Gå til sidens hovedinnhold

Mye godt i sommer

Artikkelen er over 7 år gammel

Vel, da er sommerferien tilbakelagt for min del. Men for en vår og sommer! Med strålende vær så vel i Provence som ved svenskekysten og på Hadeland har dette vært en sommer man knapt har opplevd maken til. Vel, i hodet har man en forestilling om at nettopp slik var somrene i barndommen hvor man kun hadde ei lita «stuttbukse» på seg og kunne sparke fotball i timevis før vi fant fram meitsprettet og dro til Langtjern for å fiske abbor.

Apropos fisk. Det er blitt mange gode måltider med fisk og skalldyr gjennom sommeren, om det har vært brosme eller sjøabbor fra Middelhavet, eller reker, kreps, krabbe eller blåskjell fra svenskekysten. Til mange av disse utsøkte måltidene har vi i år valgt rosévin. Er man ved franske rivieraen er det en selvfølge. Som faste lesere sikkert bare blir irritert over – ja, jeg mener fortsatt at det er her man lager verdens beste rosévin. Nå er det dessverre ikke altfor mange av de nydelige vinene vi hygget oss med som så langt er å finne i polets utvalg, men vær sikker, flere og flere vil dukke opp.

En som har dukket opp er Ch. Minuty Rosé Moments, som jeg fant her på Gjøvik. En nydelig rosé med balansert aroma av bingebær og litt solbær og rips. Solbæra blir litt mer framtredende i smaken. En «morsom» blend av to deler Grenache og en del hver av Cinsault og Tibouren. Koster 170, men det mener jeg den er verdt.

Sterk femmer

Ch. Minuty har for øvrig samme flotte flaske som Ch. Saint-Pierre. En «nabo» som er laget av Cinsault og Grenache, finnes i nær alle utsalg til 150. Jeg har omtalt 2012 tidligere, nå testet vi 2013 for å sjekke om den er like bra. Og det var den. Fin kompleks duft av røde hagebær. Har noe mindre restsukker enn Minuty, men framstår som frisk med balansert lang ettersmak.

Terningkast seks

Men selvsagt har det vanket noen gode hvite viner også. Til en fiskesuppe i sommer bestilte jeg et glass Cavalchina Amedeo Custoza Superiore 2013, mest av nysgjerrighet da jeg har gjestet Veneto-området en rekke ganger hvor denne produsenten holder til, men mest for å teste Amarone-viner. Men Cavalchina lager også en av mine favorittroseviner, Cavalchina Bardolino, så valget var ikke vanskelig. Dessuten, en svært fornuftig penge. I Norge koster den om lag 150.

Dette er en interessant bland av Garganega, Trebianello, Fernanda og Trebbiano. derfor et lite Soave-preg. Men her finner du mer fylde. Duft og smak av sitrus, gule og grønne epler og litt urter. Stod perfekt til min suppe.

Terningkast seks

En annen hvitvin som imponerte meg i sommer var nykommeren Quinta de Porrais Branco 2013. Denne portugiseren kan godt stå som et eksempel på den positive utviklingen portugisisk vin har hatt de seinere åra, både når det gjelder hvite og røde. Denne koster kun 115 små og er en svært anvendelig hvitvin. Den kan nytes alene, men også til salater og alt av sjømat. Frisk og fruktig med godt sitruspreg. Laget av lokale druer som Rabigato og Côdega do Larinho.

Sterk femmer

Kommentarer til denne saken