Gå til sidens hovedinnhold

Noe godt til lammet

Artikkelen er over 11 år gammel

Påsken nærmer seg, og jeg vil de to neste fredagene gjerne ha plass til noen flere BiB-viner du kan ta med deg til fjells eller til hytta ved sjøkanten.

Siste fredag før påske blir helt og holdent papp! Derfor er dagens spalte helt og holdent viet gode, røde viner, til lam og lyst kjøtt. Jeg har i tillegg så vidt fått testet noen av nyhetene som ble sluppet i mars hos Vinmonopolet, så noe nytt skal vi også ha plass til i dag.

Vi har vel alle våre favoritter når påskelammet legges til langtidssteking. Slik er det i hvert fall hos oss. En av de vi som oftest velger er Masi Campofiorin 2006. Årsaken er enkel. Vinen takler det meste av det du ønsker å servere om det er lam eller fugl. Ja, vær heller ikke redd for å anvende den til vilt. En nydelig ripassovin, det vil si en «halvveis» Amarone, men til under det halve i pris med sine knapt 140. Det vil lønne seg å dekantere vinen da den åpner seg mer ved lufting.

Hva du får? Vel, en saftig balansert vin med duft av så vel kirsebær som plommer. Dessuten dukker det opp fine søte toner av vanilje, lakris og rosiner.

Terningkast seks

Men du kan også velge å legge på noen tiere og nyte Masis Brolo di Campofiorin. Vi anvendte den til lam ved nyttårsleitet, og med litt lufting sto den som en påle. Garantert en god vin i ytterligere 7-8 år. Dufter masse mørke bær (etter lufting), men også her liflig mokka, trevirke og tørkede frukter.

Jeg vil nevne nok en god venn, denne er fra Piemonte og bærer navnet San Luigi Dolcetto di Dogliani. Egentlig i bestilling men er tatt inn ved flere utsalg, blant annet her i Gjøvik. Laget 100 prosent på Dolcetta-druen og produsentens navn er Pecchenino. Tett dyp, blårød farge. Middels fylde og mest kirsebær i duften. Dette er en vin vi ofte har benyttet til kalkun- eller kyllingbryst. Saftig, innsmigrende og har et stort anvendelsesområde. Jeg er sikker på at den også er ypperlig til pasta og pizza. Etter litt om og men havnet vi faktisk på seks øyne for årgang 07 som koster i underkant av 150.

Terningkast seks

Mange forbinder lam med spansk vin generelt og Rioja spesielt. Jeg er nok noe mer avmålt i så henseende. Det kan bli vel mye «jord, tresmak og lær». Men selvsagt finner jeg mye godt i Spania også. Nykommeren Monte Llano 2008 var et hyggelig bekjentskap. Den finnes i fullsortiment til knapt 110. Laget 100 prosent av Tempranillo og er fra Rioja, så selvsagt er det en ok vin til lam, men kanskje den er enda bedre til et tapasbord? Fargen er «tempranillorød». Middels fylde, myk, frisk og saftig. Altså ingen «tung» over-eiket spanjol.

Sterk femmer

En av mine spanske favoritter til lam er Cune Reserva, som nå er i 2005-årgang (Tåler glatt fem år til). Egentlig i bestillingsutvalget, men finnes i mange utsalg, blant annet her på Gjøvik. Koster om lag 160, men det er den verdt. Her finner du en «erketypisk» Rioja, men jeg synes likevel dufter og smaker av lakris og tørkede frukter demper og runder av tresmaken. Flott balansert og lang ettersmak. Her er det blandet inn små prosent av Garnacha, Mazuelo og Graciano i Tempranillo, og det tror jeg bare gjør vinen godt.

Terningkast seks

Ukas anbefaling blir nok en god venn. Salice Salentino fra Cantine Due Palme i Puglia er en ypperlig matvin laget av 80 prosent Negroamaro og 20 prosent Malvasia Nera. Det blir en fruktig og smaksrik vin som dufter og smaker av mørke bær fra hagen. Har et fint bitt i enden og der derfor ypperlig til rødt kjøtt, men også til lam med godt krydret rødvinssaus. Dessuten, svært prisgunstig da du får denne i fullsortiment til under 110.

Terningkast seks