Litt rødt, litt hvitt, litt bobler

Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

Sankthans til helga, og i morgen snur det! Uff, men forhåpentligvis vil vi få mange gode varme sommerdager de neste sju-åtte ukene. Det fortjener vi alle etter de to siste års regntunge og kalde somrene. Selv har vi nylig gjestet Toscana for noen dager og hadde så vel flott vær som mange nydelige mat- og vinopplevelser. Flere av dem vil jeg komme tilbake til ved dertil egnet tidspunkt. I dag plukker vi med oss to toscanere fra Banfi. En rosa og en supervin! Men først en interessante hvit laget av den portugisiske drua Alvarinho. Morgadio da Torre Alvarinho er det komplette navnet, og du må til bestilling. Men det er såre enkelt å bestille, enten på nettet, eller ved å oppsøke nærmeste utsalgssted.

Morgadio da Torre koster knapt 140 og er en suveren sommervin. Helt uten kontakt med eik kommer druens egenart helt til sin rett. Flott duft og smak av sitrus og grønne epler og nydelig som følge til alt av sjømat. Sterk femmer

Et par-tre roséviner skal vi også ta med oss. Fra Italia blir det rosévinen til Banfi, Centine Rosé. Nå er det fortsatt 2011 som er å finne, men den har faktisk klart seg godt og er fortsatt frisk. En blend med tre femdeler Sangiovese, og en del hver av Merlot og Cabernet Sauvignon gir en interessant duft og smak av røde skogsbær. Bestillingsvare til 140.

Terningkast: Svak femmer

Rabl Zweigelt Rosé er blant de rosévinene vi har vendt tilbake til de siste to-tre åra. En tørr, frisk, elegant rosé laget av den typisk østerrikske røde drua Zweigelt. Vel, ikke akkurat ei drue kjent for de store viner, men her blir det en ypperlig rosé. Ser at flere utsalg har tatt den inn i sin portefølje, fornuftig nok.

Terningkast fem

Likevel, den beste rosévin jeg smakte denne uka var nok Paul Buisse Touraine Rosé. Sikkert fordi jeg har en forkjærlighet for fransk rosé, selv om denne er fra Loiresdalen mens mine favoritter lages i Provence. Uansett, en fruktig fin vin, en anelse for søt for meg, men garantert en som passer de fleste. Laget av Gamay og Cabernet Franc. Kjempebillig! Små over 100.

Sterk femmer

Som nevnt sist, en og annen BiB plukker vi med oss og i dag blir det nok en «sykkelvin» fra Cono Sur. I dag deres Syrah. Saftig, «snill», bløt og behagelig. Plommer og solbær–og et snev av sjokolade? Ypperlig til lyst kjøtt, men den fikser også rødt kjøtt om du ikke bruker alt for fet saus. I basis til 350.

Terningkast fem

Litt mer «å tygge på»? Vel, hva med en Ripasso fra Veneto? En mengde gode å velge mellom. Zenato. Masi, Antiche Terre, Musella, Tommasi for å nevne noen. I dag velger vi Santa Sofia Ripasso Valpolicella Superiore. Relativt rimelig med sine 135. Du finner den over alt, og den er ypperlig til så vel lam som storfe og svin. Bløt, innsmigrende, litt over middels i fylde og med nydelige innslag av tørket frukt. For undertegnede en tanke for mye restsukker, men jeg vet svært mange som liker dette lille innslaget av sødme.

Sterk femmer

Ukas anbefaling blir en «Super-Toscaner» fra Castello Banfi. Summus er navnet og den er laget av de beste Sangiovesedruene (Brunello), Cabernet Sauvignon og et mindre innslag av Syrah. OK, koster fire lapper, men jeg tror denne er en sterk konkurrent på lista mi over ti viner du må ha smakt før du forlater moder jord når lista skal revideres før jul. Utrolig kompleksitet i så vel duft som smak, men beholder balansen hele veien. Klink sekser

I morgen er en litt spesiell dag for undertegnede, og da er det godt mulig vi åpner ei flaske med små bobler. Et godt alternativ vår og sommer er Lanson Rosé Label Brut Rosé. En champagne til spesielle anledninger i det prisen er som for Summus. Lys klar rosa farge og duft av et knippe røde frukter og bær. Terningkast seks

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken