Mer godt fra polet

Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Dessverre ble ikke den forrige helga, som jo var ei virkelig langhelg for svært mange, begunstiget med altfor godt vær.

DEL

Ei heller på selve nasjonaldagen. Men vi klarte likevel å hygge oss med godt selskap, god mat og litt godt drikke. Nå venter nok ei langhelg og forhåpentligvis blir det flere varme grader og mer sol å nyte. Som jeg omtalte forrige fredag dukket det opp mange roséviner i polets slipp 8. mai. Noen nykommere, og noen gamle kjenninger. Vi skal plukke med oss noen av dem vi syntes var mest spennende.

Domaine du Tariquet le Rosé hygget vi oss med til en nydelig lasagne og det fungerte helt greit. Vi smakte den alene, og da syntes jeg personlig at det ble vel mye syre, men med litt mat til ble det helt ok. Må egentlig bestilles, men en del utsalg har tatt den inn i sitt sortiment. Og med en pris på en hundrelapp burde ikke det være store risikoen. Laget av like deler Merlot, Tannat og Syrah.

Terningkast fem

Østerrike var fokusområde hos polet 8. mai. En rosé derfra som virkelig falt i smak var Langmann Schilcher Klassik 2008. Heldigvis har noen skjønt det og tatt den inn i sitt sortiment. Laget av østerrikernes egen drue Blauer Wildbacher. Det har gitt en nydelig vin. Lakserosa, dufter hagebær, som bringebær og rips, men også litt stikkelsbær. Nydelig alene, men også god til all sjømat. Koster kun 115 små. Denne har «de fleste» utsalg da den er i kategori tre. (Jeg omtalte polets nye system for vareutvalg sist fredag)

Terningkast seks

Vår neste rosé kommer fra Campania og er laget av områdets beste drue, Aglianico. Navnet er Lacrimarosa 2009 og kommer fra produsenten Mastroberardino, kjent for sin Radici Taurasi, kanskje noe av det aller beste som lages i Italia! Denne rosévinen koster om lag 135 og er verdt hvert øre. Dufter liflig jordbær, plommer og mineraler. Men når vi smatter på den dukker det også fram små nyanser av pære og karamell i tillegg, uten at vinen blir søtladen. Denne fungerer utmerket alene, med sjømat, men også hvitt kjøtt. Noen få har tatt den inn så langt, men her må polbestyrere kjenne sin besøkelsestid. En sommer uten denne er umulig!

Klink sekser

Med tanke på prisen, hundre små, er også Domaine de lhorgelus la Vie en Rose 2009, fra distriktet Côtes de Gascogne i Frankrike, et meget godt valg. Fruktig og saftig. Også bestillingsvare, men jeg tror nok flere vil velge å ta den inn etter hvert. Mest bringebær i duft og smak men også litt «syltetøy». Laget av Tannat.

Sterk femmer

Men vi må plukke med oss mer hvitt fra Østerrike, og da blir det Mantlerhof Grüner Veltliner 2009. Og denne kan du å tak i på alle utsalgsstedene da den er i kategori to. For om lag 125 får du en utrolig frisk hvitvin laget av nasjonaldrua. Jeg skal ikke påberope meg å ha svært god kjennskap til ulike vinprodusenter i Østerrike, men Mantlerhof hører hjemme i Kremstal og det betyr i hvert fall at de har all mulighet til å lage gode hvite viner. Mantlerhof Grüner Veltliner 2009 er først og fremst svært fruktig, uten å miste balansen. Dufter og smaker typeriktig av grønne epler og sitrus. Kan sikker benyttes til det meste av salater og sjømat.

Klink sekser

Vår anbefaling denne uka er en chianti reserva fra Toscana. Nipozzano Chianti Rufina Riserva 2006 koster 159 og er en vin jeg trives svært godt med. Skal du fyre opp grillen i pinsen, og legge på litt rødt kjøtt ja så er dette et svært godt valg. Dyp rubinrød farge. Mørke kirsebær i duften, men også hyggelige innslag av krydder, lær og urter. Flott fylde og behagelig lang ettersmak.

Klink sekser

Artikkeltags