Gå til sidens hovedinnhold

Noe godt i piknikkurven

Artikkelen er over 7 år gammel

Vi har brukt deler av de tre første ukene av mai til å teste noen nykommere i mai-slippet, funnet fram noen «overliggere» vi ikke har hatt tid til å teste, samt hygget oss med noen gode gamle kjenninger.

Derfor blir dagens utgave av «Edle dråper» en blanding hvor vi håper å treffe i hvert fall med noen av dråpene. Det blir mest rosa.

Av og til kommer jeg opp i diskusjoner omkring vin i butikk, framfor på polet. Argumentene for er i hovedsak to; bedre tilgjengelighet også i mer grissgrendte strøk, samt at man tror vinen vil bli billigere. Det første bestrider jeg ikke, men det siste har jeg svært liten tro på. Det er staten som bestemmer avgiftene, og per i dag er det slik at for en liter vin er avgiften satt til 6,85 kroner per liter per volumprosent. Kjøper du ei flaske hvitvin med alkoholstyrke 12–13 prosent, til 100 kroner utgjør alkoholavgiften om lag 40 kroner, momsen 20 kroner, emballasjeavgift 1,60 kroner, grossistens nettopris anslagsvis 25 kroner og Vinmonopolets avanse 12–13 kroner. Deres avanse regnes ut fra et fast påslag som skal dekke omkostningene, 8,90 kroner per liter, samt et verdipåslag. Jeg tviler på om private forhandlere vil kunne operere med en lavere avanse. I så fall kun for noen «lokketilbud».

Mitt andre anliggende er at vårt system garanterer for et meget rikholdig utvalg. Langt mer variert enn i nesten alle andre europeiske land, fordi vi ikke produserer vin av noe volum i eget land. I middelhavslandene er utvalget av vin fra eget land stort, fra andre land heller dårlig. Dessuten har importørene i Norge, som er svært dyktige, enklere arbeidsvilkår da de i hovedsak forholder seg til polet. Mitt siste anliggende er at ansatte ved polet alltid vil være langt mer oppdatert og skolerte enn tilfeldig butikkansatte i lavpriskjeder. Nei, la heller alle kommuner få egne utsalg.

Nok om det, så må vi smake litt, og først et par rosévin. Nykommer er La Croix Belle Caringole Rosé, dessverre som bestillingsutvalg, men jeg håper virkelig at mange utsalg tar den inn. (Raufoss og Hamar har den!) For dette er en rosé etter min smak. dessuten rasende billig md. sin 120. Denne er produsert noe lenger vest enn mine favorittområder i Sør-Frankrike, nemlig i Languedoc-Roussillon. Men den er produsert etter Sør-Fransk metode, det vil si kort opphold med skall. Da får den en karakteristisk lys blek rosa farge. Laget av like deler Syrah og Grenache som jo er to typiske druer for dette området. Fin balansert bærduft hvor vi kan ane så vel bringebær som kirsebær. Lite restsukker noe jeg trives svært godt med, likevel flott fruktighet og god balanse mellom syre og sødme. Jeg var litt usikker på terningkastet da jeg testet den med vår neste omtale som jeg fant ut var helt topp, men 25 kroner dyrere. Derfor får også La Croix Bell; Terningkast seks

Vår andre rosé er Chateau Barthès Bandol Rosé. Det er mange år siden vi hygget oss med denne på en terrasse St. Rafael i Sør-Frankrike. Som dere ser, den er fra mitt favorittområde Bandol. Lys blek rosa/oransje slik en ekte Bandol skal være. Her finner du ikke drops, men lekre rips blandet med litt stikkelsbærblader og lyse røde bær. Litt sitrus finner du også. I Frankrike har jeg ofte valg denne til lyst kjøtt, blant annet kanin! Men den er ypperlig til sjømat også. Laget av fire deler Mourvèdre og en del Grenache. Koster drøyt 150, men er verdt hver eneste krone. Terningkast seks

Så litt rødt. Jeg har ved et par tidligere anledninger skrevet at jeg er svak for Pinot Noir fra New Zealand, etter at en venn av meg som frekventerer øyriket årlig på fisketur hadde «fisket» med seg et par eksemplarer for noen år tilbake. Et par eksemplarer som var rett ut sagt nydelige. I dag er det Yealands Land Made Marlborough Pinot Noir 2012 vi har til test. En ukomplisert vin, kanskje vel «enkel», men smakfull på sin måte. En miks av røde og mørke bær hvor det er vanskelig å peke ut noen bestemte. Bra fylde og god lengde. Vi fant den på Gjøvik selv om den er i bestillingsutvalget til om lag 160. En «fredagsvin» til litt lyst kjøtt på grillen? Terningen vaklet mellom fire og fem, men trillet ned på fire til slutt.

Terningkast; sterk firer.

Kommentarer til denne saken