Litt hvitt

Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

I løpet av høsten og vinteren nyter vi selvsagt også en del hvite viner, selv om de røde er i flertall.

DEL

Men nordmenn flest spiser mer og mer sjømat og da passer et glass hvitt (eller rosa) bedre enn det røde. Likevel skal vi plukke med oss et par gode rødvin helt avslutningsvis.

Perioden mellom jul og påske er vel en typisk mellomperiode også i vinveien. Derfor skal vi strengt holde oss til et prissegment som passer de fleste lommebøker. Vi skal også plukke med oss hvite viner av ulike druer, som Riesling, Sauvignon Blanc og Chardonnay. Sistnevnte er jo mest kjent som «Chablis-druen» og som basis for Champagne.

Men det lages gode viner av samme druen også utenfor Frankrike, ikke minst i California, men også i Italia, Australia og Chile. I Argentina synes jeg de slet med å lage god Chardonnay, inntil ganske så nylig. Nå synes jeg de er i ferd med å knappe inn på forspranget chilenerne hadde. Derfor har vi valgt en rimelig argentiner i dag, Argento Chardonnay, til en knapp hundrelapp (kunne like gjerne valgt Alamos). Selvsagt skal man ikke forvente all verden til en slik penge, men det er en frisk og innbydende hvitvin du finner i hovedsortiment. Innslag av tropiske frukter blant sitrus, men i riktig balanse. Jeg må innrømme at enkelte hvitviner fra oversjøiske land har hatt et altfor stort innslag av «emmen fedme», olje og tropiske frukter, etter min smak vel å merke. Denne var også på kanten, men totalbildet ble i stedet en ganske snerten sak, som er best alene godt avkjølt, for eksempel i hytteveggen etter en skitur!

Terningkast fem.

Så reiser vi rett vest og havner i Elqui Valley i Chile. Denne dalen ligger om lag 50 mil nord for Santiago og er en relativt ny «vindal». Vinen vi tester herfra må du dessverre til bestillingsutvalget for å finne. Navnet er Castillo de Molina Sauvignon Blanc. Nok ei «fransk» drue som har tatt turen ut i den store verden. En Sauvignon Blanc fra Sancerre er noe av det beste hvite jeg drikker, og ja, jeg trives godt med stikkelsbær. Det får meg til å minnes min barndoms dufter når vi kunne legge oss i frukthagen og spise stikkelsbær, solbær og bringebær. Men stikkelsbæra måtte være godt moden, om ikke var det forferdelig surt. Denne var langt fra sur. Tvert imot. Den var helt nydelig med aromaer av nettopp stikkelsbær iblandet litt søte tropiske frukter. Pris om lag 120. Sterk femmer.

Ifølge kjennere lages noe av den aller beste Sauvignon Blanc-vinen i verden i New Zealand, så vi skulle kanskje ha valgt en derfra. I stedet har vi plukket fram en nykommer laget av Riesling fra denne øya, Ribbonwood Marlborough Riesling 2008. Prisen er tett på 130, men det er en helt grei pris for denne varen. Du finner den i hovedsortimentet, heldigvis. Nettopp området Marlborough går for å være det beste området for å lage god Riesling, ofte søte «late-harvest»-viner. Men denne har i stedet en lett behagelig sødme, og er utrolig frisk og «rein». Lime, sitron, epler og mandariner i skjønn forening. Dette tror jeg er en vin som kunne fikse asiatisk mat, ved siden av alle typer sjømat selvfølgelig.

Sterk femmer.

Det er ikke så ofte viner blir satt ned i pris, men det opplevde vi blant annet med den franske La Closerie des Lys, som nå krøp under hundrelappen. Den er bestillingsvare, men jeg ser enkelte utsalg har den inne. En blandingsvin fra Languedoc hvor Merlot (pluss Syrah og Cabernet Franc) er hoveddrua. Det gir en myk behagelig vin med mest plomme. Absolutt verdt prisen.

Terningkast fem.

Vet du hva man har på Jevnaker men ingen andre steder i Vestoppland? Jo et polutsalg som har tatt inn ukas anbefaling på Ch. Coufran som 2002 årgang. Men fortvil ikke, Ch. Coufran 2000 finner du over alt. Og dette er en nydelig vin fra Bordeaux. Laget av 85 prosent Merlot, resten Cabernet Sauvignon. Overraskende snille tanniner. Masse duft av så vel bær fra skogen som hagen. OK, koster 220 men perfekt til så vel lam som vilt. Klink sekser.

Artikkeltags