Gå til sidens hovedinnhold

Litt nytt og litt gammelt

Artikkelen er over 8 år gammel

I dag skal vi helt og holdent holde oss til rødt drikke. Ved enkelte besøk til land rundt Middelhavet har jeg fått spørsmål om hvorfor vi i Norge er så opptatt av rød vin framfor hvit.

Vel, jeg mener nå at interessen for hvit og rosa vin er og har vært voksende de seinere åra. Men jeg underslår ikke at vi nok er et rødvinselskende folkeslag. Min lille teori er at vi finner mer «varme» i rød vin framfor den hvitt og rosa, som vi nyter mens temperaturen er like langt på oversiden av nullpunktet som den har vært på nedsiden av i lange perioder av januar. Foruten på hustrige høstdager og kalde vinterdager spiser vi vel mer og mer mat hvor hvitvin er vel så egnet som rød.

Jeg har i starten av året «truet» med å dykke litt dypere i franske viner nå fram mot påske. Det blir ikke et ensidig løp, men franske viner har kommet litt i bakgrunnen i forhold til italienske en periode. Derfor litt ekstra fokus på fransk og vi starter i et av mine desiderte favorittområder, Côtes du Rhône. I snart 30 år har jeg hentet viner herfra og i omliggende områder i Rhone-dalen. Svært ofte vender jeg tilbake til noen favorittprodusenter som Guigal og Jaboulet, men nå framover skal jeg også plukke fram, for meg, noen nykommere.

Først ute er en svært prisgunstig vin fra Nord-Rhône, Saint-Désirat La Syrah. Denne dukket opp i høst og koster kun 110 kroner. Egentlig var den så rimelig at jeg var litt skeptisk, men jeg ble positivt overrasket. Hundre prosent Syrah betyr en aroma og smak av mørke bær, men gjerne også med et lite innslag av bringebær – så også her. Dessuten pepper, noe jeg er svak for. Denne vinen har aldri sett ei treflis og det gjør egentlig ingen ting. Det er en ungdommelig Syrah som skal drikkes ung. Men den fikser greit både lam og storfe.

Sterk femmer

Drar vi til Sør-Rhône kan nykommeren Remi Pouizin, Les Pious 2011 være et strålende alternativ. Det må være en av de aller beste nykommerne som dukket opp i høst. Denne Côtes du Rhône-vinen koster kun 130 og vi testet den til hvitløksmarinert lammekarré. Du verden, for en match. Vi burde nok testet den uten mat, for kombinasjonen gjorde nok sitt til at vi himlet litt med øynene. For egentlig er det ikke noe «spesielt» med vinen, den er bare så forbasket god! Ikke er den spesielt fyldig, ikke er det så svært mange spesielle underliggende aromaer, den er bare god. Det er en enkel blend med fire deler Grenache og en del Syrah. Dermed en slags miks av modne bringebær og kirsebær, samt noen få solbær. Men den har rike kryddertoner som løfter den, samt at den er svært balansert tvers igjennom. Få utsalg har den i sine hyller, dessverre, men jeg skal garantert bestille noen flasker. Det blir jo flere lammemåltider utover våren.

Terningkast seks

Et annet meget interessant vinområde i Frankrike er selvsagt Bordeaux. Nylig serverte vi Ronan by Clinet til et marinert og svært mør entrecôte. Nok en gang en god match. Ronan er hundre prosent Merlot, koster deg langt fra skjorta, knapt 170, og er verdt hvert øre. Nydelig kompleks duft av mørke hagebær og tror du ikke jeg fant det jeg lette etter, lakris. Jeg vet ikke hva det er, men jeg synes et lite innslag av lakris gjør mange viner litt ekstra interessante.

Sterk femmer

Ukas anbefaling blir en Bordeaux-vin ei klasse opp. Chateau Cissac 2008 er navnet og finnes i bestilling. Koster om lag 240 og er en meget god vin. Fantastisk balansert fylde tvers igjennom. Masse mørke bær som bjørnebær og svarte kirsebær, dessuten et behagelig innslag av sødme (vanilje), samt litt lakris og jord. Laget av 70 prosent Cabernet Sauvignon, 20 prosent Merlot og resten Petit Verdot. Jeg tror dette er en vin som bare blir bedre og bedre de neste fem åra. Derfor er det nettopp slike flasker du skal bestille og legge vent og vakkert på vent i kjelleren, Den går garantert til alt rødt kjøtt, så vel lam som storfe og vilt.

Terningkast seks