Gå til sidens hovedinnhold

Mer god høstvin

Artikkelen er over 13 år gammel

Det er rim på taket til naboen og tåka ligger tykt over så vel Mjøsa som Randsfjorden enkelte morgener. Det er høst.

Men av og til titter sola fram og spiller opp alle høstens flotte farger. Uansett så er det ekstra trivelig å kunne finne fram ei god flaske med rødt, om man befinner seg rundt spisebordet med høstens lam eller vilt, i sofakroken eller ute på terrassen under terrassevarmeren. Derfor blir det nok en runde med “høstviner”.

Vi har de siste åra fulgt bergensjenta Katharina Mowinckel og hennes vinproduksjon. Nå har vi nettopp testet 06-årgangen av hennes Cuvée K. Og dette er den absolutt beste vi har smakt. Jeg skal ærlig innrømme at vi har vært litt ambivalent til tidligere viner fra hennes hånd, men her har hun funnet fram til en fruktig frisk rødvin som er ypperlig til lette kjøttretter. Også her finner jeg det fine lille preget av lakris i avslutningen. Vinen er laget av 90 prosent Merlot og 10 prosent Cabernet Sauvignon. Det betyr av sistnevnte drue ikke “dreper” Merlot-druen. Dessuten er tanninene snillere i denne utgaven enn i tidligere produkter fra Mowinckel. Litt flåsete sagt kan man si at den tidligere sprangrytteren nå har tatt spranget inn i det gode selskap. Vinen fås til en drøy 100-lapp i basis. Terningkast fem.

Jeg har ved flere anledninger nevnt min svakhet for krydder og urter i rødviner. En nykommer jeg virkelig satte pris på var Saint Cosme Côtes du Rhône 07. Du finner den i basis og til en pris av om lag 140. Det er sånn litt under midt på treet for gode viner fra Côtes du Rhône. Vinen har mange sterke konkurrenter i dette segmentet, men har absolutt mulighet til å bli en storselger på linje med E. Guigal, P. Jaboulet og G. Meffre for å nevne noen.
Saint Cosme er laget av Shiraz og heller over mot det blå i det intense øde. Selvsagt er den ung, men på en frisk måte. Masse ulike mørke bær, blant annet litt plomme blant mange mørke skogsbær. Men det som er mest interessant er en fast balansert og lang ettersmak. Strålende til biff og vilt som hjort og elg. Terningkast seks.

For et par år siden ble vi gjort oppmerksom på La Motte fra Sør-Afrika. Den gang var det Shiraz vi smakte og falt for. Nå er årgang 06 i handelen. Fyldig, frisk, med masse mørke bær, blant annet bjørnebær. Tett og kompleks, bløt og innsmigrende. Masse fine dufter og smaker, som lakris, kaffe, sjokolade, tre. Kanskje aller best til en biff, men jeg nøler ikke med å bruke den til vilt. Koster tett på 200, men en fantastisk vin. Terningkast seks.

Så dukket La Motte Cabernet Sauvignon 05 opp. Og den var enda fyldigere og med en fantastisk fruktighet. Tanninene var godt temmet og blant solbæra finner vi tre, sjokolade, karamell og urter. Igjen 200, men det er den verdt. Suveren viltvin. Terningkast seks

Men jeg kommer heller ikke unna en annen spennende vin, Ch. d’aydie Odé 2005. Den koster om lag 150, og laget i hovedsak av “sunnhetsdrua” Tannat med innslag av Cabernet Sauvignon. Skogsbær tvers igjennom med krekling og blåbær. Fyldig og fruktig, men trenger mat, det vil si rødt kjøtt til å takle garvestoffene. Terningkast fem.

Ukas anbefaling blir nok en nykommer, Porta Winemakers Reserva Syrah 2006, til 120. Strålende rett og slett. Nydelig duft og smak av så vel mørke som røde bær. Snille tanniner og for meg, lam på hytta med denne. Klink sekser.