Mer godt fra polet

Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Drua Albarino hadde jeg tidligere et noe anstrengt forhold til. Årsaken var at enkelte av de vinene jeg smakte basert på denne drua hadde for mye syre etter min smak, og enkelte var rett og slett bitre.

DEL

Men nå er viner av Albarino blitt noe av det mest spennende jeg tester, av hvitviner. Derfor tok jeg korteste veien til nærmeste pol og skaffet med så vel Rei Brigi som Pazo San Mauro.

Begge kommer fra Rias Baixas-området, som vel går for å lage de beste vinene av nettopp denne drua i Spania, mens det er Vinho Verde som leverer godsakene fra Portugal.

Rei Brigi koster kun 110 raske, og det er faktisk svært prisgunstig, kvaliteten tatt i betraktning. Ofte må du regne med 150 pluss. Og hva finner vi? Jo, en elegant hvitvin først og fremst. Men den har fylde - hele veiene. Faktisk så den «vokser» på veien fram. Det er et snev av tropisk frukter, uten at de blir for påfallende, noe som av og til fører til slapp og dvask vin. Nei, her er det friskhet som dominerer. Strålende vin rett og slett. Terningkast seks.

Vår andre nye hvite var naboen Pazo San Mauro 2007. Den koster et par tikroner mer, men er minst like god. Selvsagt ikke ulik sin nabo. Også her fin fedme og fylde. Vi nøt den sammen med en kremet skalldyrsuppe og den satt perfekt. Med disse to nykommerne har vår tidligere albarino-favoritt Santiago Ruiz fått to alvorlige konkurrenter. Terningkast seks.

Forrige uke snakket «alle» om hvitvinen Fondo Antico Grillo Parlante 2006 fra Sicilia, som var satt ned i pris til kun 72 små! Selvsagt måtte også vi teste den, men i forhold til våre to foregående synes ikke jeg personlig den strakk helt opp. Selvsagt er det mye for pengene. Laget av druen Grillo og fin aroma av gule plommer og litt aprikos.

Terningkast fem - under tvil.

Blackbilly Shiraz 2007 dukket opp på polet nylig. Så langt jeg kan se er dette den eneste vinen fra produsenten Blackbilly Wines. Og la det være sagt med en gang: De får tøff konkurranse fra storselgere som Peter Lehmann, Lindemans, Brown Brothers, Wolf Blass, Jacob Creeks og mange andre australienere i prisklassa rundt hundre.

Blackbilly er bløt og behagelig i anslaget og dufter mørke bær. Litt for «søtt» etter min smak, men jeg vet mange som nettopp synes sødmen i enkelte australske røde viner er innbydende. For meg ble dette en typisk drikkevin. Terningkast fire.

Fra Vigneti Zabù på Sicilia har vi testet deres Zabù Nero d´Avola 2007. En produsent vi er blitt godt kjent med de siste to-tre åra. Blant annet har de en nydelig rose, men nå er det altså siste tilgjengelige årgang av deres røde Nero d´Avola. Klar, tett, dyp innbydende rød farge. Behagelig duft av masse mørke bær med litt mørk sjokolade og vanilje. Smaken følger duften og vinen har en saftig behagelig finish. Til å koste en hundrelapp er dette en meget anvendelig vin jeg vil anbefale til svin og fjærkre, i tillegg til pizza og pasta. Terningkast seks.

Vi har også fått med oss 2007 årgang av Famiglia Bianchi fra argentineren Valentin Bianchi. Nå ja, han er vel opprinnelig italiener, men hører altså hjemme i Mendoza-området i Argentina. Ei kraftbombe av en vin med masse deilig frukt. Mest mørke plommer. Men det spesielle med denne Malbec-vinen synes jeg er dens silkemyke og innbydende smak. Pris 130 er for så vidt greit. Terningkast fem.

Ukas anbefaling? Vel, da tar vi en tur til Portugal og vinen Flor de Crasto fra vinområdet Douro. En skikkelig blandingsvin hvor man har med seg en halvpart av Tinta Roriz (Tempranillo), samt innslag av Tinta Barroca, Touriga Franca og Touriga Nacional. Til sammen blir det en tett mørk rød vin med duft av bjørnebær, plommer og annet mørkt. Saftig og behagelig tvers igjennom og en vin du trygt kan nyte uten følge av mat. Dessverre kun i bestillingsutvalget. Koster en hundrelapp. Terningkast seks.

Artikkeltags