Gå til sidens hovedinnhold

Noe nytt i glasset

Artikkelen er over 7 år gammel

Som tidligere omtalt, septemberslippet på Vinmonopolet er alltid spennende.

Beklageligvis tar det litt tid for meg å få testet alle de jeg har lyst til å teste, men her kommer et lite knippe.

Aller først en godbit som kommer i handelen fra 1. november. Forrige fredag omtalte jeg en BiB fra California, laget av drua Zinfandel, som i Italia heter Primitivo. Men forleden testet jeg Montico Italian Zinfandel. Denne lages i Puglia, men bærer altså navnet Zinfandel. Den kommer i testutvalg og vil koste kun 110. Vi var to som testet og begge falt for denne utgaven av en Zinfandel, som var noe mer amerikansk enn «gammel» italiensk. Det vil si at den var snill og velbalansert hele veien. Flott frukt hvor duft og smak helt og holdent skyldes drua i det den kun har hygget seg på ståltanker. Det betyr modne kirsebær, men også litt mørke plommer, eller tørkede plommer, det vi si svisker. Den ble testet helt uten følge av mat, men jeg vil tro den er utmerket til det meste i kjøttveien.

Sterk femmer

Helt tilfeldig plukket jeg med meg ei flaske fra et lokalt utsalg for en kort tid tilbake. Pleimont, Château de Pierron 2006. Det jeg stusset litt over var at den kun kostet 150 kroner, og var så tilårskommen som fra 2006. Vinen kommer fra et område sørvest i Frankrike, Madiran. Det er en blend bestående av en halvdel Tannat, en femdel hver av Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon, samt drua Fer. Ei drue jeg knapt visste om, annet enn at den benyttes som ei drue man nettopp bruker i blandingsviner og at den har ripskarakter. Vel, nok om det. Vinen var meget tiltalende med en kompleks samling av mørke bær, kanskje mest solbær, med lekre innslag av franske urter. Dessuten avmålt og behagelig innslag av sødme fra fat. Jeg skal skynde meg å hente noen til, og ser for meg et hyggelig selskap med lam på menyen.

Terningkast seks

Forrige helg omtalte vi noen BiB-er. Ytterligere et par er testet siden den gang. Det anerkjente selskapet Robertson fra Sør-Afrika har i minst et tiår levert en Cabernet Sauvignon som BiB. Jeg må være så ærlig å si at de første årgangene syntes jeg ikke så mye om. De ble for søtladne og kommersielle for meg – ifølge mine notater. Nå har jeg nettopp testet 2012, og enten har mine smaksløker endret seg, ellers så har Robertson laget en mer «klassisk» Cabernet Sauvignon. Her finner jeg mørke modne solbær sammen med litt plomme, samt et greit innslag av urter. Fortsatt «kommersiell», men da ikke i negativ betydning, men mer «folkelig». Det vil si med bløtt behagelig anslag og god balanse. Et lite bitt avslutningsvis. En god BiB som er godt egnet som «drikkevin», og ypperlig som basis for en rødvinssaus. Terningkast fem

UKAS anbefaling finner jeg i Italia. For en tid tilbake gjestet jeg Fontanafredda i Piemonte. Et fantastisk vinhus med trøfler i egen skog, gode overnattingsmuligheter og et strålende kjøkken. Fontanafredda har en lang og meget spesiell historie. Det ble grunnlagt som et jaktslott og elskovsrede for Italias første konge, Vittorio Emanuelle II (1820–78). På slottet hygget han seg med sin elskede Rosa Teresa Vercellana Guerrieri og deler av slottet er fortsatt nærmest intakt. Selve vinforretningen var det deres sønn som etablerte da faren døde.

Fontanafredda har vinmarker i området mellom Alba og Barolo med ulikt jordsmonn og i hovedsak med druene Nebbiolo, Dolcetto, Barbera og Moscato. Dermed kan de lage et stort utvalg av viner, røde, hvite, rosa og boblende. Her hjemme er et vel i hovedsak deres Barolo og den innsmigrende og rimelige Briccotondo de fleste kjenner til. Nå har deres Barolo Serralunga d´Alba 2009 som presenteres. En strålende vin hvor du finner innslag av så vel trøfler som sopp blant modne røde og noen få mørke bær. Avbalansert innslag fra eikefat. Koster 270, men det er en meget gunstig pris for en så god Barolo. Butikk-kategori 6 betyr at du finner den i Gjøvik. Garantert god lagringsevne. Klink sekser

Kommentarer til denne saken