Mye godt i vente?

Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Man får ikke gjort så mye med det, likevel snakker «alle» om det. Og mer her til lands enn i de fleste andre land i verden.

DEL

I hvert fall mer enn i land rundt Middelhavet. Der snakker man om det de gangene (få), det ikke er som forventet, det vil si sol og gode grader. Men de som er satt til yte service overfor gjester fra land hvor det til tider er umulig å skjule sin vinterbleke hud, det være seg en taxisjåfør, ei hyggelig vertinne på et lite men svært trivelig spisested, eller den 80 år gamle innehaveren av vinsjappa på hjørnet, de snakker også om været – til oss!

Vel, helt siden påsketider har vi frekventert terrassen titt og ofte, på lune ettermiddager eller i helga. Litt god mat og et godt glass gjør jo livet gladere. Da har det ikke alltid vært like gjennomtenkt det vi har hentet fra vinkjelleren eller kjøleskapet, og vi har heller ikke vært like systematiske i våre tester. Derfor må du som leser ta til takke med en lett blanding – uten noen form for rød tråd.

Først i dag et par hvite vi hadde tatt som mål av oss til å teste da de dukket opp for snart en måned siden, i maislippet. Først ute blir en lekker sak fra Burgund, Bouchard Bourgogne Chardonnay Réserve 2012. Fra sin residens i Beaune har Bouchard levert en rekke nydelige hvite viner i en årrekke. deres Mersault er fortsatt en av mine desiderte favoritter. I dag er det en noe «enklere» Chardonnay vi har til test, men til en pris av 180 er dette et meget godt kjøp- dessverre i bestilling. Vinen har i all hovedsak modnet på ståltaker, kun en femtedel har hatt kontakt med fat. Det gir en «ren» Chardonnay med nydelig balansert duft av lime, fersken, pære og en tanke gule epler. Nydelig til skalldyr, men hvorfor ikke forsøke den til kylling?

Sterk femmer

I hyllene i Gjøvik fant jeg en gang rundt påsketider Domaine de la Solitude 2012. En nydelig Bordeaux-vin laget av Sauvignon Blanc og Semillion. Jeg kjøpte den mest av nysgjerrighet i det jeg ønsket å erfare hvordan en slik blend fortoner seg. Og det ble et meget hyggelig bekjentskap. Man er tross alt litt skeptisk når man betaler 240 kroner for en flaske vin. Da bør den være godt over gjennomsnittet, noe denne var. Vi serverte den til forrett basert på det meste av sjømat. Nydelig kompleks duft hvor vi fant eplene og sitrusen vi forventet, men det dukket også opp litt stikkelsbær (Sauvignon Blanc), og «knasende» gode mineraler. Dessuten kom vi fram til at vi vel også sto ute i en blomstereng! Hadde den kostet under 200 hadde det blitt klink sekser. Nå ble det:

Sterk femmer

Vi er midt i en rosa periode og vi må ta med oss en slik i dag også. Fra Johann Topf i Østerrike har det kommet mye godt de seinere åra. I dag er det deres Topf Zweigelt Rosé 2013 vi smaker. Altså laget av Zweigelt, Østerrikes mest utbredte rødvinsdrue etter hva jeg har lest. Som rødvin dufter det mest kirsebær og pepper, men her som rosé blir det også klare innslag av ulike skogsbær. Dufter litt blomster i tillegg. vinen er frisk, lettdrikkelig og ganske så innbydende. For meg personlig ble det vel mye sødme. Godt priset til 130, derfor blir det:

Terningkast fem

Egentlig skulle jeg ha plukket med meg et par typiske grillviner, men fordi vi holdt et lite selskap innendørs 17. mai, med lam på menyen blir det i stedet Fiesta de Azul y Garanza som blir vår rødvin i dag. Når det er sagt, jeg er sikker på at den også hadde taklet det meste av kjøtt fra grillen også, men til lammet var den meget god. Vinen kommer fra Navarra og er en blend laget av tre deler Tempranillo og to deler Garnacha. Det gir en flott kompleks bærduft og smak hvor vi spesielt la merke til blåbær blant mange andre gode bærsmaker. Dessuten fant jeg det jeg ofte jakter på; lakris. Anslaget er bløtt, friskt og innbydende. Smakene vokser godt fram og gir god fylde. Vår flaske på 150 cl koster 260. Egentlig en slik «denne liker alle-vin». Kanskje det gode selskapet hjalp på, men vi avslutter i hvert fall med:

Terningkast seks

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken