valpolicella Classico Superiore 2005 var satt ned til 110 kroner og dermed løp vi på polet. Et blandingsprodukt fra Veneto hvor man har anvendt de fleste av de mest kjente lokale druene. Det gir en bløt behagelig vin hvor vi dufter moreller og kirsebær. Går sikkert bra til pizza, men også svin og kylling. Sterk femmer.

Mens vi er i Italia tar vi med oss noen godbiter vi har smakt i jula. Arione Barbaresco koster ikke mer enn drøyt 140, og da mener jeg ikke mer enn. For dette er virkelig en flott Barbaresco til en slik pris. Nydelig klar rød farge, innbydende duft av plommer og kirsebær, samt det lille snev av blomster som en Barbaresco skal ha. Jeg har ved et tilfelle smakt den til kanin i gryte og det var innertier. I jula brukte vi den til en wok av kylling og scampi med mild saus. Utmerket. Dagens første sekser.

Til hjortestek fikk jeg servert Arcaio Corvina Cabernet 2002 fra Veneto. To tredeler corvina, resten cabernet. Spennende mix. Ok, den koster 175, men det var en nydelig kraftfull vin. Her duftet vi kirsebær, solbær, sviske og rosiner, samt litt lakris. Smaken fulgte duften. En vin jeg helt sikkert kommer til å benytte ved andre anledninger hvor det er rødt kjøtt og vilt på menyen. Sterk femmer.

Så til de på aller øverste hylle. Capitel de Roari Amarone della Valpolicella Classico 2003 koster nå 200, ikke 230. Og det er rimelig for en så flott amarone. Dufter av mørke bær med snev av sviske, eik og mokka. Saftig flott anslag og de ulike krydderne/smakene vokser fram på vei gjennom munnen. Kanskje det aller beste amaronekjøpet på Polet akkurat nå, prisen tatt i betraktning. Terningkast seks.

Men vi har også hygget oss med Masi Costasera Amarone Classico. Flott mørk rød farge og liflige dufter av mørke bær fra så vel hagen som skogen. Dessuten sviske/rosin, samt sjokolade. For rike viltretter. Sterk femmer.

Siste amarone som vi har hygget oss med gjennom jule- og nyttårshelga er Tommasi Amarone della Valpolicella Classico. Også en stor vin hvor vi faktisk syntes å kunne dufte litt julekrydder som kanel og nellik blant alt det andre, eller var det bare stemningen som lokket dette fram? Kirsebær og plomme, rosiner, sjokolade og kaffe var andre dufter/smaker som også ble nevnt. Nok en femmer.

Artikkeltags