Mer nytt og godt

Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Det gjør egentlig ikke så mye om været svinger fra solfylte dager, hvor man faktisk kan oppholde seg på terrassen på ettermiddagen, til mer regntunge helgekvelder.

DEL

For det finnes jo en vin til enhver anledning og matrett. Ja med unntak av fårikål da selvsagt. Her synes jeg det bare er sprøyt å komme drassende med en vin. Nei, gi meg en smaksrik fyldig øl, gjerne en Leffe eller en Duvel fra Belgia, eller en fyldig håndbrygget øl fra Kerteminde Bryghus, uten tilsetningsstoffer og ufiltrert, kalt «Præsten Skræk» lokalt i denne svært trivelige fiskerlandsbyen nord på Fyn. Alternativet kan være en Nøgne Ø fra Aust-Agder. I tillegg en god norsk akevitt med karve, andre urter, samt litt sødme. Aller helst en Gammel Oppland som holder 18 – 20 grader, eller kanskje Nansen? Det meste av dette kom på bordet i forrige uke!

Men det blir vel annen mat å smake også utover høsten så derfor et lite knippe med nylig testede godbiter. Forleden ovnsbakte vi laks og benyttet anledningen til å teste et par glass hvitt. Den ene var Christer Berens La Motte i 2011 årgang. En vin vi har smakt tidligere årganger av. Den må ikke forveksles med La Motte viner fra Sør-Afrika. Christer Bernes sin er fransk, fra området Languedoc-Roussillon og er en blend av Chardonnay, Sauvignon Blanc og Grenache. En interessant blanding som gir god fedme og et godt innslag av krydder og frukter (epler, sitrus og fersken). Passer absolutt best til sjømat med mye smak, noe vi hadde i vår godt krydrede laks med skalldyr og smaksrik saus til. Dermed var det nesten en fullkommen match. Til kun hundre kroner har Berens blandet en strålende vin.Terningkast seks

Det andre glasset vi testet til laksen var for meg en nykommer. Det lange og litt kronglete navnet er Laila Verdicchio dei Castello di Jesi 2011. Men heldigvis er produsentens navn godt synlig på etiketten, så se etter Fattori Laila. Koster litt mer, om lag 140, kommer fra området Marche som du finner på østsiden av den italienske støvel sør for San Marino. Drua er Verdicchio som trives utmerket i denne regionen. Som oftest kan man ane litt nøtter i tillegg til sitrus. Nå var det ikke så mye nøtter i Laila, men i stedet fant vi gode mineraler i avslutningen som pirret oss. Egentlig tror jeg vinen ville passet best til en pasta «Frutti de Mare». Til vår laks passet den likevel utmerket og ettersmaken var imponerende. Terningen vaklet litt, men falt til slutt ned på;Sterk femmer

Vi har testet en rekke nykommere denne høsten. En av dem heter Lion`s Lair Shiraz og kommer fra Swartland i Sør-Afrika. Frisk duft av mørke bær fra så vel skog som hage. En vin som jeg tror vil passe godt til et stykke rødt kjøtt. Det dukker opp noen liflige toner etter fatlagringa som hever vinen et hakk opp fra det gjennomsnittlige. Koster 115 og det er den verdt.Terningkast fem

Den neste vi åpnet og rullet rundt i glasset var Due Palme Serre 2010. Opp gjennom årene har vi lært Due Palme å kjenne for sine kvalitetsviner fra Puglia-området. Serre er noe av det beste vi har smak derfra. Koster kun 150. Her har du alt, plommer, røde søte bær, bjørnebær, rosiner i skjønn forening. Ok, kanskje et lite hakk for mye sødme for min gange, om jeg skal være svært streng, men nei. dette blir; Terningkast seks

Ukas anbefaling blir Scavino Barbera d’Alba 2008 fra Paolo Scavino. En svært dyktig vinprodusent i Piemonte. Jeg har tidligere omtalt hans fantastiske Barolo-viner. Denne Barbera-vinen er nok en av de aller beste Barbera-viner jeg har smakt, men så koster den deretter også. Her er det «power» for alle pengene. En lagringsvin.Terningkast seks

Artikkeltags