Mer rosa i glasset, takk!

Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Vi har hatt en rekke flotte dager på terrassen denne våren, helt fra påsken og fram mot 1. mai.

DEL

Noen dager uten sol, og med noen dråper i lufta, har vi ikke brydd oss det grann om, men det hvite som har falt fram himmelen de siste dagene kunne vi vært foruten. Det blir sikkert varmere igjen. Da blir det igjen rosa drikke sånn ut på ettermiddagen/kvelden. Et par skal vi by på i dag. I tillegg skal vi plukke med oss et par flasker med boblevann, det nærmer seg jo 17. mai som faller på en lørdag. Kanskje ikke så svært gunstig da man «mister» en fridag, men svært gunstig om man har tenkt å markere dagen med et godt glass eller to. Avslutningsvis blir det et par røde, om du tenker på å fyre opp grillen. Maislippet på polet skal jeg komme tilbake til.

Croix de Basson 2013 er nå i utsalgene, og i de aller fleste i det den er i kategori 4. En typisk Provence-rosé laget av to deler Grenache, en del Cinsault og en «skvett» Cabernet Sauvignon. Typeriktig lys rosa, denne er vel av de lyseste på polet, med et lite kobberstikk. Frisk og tiltalende med innslag av markjordbær samt litt sitrus. Koster om lag 140. Svært begrenset restsukker, drøyt et gram. Helt utmerket til skalldyr. Sterk femmer

Fra Loire-dalen kommer Petit Bourgeois Rosé de Pinot Noir. Denne dukket opp denne våren, og er altså ikke en typisk Sør-Fransk rosé. Denne er 100 prosent laget av Pinot Noir, har fått noe mer fargeuttrekk enn en typisk rosévin fra Provence. Det har nok gitt litt mer «drops» enn de jeg trives aller best med, men for mange andre er dette en sikker vinner. Frisk, leskende, fruktig og med beskjedent med restsukker. Fin duft og smak av masse røde bær, men også litt urter. Fornuftig priset til 125 og du finner den i en rekke utsalg. Jeg fant den på Gjøvik. En god «terrassevin.»

Terningkast fem

Når det gjelder drikke med bobler er dette langt fra min sterke side. Jeg tar like gjerne et glass Prosecco om jeg er i Italia, eller en cava om jeg er på spansk jord. Er jeg i Frankrike kan det hende det blir et glass Crémant, for eksempel Blanc Foussy Crémant de Loire Rosé. Her er det altså rosa bobler. Noe restsukker, åtte gram per liter, gjør at dette nok er en boblevin mange unge vil foretrekke framfor knusk tørre musserende viner. Dessuten svært overkommelig pris med sine drøye 120. Finnes i nær sagt alle utsalg. Saftig, frisk, lettdrikkelig med en fin smak av røde bær fra hagen. Best som aperitiff, men også god til fingermat fra sjøen. Laget av seks deler Cabernet Franc, tre deler Pinot Noir og en del Grolleau.

Terningkast fem

Skal det være en «riktig» champagne er jeg svært tradisjonell. Det blir ei flaske Lanson, enten Black eller Gold Label. Jeg liker at de er tørre, har små lekre bobler og at prisen er overkommelig. Den sorte koster 360, gull en hundrings mer, og de har også en rosa variant som koster 400. Black Label er som sagt tørr selv om den har 11 gram restsukker per liter, er fruktig og med de typeriktige gule og grønne eplene, samt flint. En blend laget av Pinot Noir Chardonnay og Pinot Meunier. Terningkast fem

Så litt drikke til grillmat. Jeg plukket fram en nykommer i februar, Sidewood Shiraz fra Australia. Den gang mente jeg dette ville bli et meget godt valg til grillmat, og det gjentar jeg gjerne. Vi hadde den nylig til entrecôte og den satt som et skudd. Utrolig flott fylde, litt eik, men ikke for dominerende, kompleks bærduft, litt krydder og en meget flott og lang ettersmak. Koster 170, men det er den verdt.

Terningkast seks

En rødvins-BiB til grillpartyet? Vel, da kan Mas Louise Côtes du Rhône være et meget godt alternativ. Denne fikser det meste av kjøttvarianter du legger på grillen, og den er også god som et glass alene, etter at maten er fjernet fra bordet. En halvdel hver av Syrah og Grenache gir flott kompleks bærkarakter på både duften og smaken. Bløt behagelig og fin balanse hele veien fram. Sterk femmer

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken