Gå til sidens hovedinnhold

Litt på boks og litt i flaske

Artikkelen er over 8 år gammel

For de fleste av våre lesere starter vinterferien i dag. Oslofolket har allerede gjort unna sin uke, så nå er det vår tur til å boltre oss i så vel bortover- som nedoverløypene.

Noen har allerede pakket bilen full på vei til fjells. Da kan det være kjekt å ha en kartong vin med på lasset. derfor skal vi i dag plukket med oss et par-tre nye BiB-er, men den store BiB-guiden venter vi med til påsken nærmer seg. Dessuten fortsetter jeg min lille runde med gode viner fra de sørlige områdene av Frankrike.

Bodega Chakana Malbec er faktisk blendet av Aina Mee Myhre som opprinnelig er fra Hamar. Enkelte gjøvikensere nikker sikkert gjenkjennende når jeg forteller at det var den hyggelige kvinnen som var med Eivind Helstrøm under akevitt-festivalen i byen, som representant (produktsjef) for importfirmaet Mostue. Vinen hun har blendet skulle være tilpasset de norske ganer. Nå er midt inntrykk at mange argentinske viner er godt egnet til nettopp norske ganer. Vi trives med rødt som har kropp, har god balanse mellom syre og sødme, samt takler våre helgemiddager med rødt kjøtt og relativt smaksrike sauser. Alt dette gjør Chakana Malbec, selv som BiB. Sist vår smakte vi samme vin på flaske til et enkelt grillmåltid, og det fungerte utmerket. Nå har vi testet BiB-en, og til knappe 400 kroner så er dette et godt kjøp på vei til fjells. Denne fikser entrecôte og lam nesten like godt. Spander et par-tre desiliter som du koker inn og blander med god kraft (fond), og du har en rødvinssaus som står ypperlig til maten. Så er det bare å bunkre seg foran peisen og nyte et glass helt alene.

Vinen har middels fylde, som sagt god balanse mellom syre og sødme. Masse mørke bær (plomme – solbær) i skjønn forening gir relativt bra kompleksitet til å være en vin i denne prisklassen. Dessuten, nok en gang kunne jeg glede meg over å finne litt lakris og avmålte urter.

Terningkast fem

Vi plukker kjapt et par bokser til. Først en hvit som du trygt kan plukke med på hytta. Den er like god alene som til et glass ved siden av litt sjømat. Pinot Grigio fra Mezzacorona svikter aldri. Dette gedigne kooperativet i Trento-dalen nord i Italia klarer å holde jevn god kvalitet på sine produkter, og nettopp deres Pinot Grigio er av dem jeg stadig vender tilbake til. Gule og grønne epler, sitruser og et lite innslag av fersken er det som venter deg. Ut fra prisen på 355, og min forkjærlighet for tørre hvite viner blir det nok en gang;

Terningkast seks

Men vi nevner også et par supre alternativ til Chakana. PIO Veneto Appassimento har jeg tidligere omtalt som et røverkjøp, og det mener jeg fortsatt det er. En nydelig Ripasso-vin hvor du faktisk får fire flasker for kun 420. Modne lekre kirsebær med innslag av tørket frukt. Flott kropp og balansert lang ettersmak. Kan brukes til det meste av rødt kjøtt. En annen super BiB er Ravenswood Zinfandel. Masse mørke bær i skjønn forening. Dessuten vokser det fram noe lekker sødme under veis, Flott kropp og også dette er en svært anvendelig BiB.

Ukas anbefaling blir en nykommer i min serie om viner fra Rhône-dalen, med et kronglede navn. Dom. Les Aphillanthes CdR Villages Plan de Dieu Cuvée des Galets 2010 er det komplette navnet i polets hyller. Apropos polets hyller. Det er ikke mange som har plukket den inn – ennå. Men det bør de absolutt gjøre. Her har du en typeriktig Rhône-vin laget av tre deler Grenache og en del hver av Syrah og Mourvedre. Vinen har aldri møtt eik og den er ufiltrert. Så her har du en vin slik den er uten noe fiksfakseri. For meg et nydelig stykke vin. Som en blend med alle de tre hoveddruene i regionen får du en kompleks aroma og smak. Litt vanskelig å skille dem ad, men jeg finner i hvert fall modne plommer, solbær og svarte kirsebær. Vi forsøkte den til hvitløksmarinert lammekarré og det ble suverent. Koster knapt 170 og jeg har bestilt noen flasker, for den kan sikkert lagres noen år.

Terningkast seks