Lørdagsvin

Artikkelen er over 12 år gammel

Blir det sommer eller? Vi er evig optimist og fortsetter ufortrødent med «terrasseviner».

DEL

I dag har vi testet noen hvite viner på boks, samt at vi også denne gangen har plukket fram noen «grillviner».

Aller først tar vi en tur til Burgund og Chablis. Druen er selvsagt Chardonnay og jeg skal glatt innrømme det, det var først sist sommer jeg bevilget meg Chablis på boks! Men nå er jeg tilvendt skrukork og snart har jeg vel også akseptert chablis på boks!

Først ut er Cork Collection Chablis 2006, etter en anbefaling. Og vi fant en tiltalende hvitvin, relativt snill med duft av gule epler og sitrus. Dessuten likte vårt selskap den litt «småfete» duften smør. Sagt litt penere, god fylde. Er også å finne i basis, som test. Her i Innlandet er det dessverre få utsalg som har den på lager, mens rundt Oslofjorden «hagler» det med utsalg som fører denne.

Selvsagt vil chablisviner ligge i det øvre sjiktet av boksviner. Her må du ut med fem lapper. Terningkast fem.

Samme penge må du ut med om du ønsker å smake Brocard Petit Chablis, nå i 2007-årgang. En fruktig rund og behagelig Petit Chablis. Jeg har vært så heldig at jeg ved et par anledninger har fått servert Chablis fra nettopp Jean-Marc Brocard, og det har vært meget god vare. Derfor ønsket jeg å teste denne Petite Chablis fra samme hånd. Og ingen tvil. Det er virkelig et kvalitetsprodukter. Vi gir den terningkast seks.

Da Luca har vi ved flere anledninger gitt ros for deres Bib-vin av Primitivo og Merlot. Nå er det deres Pinot Grigio Chardonnay 2007 som er gjenstand for test. Og hva får vi for 340 kroner? Jo en absolutt interessant vin med duft av tropiske frukter og frisk limonade. Denne kommer fra Sicilia og miksen av den «krispige» Pinot Grigio og en «eplekjekk» Chardonnay gi oss et flott sluttprodukt. Terningkast fem.

Vi må ha med oss en Riesling i dag også, og valget falt på en nykommer, Liesel Riesling fra Nahe i Tyskland. Dette er en Bib-vin til små 320 kroner. Vi var litt delt i oppfatningen, men det er en trivelig lettdrikkelig liten sak som dufter god frukt. Mest eple og sitrus selvsagt, men du kan også skimte pære og muligens tropisk frukt. Kanskje best alene eller til skalldyr, eller hvorfor ikke til asiatisk mat. Det er for øvrig mye vin fra dette området som nettopp er egnet til krydret asiatisk smak.

Prisen tatt i betraktning havnet terningen på fem øyne.

For mange betyr grillmat rødt kjøtt. Derfor har jeg plukket fram noen røde viner jeg mener er godt egnet til slik mat. Sist vi var i Frankrike plukket vi med oss en elegant rødvin, noe også navnet, Elegantia Vinum, forteller. Nå er ny årgang testet. Til kun 90 små får du en Merlot som er strålende til kylling fra grillen, eller helt alene på terrassen en solrik vårdag. Dufter behagelig av litt ubestemmelig røde og mørke bær. Dessuten vokser det fram litt spenstig krydder underveis. Prisen tatt i betraktning klemmer vi til med terningkast seks.

Til om lag samme pris kan du nå få 07 av Lyrup Crossing Shiraz. Nettopp kombinasjonen Australia og Shiraz betyr som oftest «folkelig grillvin». Og dette er intet unntak. Ja jeg vil gå så langt som å si at dette er et av de aller beste «grillvinvalg» i klassen under 100. Du finner en mørk rød frisk og fyldig rødvin med en kompleks bærduft hvor vi finner så vel plomme som svarte bringebær, dessuten bra med krydder, som pepper og lakris. Rett og slett, masse smak. Til kylling og svin, men prøv den også til rødt kjøtt og «lørdagspizzaen». Dette er nemlig en «tilpasningsdyktig» vin.

Vinen kommer fra et meget ungt vinhus, Salena Estate. De har holdt på knapt i ti år. Du skal ikke se bort ifra at det snart dukker opp flere viner fra deres sortiment her i landet. Terningkast fem.

Vi avslutter vår «grillvinrunde» med ukas anbefaling, portugiseren Grand’ Arte Alicante Bouschet 2006. Vi har tidligere benyttet oss av 2005-årgangen, som vi falt pladask for. Druen Alicante Bouschet kjente jeg i utgangspunktet svært lite til. Men den er altså krysset fram av Henri Bouschet i Frankrike rundt 1865, men er ingen betydningsfull drue. Likevel, her har vi et prakteksemplar av en grillvin. «Kull svart» og med masse duft av alskens mørke bær. Dessuten flott balanse hele veien hvor du finner lakris og litt sødme på veien mot en lag flott ettersmak. Dette er en vin for meg. Finnes i basisutvalget til kun en drøy hundrelapp. Terningkast seks.

Artikkeltags