Gå til sidens hovedinnhold

Litt av hvert i glasset

Artikkelen er over 7 år gammel

ola har kommet betraktelig høyere på himmelen, om man er så heldig å få de den.

SSelv er jeg til fjells og håper på noen varme og gode dager, ispedd skiturer og noen glass med noe godt i på kvelden. For å kunne takle alle eventualiteter finnes det litt av hvert, både litt hvitt, litt rosa og litt rødt i bagen. Og jeg tar selvsagt kun med meg noen favoritter!

Av det hvite er jeg nok tradisjonell. Det skal være frisk, kanskje litt ukomplisert, og være anvendelig til alt som kan trekkes opp av sjøen. Er det en BiB du er ute etter kan Mezzacorona Pinot Grigio være et godt alternativ, selv om du også finner den på flaske – og da en tanke bedre enn som BiB. Mezzacorona er et gedigent kooperativ i Trento, hvor 12–1500 druedyrkere ha slått sine pjalter sammen og laget en gedigen «vinfabrikk», selv om de selv hatet denne betegnelsen da jeg var så heldig å få gjeste dem for noen år tilbake. Uansett fabrikk eller ikke, de lager flere meget gode viner, så vel «boblende drikke» som hvite og røde. Deres Pinot Grigio er frisk, fruktig, behagelig i anslaget og har god balanse hele veien. Mest grønne pærer og epler samt sitrus i duft og smak. Små lekre innslag av mer tropiske frukter. «Mye» vin for pengene, det vil si om lag 110 for ei flaske, 365 for BiB. I forhold til prisen blir det;

Terningkast seks

Jeg trives også svært godt med en frisk Soave fra Veneto-området. Det er ofte slik at om man kan knytte gode opplevelser til vin, ja så forsterkes opplevelsen. Jeg har besøkt Veneto-området flere ganger, og alltid blir det tid til en godt avkjølt Soave på en eller annen fortausrestaurant i Verona, eller en annen mindre by i området. En av de bedre, etter min smak, er Gini Soave Classico. Her er det blandet inn en liten del Chardonnay i Garganega-en, og det har bare slått positivt ut. Nok en frisk, fruktig vin med grønne og gule epler, samt et lite innslag av tropisk frukt. Dette er for meg en ypperlig terrassevin. Koster om lag 130.

Terningkast seks

Så over til noe rosa. Det er ikke mye som er så veldig mye bedre enn å sitte på en terrasse til fjells, etter en god skitur slik at samvittigheten er i orden, for så å nyte en nydelig rosévin rett fra kjøleskapet. Som ihuga fan av rosévin fra Sør-Frankrike vil det jo være herfra jeg selv ville plukke med meg noe, men jeg innrømmer glatt at det finnes mye annet rosa som også er svært bra. For vel ti-femten år siden ble jeg nærmest mobbet når jeg skrev at roséviner også har klasse, men at utvalget i Norge var skammelig dårlig. Nå ser jeg at rosévin omtales på en helt annen måte – heldigvis.

I dag plukker jeg fram en fransk og en italiensk. Den franske i dag blir les Fumées Blanches Rosé 2012. Egentlig i bestilling, men jeg fant den på Gjøvik. En typisk sørfransk rosé, men med en litt spesiell blend, en halvpart hver av druene Negrette og Cabernet Sauvignon. Negrette bidrar med bringebær og kanskje litt rips, Cabernet med solbærblader og til sammen blir det en nydelig bærduft. Selvsagt tørr med kun to gram restsukker per liter, men meget fruktig, rund og balansert.

Terningkast seks

Den andre er kun i bestilling, men en utmerket vin, Lacrimarosa 2012 fra Campania og laget av Aglianico. Også her kun to gram restsukker, men en fantastisk og rett ut sagt, imponerende fylde. Langt mindre røde bær her, mer plommer og fersken. En vin du bare må prøve. Koster 180, men uansett:

Terningkast seks

Dagens røde anbefaling blir en «fersking», Domaine Périllière Signargues Vieilles Vignes 2012 fra Côtes du Rhône. Dette er en blend av fire deler Syrah og en del Grenache til 150 små. Grunn til at jeg plukker ut denne i dag er at den er svært anvendelig til så vel kylling og svin, som lammet vi har med oss. Den andre røde i bagen er nemlig Mormoreto og den kan du selv sjekke prisen på! Périllière dufter og smaker en miks av mørke bær fra så vel hage som skog. Den er rund og behagelig hele veien.

Sterk femmer

Kommentarer til denne saken